svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Државни ревизор: Туче нас град јер је РХМЗ заказао

gradТуче нас град јер је РХМЗ заказао

Државни ревизор утврдио да ратарима страдају усеви јер Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) не ради добро свој посао у делу одбране од града. Примедбе и Министарству пољопривреде.

Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је да Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) не обезбеђује у довољној мери заштиту пољопривредних производа и пољопривредних произвођача од града.

Државни ревизор је нашао РХМЗ лоше планира средста потребна за функционисање противградне заштите, дистрибуцију противградних ракета и одржавања лансирних станица, али није то једини проблем. И када има ракета, оне се не користе када су потребне.

Штета од града у Србији 45 милиона евра

Ревизијом је утврђено да је за противградну заштиту на нивоу Србије у периоду од 2015. до 2017. године просечно годишње издвајано 625 милиона динара из буџета државе, Аутономне покрајине Војводине и локалних самоуправа.

Само у Србији – отимали се око противградне ракете

У извештају ДРИ о ревизији сврсисходности пословања „Противградна заштита у Републици Србији“ која је спроведена прошле године, наводи се да РХМЗ не обезбеђује на време потребне услове за оптимално функционисање система одбране од града, због ослањања на накнадно добијање средстава из текуће буџетске резерве и помоћи јединица локалне самоуправе.

ДРИ је у извештају подсетио да је град у последње три године у Србији нанео укупну штету од око шест милијарди динара, од чега највише у пољопривреди.

Циљ ревизије био је да се испита да ли се ефикаснијим спровођењем мера противградне заштите и комбиновањем активне одбране од града и пасивне заштите, попут осигурања, може смањити штета од града и постићи боља заштита пољопривредних произвођача и усева.

ДРИ је у свом извештају навела да РХМЗ у периоду од 2015. до 2017. године, није располагао оптималном количином ракета, али и да је у истом периоду утрошено мање ракета од количина које су се налазиле у оптицају.

Такође, утврђено је постојећи начин набавке, дистрибуције противградних ракета и одржавања лансирних станица од стране РХМЗ, као и непредвидива подршка других надлежних органа у спровођењу мера противградне заштите, угрожавају њену ефикасност.

У извештају је наведено и да се не може на прави начин оценити допринос Министарства пољопривреде функционисању противградне заштите због делимичног наџора који спроводи над радом РХМЗ и ограниченог праћења ефекта подстицаја за постављање противградних мрежа.

ДРИ је након спроведене ревизије препоручила РХМЗ-у да планира средства у складу са својим надлежностима и утврђеним средњорочним циљевима, ради веће стабилности финансирања система одбране од града.

ДРИ је Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде препоручио да покрене иницијативу за измену Закона о одбрани од града, како би се прецизирале одредбе које се односе на обезбеђивање подршке за функционисање система одбране од града и његово финансирање како би се омогућио јединствено поступања субјеката система одбране од града.

Приликом одређивања приоритета у запошљавању, у Министарству пољопривреде треба да имају у виду кадровске потребе РХМЗ, како би спречио угрожавање функционисања противградне заштите.

Потребно је и да министарство обезбеди податке од корисника подстицаја о укупним површинама које су покривене противградним мрежама, како би пратио напредак у реализацији постављених стратешких циљева, као и да пропише методологију на основу које ће локалне самоуправе да врше прелиминарну процену оштећења од града на пољопривредним културама, како би се омогућило добијање упоредивих података о насталој штети.

Утврдите колико, где, и како

У извештају се наводи да РХМЗ треба да уради стручну анализу дистрибуције противградних ракета, имајући у виду учесталост појаве града и суградице и на основу тога донесе инструкцију којом би предвидео начине дистрибуције противградних ракета, пре сезоне и у току сезоне, у циљу ефикаснијег спровођења мера противградне заштите. Потребно је и да се изврши процена оптималног броја и територијалног распореда лансирних станица и на основу тога донесе план одржавања који ће укључити процену потребних средстава да се обезбеде минимални услови за функционисање лансирних станица, као и временске оквире за реализацију плана. Наведено је и да је потребно утврдити протокол о сарадњи са осталим субјектима система одбране од града о активностима које се предузимају пре, у току, и након сезоне одбране од града.

dri-grad

ИЗВОР: БЕТА/МОНДО

Преузето са: https://facebookreporter.org/

 

Колумна

Види

vidi

 

Они и ми

oni i mi

 

Сутра

sutra

 

Језик

jezik

 

Дува

duva

 

Време

Време

 

 

Не заборави љубав

ne zaboravi ljubav

 

Године

godine

 

Бахатост

bahatost

 

Паника

panika

 

ravanica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4571831

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.