svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ШАМАР ФРАНЦУСКОГ "ФИГАРОА" КОСОВУ

drUk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTTJVN01EQV8vNDliYzliNjgwM2MwNTQzYjk1MzJlNDVlYjBmZjI4ODQuanBlZ5GTAs0C5ACBAAU"Двадесет година од бомбардовања, СРПСКИ ЈЕРУСАЛИМ није држава каквом су је замишљали"

Двадесет година од НАТО интервенције на тадашњу СРЈ и 11 година од једнострао проглашене косовске независности, којом и данас управљају бивши припадници ОВК, Косово није постало држава онаквом каквом су је замишљали они који су похитали да је признају попут Париза, Берлина и Вашингтона, пише француски магазин Фигаро.

Заменик директора тог магазина, Жан-Кристоф Буисон, указује да то потврђује и недавни извештај америчког министарства спољних послова, које је иначе ретко изражавало своје сумње што се тиче принципијелне агресивности косовске владе, а које је управо објавило просветљујући извештај од више десетина страна о тренутној локалној ситуацији и констатује насиља, крађе, штете нанесене имовини и опструкција судских поступака.

 

Бодљикава жица

У поменутом извештају се констатују, пише Буисон, и "институционалне дискриминације које се тичу запослења, социјалних служби", па чак и "слободи покрета, праву живљења у свом дому", застрашивањима како би им забранили да упражњавају хришћанску веру.

Буисон истиче да је таква данас свакодневница 100.000-120.000 чланова српске мањине (пет одсто популације) која живи на Косову.

Указује и да у неким селима, окруженим бодљикавом жицом да би се одбранили од албанске агресије, има понекад само једно дете. Принуђено да одраста само, без пријатеља, без школе.

Све се то, истиче, догађа усред Европе, у земљи која се географски налази између Мађарске и Грчке, те пита: " Како можемо да толеришемо да се близу нас догађа нешто што личи на Апартхејд".

"Чак, де факто, и на етничко чишћење: хиљаде српских избеглица које су побегле са Косова 1999. и 2004. године током ужасних погрома (10 мртвих, 35 цркава и 700 спаљених кућа) спречени су да се врате у своја огњишта", наводи заменик директора магазина Фигаро.

cpzk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTmpjN01EQV8vZWIyMjVkMDVmM2E1OTU2YzZiYzg0ZWNhNDIwYWY2ZGUucG5nkZMCzQJCAIEABQ
Тачи и Харадинај

Као још горе од тога, Буисон указује на СПЦ и хуманитарне организације које долазе да помогну последњим Србима који живе на овој њима светој земљи (она представља центар настајања српског православља у Средњем веку, што јој даје име "српски Јерусалим") редовно су подвргнути контролама или пак покушавају да их обесхрабре или чак забране њихове активности.

Буисон подсећа да је у септембру прошле године, председнику удружења Солидарност за Косово, Французу Арноу Гујону, забрањено да борави на Косову где делује већ више од 15 година.

"Један међу многим скандалима у земљи која је рођена да искорени неправду и којој је једна неправда замењена другом. Уз грешни благослов Запада", констатује Буисон.

Иначе, аутор у опширном тексту подсећа на догађаје од тог 24. марта 1999. када су, на челу коалиције више земаља НАТО, Сједињене Америчке Државе почеле да бомбардују српску територију као остатак од Југославије после Дејтонског споразума (1995).

 

Париз, Берлин и Вашингтон похитали су...

Буисон истиче да је тада почела војна интервенција без дозволе УН, ван оквира дефинисаног међународним правом који гарантује суверенитет нација, али коју оправдали "правом хуманитарне ингеренције".

Званично се радило о спашавању цивилног становништва које је бежало са територије Косова где је војска Југославије спроводила велику операцију успостављања реда и мира којима су локални албански сецесионисти били претња.

3k1k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWm1JN01EQV8vYjEyODZiZDJlYzIzODQ3NTRiZWRhMGY5NTgwYjUwNWYuanBlZ5GTAs0CQgCBAAUКосово и Метохија
ФОТО: НИКОЛИЈА КОШАК / РАС СРБИЈА

Упркос члану 35 Устава пете Републике који обавезује владу да тражи сугласност од Парламента када жели да ангажује своје војне трупе у неком сукобу, Француска је ипак учествовала у операцији "Савезничка сила", писе Буисон и додаје да је интервенција трајала 78 дана.

Подсећа и да је 2008., Косово је једнострано прогласило независност.

Париз, Берлин и Вашингтон похитали су, каже, да признају ту независност, за разлику од Москве, Пекинга и још много земаља Европске уније као што су Шпанија или Грчка (што је и даље случај).

Сматрало се, истиче, да је новонастала држава, којом су управљали бивши шефови ОВК, одједном била способна да сама управља својим становништвом од два милиона грађана и да им гарантује сигурност, благостање и слободу".

"Да ли је и даље тако у 2019 години? Није", закључио је Буисон.

Преузето са: https://www.blic.rs/

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5164249

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.