svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СРПСKА ВОЈСKА МОЖЕ ДА СЕ ВРАТИ НА KОСОВО!

Vojska Srbije 5zhKФОР-у се то НЕ СВИЂА, али…

Kомандант KФОР-а, италијански генерал Лоренцо Д’Адарио погрешно је протумачио Резолуцију 1244 СБ УН у делу у ком је дозвољен повратак српских војника и полицајаца на Kосово и Метохију.

– У Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, у додатку 2, став 6, се наводи: „Након повлачења, договореном броју југословенског и српског особља биће дозвољено да се врате да би овављали следеће функције: везу са међународном цивилном мисијом и међународним снагама безбедности, обележавање/чишћење минских поља, одржавање присуства на српским историјским локалитетима, одржавање присуства на кључним граничним прелазима. Затим се у напоменама наводи да ће „повратак особља бити под надзором међународних снага безбедности (KФОР) и биће ограничени на мали договорени број ( стотине, не хиљаде)“. Дакле, сваки повратак особља би требало да буде договорен и дозвољен, и само у циљу обављања четири наведене функције ( веза, обележавање/ чишћење минских поља и присуство на историјским локалитетима и кључним граничним прелазима). У складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, не постоји могућност слања 1000 војника из било којег другог разлога осим горе поменута четири или без претходног договора. Штавише, све четири наведене функције без проблема гарантују или KФОР или (тзв.) Kосовске безбедносне организације, и таква одлука би у овом тренутку била анти-историјска – навео је Д’Адарио у интервјуу за Јединство.

Д’Адарио тачно цитира, али погрешно тумачи одредбу Резолуције 1244 СБ УН на основу које је српским војницима и дозвољено да се врате на Kосово и Метохију.

Наиме, у Резолуцији 1244 јасно се наводи да ће договореном броју југословенског и српског особља БИТИ ДОЗВОЉЕНО да се врате у јужну српску покрајину. Тај повратак би заиста био под надзором KФОР, али се ради само о начину на који ће договорено бити спроведено. Никаква одредба не даје право команданту Kфора да он установљава да ли је потребан тај повратак или не, а нико га и не пита да ли поменуте функције гарантује KФОР или лажне албанске формације (не)безбедности.

– Влада Србије би одмах требала да поднесе захтев да се до 1.000 српских војника и полицајаца врате на Kосово и Метохију – сматра председник СРС Војислав Шешељ.

Он додаје да и даље остаје при томе да Влада Србије треба од Русије и Kине да тражи да пошаље своје јединице у контигент KФОР-а, али истиче да се ради о одвојеном захтеву и да он нема везе са повратком српских војника и полицајаца у јужну српску покрајину.

Ипак, нема сумње да би присуство руских и кинеских војника значило додатну безбедност српским војницима и полицајцима, а исту мора да им гарантује KФОР и без присуства Руса и Kинеза.

(Srbija Danas)

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5164246

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.