svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Јелена Козбашић: Завеса од алги упија угљен-диоксид и производи кисеоник!

pr mintlist 340x225Завеса од алги упија угљен-диоксид и производи кисеоник!

Лондонски пројектни биро ecoLogicStudio нуди својим клијентима решења заснована на заштити животне средине, достизању идеала самодовољности у савременом добу и озелењавању сивих градских објеката. Један од изума архитеката, урбаниста и дизајнера окупљених у овом бироу је и тзв. жива завеса Photo.Synth.Etica, осмишљена у сврху смањења ваздушног загађења.

Photo.Synth.Etica је фотобиореактор – инкубатор за алге који, како му само име сугерише, функционише по принципу фотосинтезе, процеса претварања светлосне енергије у хемијску. Као њен нуспроизвод биљке испуштају кисеоник (О2). Многи фотосинтетички организми истовремено складиште угљен-диоксид (CO2).

Прототип завесе од микроалги угледао је светло дана у новембру прошле године током Скупа климатских иноватора одржаног у Даблину.

Сачињава је 16 модула, направљених од биопластике, ширине 2 метра и висине 7 метара који су постављени на једну од фасада Даблинског замка. У њих су убризгане алге.

ready tochange-258x340
Foto: Instagram @ready_tochange (screenshot)

У току 24 часа ова необична инсталација „ухвати“ око килограм CO2, што је количина коју током истог периода упије 20 стабала дрвећа.

Њене предности не стају на апсорпцији штетних материја из атмосфере! У оквиру процеса који се одвија у Photo.Synth.Etica настаје и биомаса од које може да се произведе енергија или материјал за модуле за завесе са алгама. Захваљујући способности стварања и емитовања светлости, алге ноћу сијају.

Паметни градови, паметне куће, аутономна возилаог  и роботи суверено владају нашим замислима о будућности. Ипак, они ће и даље остати на нивоу научне фантастике уколико не обезбедимо потребну просторну и архитектонску реконструкцију за друштвени прелаз са Југа на Теслу.

Преузето са: https://www.energetskiportal.rs/

Последње ажурирано субота, 12 јануар 2019 11:07  

Колумна

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 5527821

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.