svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Монахиња Атанасија: ПРЕЖИВЕТИ И ЖИВЕТИ У ПРИРОДИ

ОДРЖАВАЊЕ И ПРИРОДНА ЗАШТИТА ВОЋКИ ОД БОЛЕСТИ И ШТЕТОЧИНА

Најбоље је пустити дрвеће да од почетка следи свој природни облик. Дрвеће ће рађати плодове сваке године и не треба га обрезивати. Не убијајте природне грабежљивце.

Мислим да свако зна да не треба користити инсектициде да би се најчешће "напасти" у воћњацима, као што су штитасте ваши, држале под контролом јер оне имају природне непријатеље. Једно се време у Јапану користио инсектицид Фусол. Природни грабежљивци били су потпуно истребљени, а проблеми који су из тога проистекли још се увек осећају у многим областима.

Није пожељно елиминисати грабежљивце јер ће то на дужи рок проузроковати још веће штете од инсеката.

Проблем гриња и штитастих вашију решиће се сам од себе ако се раствор машинског уља - хемикалије која је релативно безопасна за штеточане - разреди 200 до 400 пута и лагано распрши средином лета, па се након тога пусти да заједнице инсеката успоставе своју природну равнотежу. То неће успети ако су у мају и јуну били коришћени органски пестициди на бази фосфора јер а хемикалија убија и грабежљивце.

-Не кажем да заговарам употребу зв. безопасних "органских" спрејева опут раствора соли и белог лука или мулзије машинског уља, или да одобравам уношење страних грабежљивих врста у воћњаке ради контроле штетних инсеката- пише Фукуока. Разлог због којег дрвеће ослаби и трпи од напада инсеката је девијација природног облика. Ако се дрвеће које расте по неприродом узорку занемари у том стању, гране се испреплету и инсекти га оштете.

Већ сам споменуо да сам лако заштитио неколико јутара воћњака.

Али ако се такво дрвеће поступно коригује, оно ће попримити облик барем приближно сличан природноме. Воћке јачају и мере контроле инсеката постају непотребне.

Ако је стабло пажљиво засађено и ако му је од почетка допуштено да следи свој природни облик, нема потребе за обрезивањем ни за било каквим прскањем. Већина садница била је обрезана и корење им је било оштећено већ у расаднику, што обрезивање чини преко потребним од самог почетка.

У настојању да побољшам квалитет тла у воћњацима, садио сам различите врсте дрвећа. Гајење воћа без обрезивања, ђубрења и хемијског запрашивања могуће је само у природној околини.

ПОРУЏБИНЕ ЗА КЊИГУ „ПРЕЖИВЕТИ И ЖИВЕТИ У ПРИРОДИ“:

ТЕЛ: 012/ 261-121

 

Последње ажурирано уторак, 29 јануар 2013 16:31  

Колумна

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 5699066

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.