svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ДОШЛО ДО ОПАСНЕ ИВИЦЕ

cbdjgu3487hf 640x557Русија се спрема на искључење са интернета и пребацивање на Рунет

У случају кибернетичког рата, ограниченог или као дела општег напада на Русију, земља би се искључила са глобалног интернета, пише руски РБК.

Део припреме за ову меру је планирано пробно искључење како би се осигурало да ће пренос података између грађана и руских организација моћи да се спроводи у земљи, уместо да се све информације, што је случај у тренутном систему, шаљу у иностранство.

План искључења су заједно дизајнирале власти и главни руски пружаоци интернет услуга. Различити учесници би требало да се сложе да накратко прекину везу с интернетом како би прикупили информације и дали коментаре и амандмане на нацрт закона који је у руском парламенту представљен у децембру прошле године, наводи медијска група RosBiznesKonsalting (РБК).

Прошле године је руски парламент усвојио закон којим се од руских пружаоца интернет услуга захтева да гарантују независност руског интернет простора,  Рунета, како би се земља у случају иностране агресије могла одвојити од остатка интернета. Као део ових важних техничких промена, руске телекомуникацијске компаније треба да  стекну “техничка средства” за преусмеравање руског интернет промета на места размене које је одобрила или којима управља руска организација за телекомуникације, Роскомнадзор, који би био одговоран за преглед промета, како би се блокирао забрањени садржај и осигурало да промет између руских корисника остане у земљи и не буде усмерен на иностране пружаоце интернета. Сав промет према иностранству би се пресрео.

У децембру 2018. су сенатори Андреј Клишас и Људмила Бокова, као и европски заступник Андреј Луговој, Државној Думи Руске Федерације представили закон о успостављању мера безбедности на интернету у Русији.

Русија је, попут Ирана и Северне Кореје, годинама оптуживана за кибернетичке нападе против држава и организација. Москва је оптужена за уплитање у председничке изборе у Америци 2016. године, када је кибернетички напад у јуну 2016. погодио амерички Национални демократски одбор (ДНЦ). Напад је спровела хакерска група позната као “Fancy Bear”, за коју америчке обавештајне службе упорно тврде да припада руској војној обавештајној служби ГРУ.

Русија је касније оптужена и за хакерски напад на седиште Међународног одбора за контролу хемијског оружја (OPCW), којег је, наводно, уз британску помоћ осујетила холандска војна обавештајна служба.

У јануару 2018. године је енглески министар одбране Гавин Виллијамсон алармантним говором оптужио  Русију да шпијунира критичну инфраструктуру његове земље као део плана за стварање “тоталног хаоса који може узроковати хиљаде и хиљаде смрти”. Раније је, у децембру 2017., The Guardian објавио да су руски бродови редовно виђани у близини подморских каблова у Атлантику који служе за комуникације између Европе и Сједињених Држава и других делова света.

На темељу информација о бродској пловидби, Стјуарт Пич, челник британског војног особља и члан Војног одбора НАТО пакта, осудио је поступке Русије као озбиљну претњу Уједињеном Краљевству, Уједињеним нацијама и НАТО-у.

Стјуарт Пич је у то време позвао НАТО да узме у обзир те акције и предузме потребне кораке како би се решила претња модернизације руске флоте, за коју сматра да је наставила да“усавршава свој арсенал за неконвенционално ратовање”. Уз све ове, наравно, ничим доказане оптужбе, може се додати цели низ других, мање опасних, а све претње долазе из Русије, свемоћне митске непобедиве силе, која у неколико минута Запад може вратити у камено доба.

Москва је све то примила на знање и вероватно схватила да све светске силе раде на томе да кибернетичким ратовањем онемогуће било какву активност хипотичког непријатеља.

Стога је усвојена мера пробног искључења с интернета, као део споразума постигнутог крајем јануара на седници радне групе о информацијској безбедности и нацрта који се зове Национални програм дигиталне економије.

Радном групом, која укључује велике руске телекомуникацијске компаније као што су MegaFon, Beeline, MTS, RosTelecom и друге, председа Натаља Касперски, директорка руске компаније InfoWatch за информацијску безбедност и суоснивачица компаније Касперскy Лаб.

Планирано искључење ће радној групи пружити податке о томе како ће мреже реаговати у случају могућих напада на руски интернет. РБК преноси да су се сви руски пружаоци интернет услуга сложили са циљевима закона, али се нису сложили око техничког спровођења, што би по њиховом мишљењу могло проузроковати озбиљан поремећај руског интернет промета. Међутим, локалне интернет услуге Mail.ru и Yandex.ru су пристале на пробно искључење.

Мере у оквиру националног програма за дигиталну економију

Руска влада је пристала да покрије све трошкове измене инфраструктуре и инсталирања нових сервера за преусмеравање промета на тачке размене које је одобрио Roskomnadzor. У почетку је буџет пројекта за информацијску безбедност процењен на 27,9 милијарди рубаља, према тренутном курсу око 372 милиона евра.

Заправо реч је о пројекту којим би се одговорило на НАТО претње Русији, на којем влада већ годинама ради, а потврђен је од стране председника Владимира Путина и требало би да буде усвојен. У току су преговори о проналажењу одговарајућих техничких метода за одвајање Русије с интернета уз минималне застоје за кориснике и владине агенције.

Међу мерама предвиђеним законом, Русија гради властиту верзију система мрежних адреса, познату као DNS, како би функционисала ако везе са провајдерима смештеним у иностранству буду прекинуте.

У 2017. години су руске власти одредиле да локални интернет промет до 2020. чини 95%. Владини стручњаци и тимови су чак изградили локалну безбедносну копију система домена, тестирану први пут 2014. и затим 2018., што ће бити важна компонента у Рунету када се интернет земље искључи од остатка света.

Овај пројекат је део руских настојања да земља постигне аутономију у интернету, јер су тренутно од 12 организација које надзиру DNS провајдере само неке у Русији, наводи BBC News.

Противници ове мере националне безбедности тврде да пројекат који захтева пренос свих комуникација грађана и организација на пунктове које је одобрила влада за циљ има успостављање система цензуре сличан ономе у Кини, где се настоји уклонити забрањени промет.

Међутим, успркос критикама, због могућности великог кибернетичког напада или рата, власти су одлучиле да земља у било ком тренутку може и мора бити спремна да се искључи од глобалног интернета, а да то не угрози комуникацију међу грађанима, организацијама и државним агенцијама и телима управе.

Датум пробног искључења још није објављен, али би требало да буде пре 1. априла, што је крајњи рок за подношење измена и допуна закона познатог као Национални програм о дигиталној економији.

(logicno.com)

Преузето са: http://webtribune.rs/

 

Колумна

Види

vidi

 

Они и ми

oni i mi

 

Сутра

sutra

 

Језик

jezik

 

Дува

duva

 

Време

Време

 

 

Не заборави љубав

ne zaboravi ljubav

 

Године

godine

 

Бахатост

bahatost

 

Паника

panika

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4571929

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.