svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Историја кладенца сеже у далеку прошлост

СВЕТИ ИЗВОР ПАНАРИЈА

КОД ПЕТРОВЦА НА МЛАВИ

Овај веома поштовани свети и лековити извор, на који долазе посетиоци са свих страна, налази се на периферији Петровца на Млави, идући ка селу Забрђу. Са асфалтног пута скреће се десно на готово неприметан макадамски пут и после стотинак метара стиже до капеле над извором за коју археолог Драган Јацановић сматра да потиче из времена Римљана и да је готово у целости сачувала првобитни изглед.

Капела над извором

Капела је смештена је под самим брегом, на месту где се додирују млавска равница и брдовити терен. Димензије су јој 5,20 х 6,90 метара, а дебљина зидова је 60 сантиметара. Висина јој је, са кубетом, око 4 метара. Посвећена је Светом Сави.

Капела је зидана каменом, али тако да јој је предњи део био само делимично затворен, односно са великим лучним отвором. Касније, кад су темељи мало попустили тај отвор је зазидан како би се зидови учврстили и ту су сада врата и отвори за светло.

Под је бетониран, а вода из две луле у великој количини истиче непрестано и тече десном страном капеле у велико корито испред, а онда из њега у језерце, па једним поточићем продужава у поље.

Нема сумње да је Панарија култни извор на којем се људи окупљају најмање 1500 година. Ако је, пак, капела саграђена на месту које је и пре тога било нека врста светиње, онда њена прошлост залази у још даље време, па би се могла убројати у најстарија нама позната култна места у Браничеву.

Мада су капелу над извором сазидали још Римљани, и он се везује за страдање сестре Јелице. По предању, ту је пала пара што је мајка несрећне девојке ставила у руку кћери пре но што ће је коњи усмртити, да плати прелаз из овог света у онај. И ту где је та пара испала из Јеличине руке, коју је коњ у трку носио, каже предање, потекла је вода.

Пре ће, међутим, бити да је име извора настало у време кнеза Лазара, када су многи монаси са Свете Горе, међу којима је било и Грка, овај извор прозвали пана ирија, што на грчком значи свесвета.

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 2721402

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2018.

 korice-za-prav-posta-2018

КУВАРИ ПОСНЕ ХРАНЕ

kuvari 2016 m 

 

ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА НА ВРАЊЕВЦУ

Vranjevac Toma Nikolic m

  

ГАЈЕЊЕ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА

135

 

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.