svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЈЕКАТЕРИНА СИНЕЉШЧИКОВА: 100 најлепших места у Русији

5c23adb915e9f953ae15d32d100 најлепших места у Русији

Треба ли вам темељит доказ колико је лепа и разнолика највећа земља на свету?


 

1. Храм Спаса на крви, Санкт Петербург

5c20b91615e9f943ea256def
Legion Media

Ова црква је споља фантастична, а изнутра још лепша. Зидове покрива седам квадратних километара мозаика. Храм је подигнут на месту где је 1881. године смртно рањен император Александар II.

2. Кижи, Карелија

Сергеј Смирнов/Global Look Press

Острво Кижи у Карелији налази се 764 км северно од Москве. На њему се чувају најстарији дрвени храмови у Русији. Храм Лазаревог васкрсења, на пример, потиче с краја 14. века.

3. Плато Бермамит, Карачајево-Черкесија

Legion Media

Врх планине Бермамит је на 2.592 метра надморске висине. То је „руска Тролтунга“. Са овог врха се пружа најлепши поглед на Елбрус.

4. Висећи мостови Ај-Петри, Крим

Legion Media

Ај-Петри је једна од најпознатијих планина на Криму. Њени висећи мостови на висини од 1.234 метра спадају међу најјезивија и уједно најлепша места на овом полуострву.

5. Никола-Ленивец, Калушка област

Дмитриј Серебрјаков/TASS

Село удаљено 220 километара од Москве постало је култно место савремене уметности под отвореним небом захваљујући инсталацијама које уметници праве специјално за овај простор, где има 980 квадратних километара поља, ливада и река.

6. Замак „Ластино гнездо“, Крим

Legion Media

„Ластино гнездо“ се налази на литици високој 40 метара, на рту у Јалти. Личи на средњовековни замак, мада је саграђено почетком 20. века захваљујући немачком нафтном магнату, барону Фон Штејнгелу.

7. Сингерова кућа, Санкт Петербург

Legion Media

Култна вила појавила се почетком 20. века и од тада је главни симбол Невског проспекта.

8. Камени стубови, Коми

Kasimys/Википедија

Седам џиновских камених стубова ветар је „извајао“ током хиљада година (сматра се да у тој зони постоје одређене природне аномалије). Стубови су дубоко у тајги. До њих се може стићи само хеликоптером или вишедневним пешачењем.

9. Рудник дијаманата „Мир“, Јакутија

Staselnik/Википедија

Бивши рудник дијаманата је толико велики да хеликоптери заобилазе ваздушни простор изнад њега (да их ваздушна струја не би повукла). То је у свету друга по величини јама коју су ископали људи. Дубока је 525 метара, а у пречнику има 1.200 метара.

10. Dominion Tower, Москва

Иља Иванов

Један од пројеката компаније Zaha Hadid у Москви (и први њен пројекат у Русији). Бљештаво бела футуристичка зграда усред индустријске зоне је пословни центар. Али оно најважније је скривено унутра.

11. Петергоф, Санкт Петербург

Legion Media

Летња резиденција руских царева, удаљена 47 километара од Санкт Петербурга. Златне фонтане, дворци, павиљони и бескрајни вртови на обали Финског залива – све је то током целе године отворено за туристе.

12. Чарска пешчара, Забајкалски крај

Јелена Стогова

Вероватно најчуднија (и најлепша) пустиња на свету. Песак је у Сибиру окружен рекама, језерима и ледницима. Али ово је заиста пустиња, у правом смислу. Више о томе смо писали овде.

13. Ермитаж, Санкт Петербург

Legion Media

Музеј са једном од највећих колекција уметничких слика и предмета на свету и сам по себи је експонат, можда и најважнији. Наиме, главна зграда музеја је Зимски дворац, бивша резиденција руских императора.

14. Реликтна шума тисе и шимшира, предграђе Сочија

Legion Media

Шума удаљена 20 километара од Сочија са растињем које је овде готово исто као пре тридесетак милиона година.

15. Ленски стубови, Јакутија

Константин Михајлов/Global Look Press

Величанствени стубови од стена високих и по 100 метара дуж реке Лене у републици Сахи (Јакутији). На листи је Светског наслеђа Унеска.

16. Звоник на води у Каљазину

Алексеј Малгавко/Sputnik

„Руска Атлантида“ на Волги у Тверском региону (200 км северно од Москве). У стара времена је била део Каљазинског манастира, у који су свраћали руски цареви. Затим је ово подручје потопљено, а изнад воде је остао само звоник који је коришћен као светионик.

17. Земља Фрање Јосифа, Архангелска област

Иља Тимин/Sputnik

Овде нема ни градова, ни села, а једини начин да се дође до овог руског Арктика је организована пловидба која кошта неколико хиљада долара.

18. Храм Василија Блаженог

Getty Images

Ово је најчешћи призор на разгледницама из руске престонице и најпознатија руска црква. Ту је заправо девет цркава у једном храму. Према једној легенди, цар је наредио да се архитекте овог храма ослепе. Више занимљивости везаних за Храм Василија Блаженог прочитајте овде.

19. Иволгински дацан, Улан Уде

Legion Media

Будистички манастир удаљен 100 километара од језера Бајкал у републици Бурјатији (Сибир). То је главно седиште будиста у Русији, где се такође чува неиструлело тело ламе кога третирају као живог.

20. Џамија „Срце Чеченије“, Грозни

Global Look Press

Џамија „Ахмат Кадиров“ подигнута је у част првог председника Чеченске Републике. Једна је од највећих у Европи. Минарети су јој високи 63 метра. У џамију може да стане 10.000 људи.

21. Катедрални храм, Калињинград

Руслан Шамуков/TASS

Овај готски храм је раније био главна црква пруског града Кенигзберга (данас Калињинград, запад Русије). Од 14. века су овде биле гробнице војвода и универзитетских професора. Последњи је ту сахрањен филозоф Имануел Кант.

22. Светионик Токаревског, Владивосток

Јуриј Смитјук/TASS

Превлака на којој стоји овај светионик третира се као симболични почетак Тихог океана. Узгред, он ту стоји већ 150 година.

23. Алтај

Legion Media

Планине, језера и зелене ливаде на Алтају често се пореде са Алпима. Алтај је далеко од свих руских градова, али многи странци га радо посећују. Овде можете прочитати 9 савета везаних за путовање кроз Алтајски регион.

24. Напуштени рудници соли у предграђу Јекатеринбурга

Mikhail Mishainik/Uralmines.ru

Пећине из којих се некада вадила со налазе се око 1.000 километара источно од Москве. Неко би могао помислити да су у питању Ван Гогова дела или фото-тапете у московском клубу, али ове шаре су природни феномен настао пре 280 милиона година као последица испарења. Овде можете наћи још таквих „психоделичних“ рудника.

25. Парна купатила „Сандуни“, Москва

Владимир Вјаткин/Sputnik

Ово је вероватно најчувеније парно купатило („баня“) у главном граду Русије. Са својим мермерним позлаћеним степеништима, сводовима и статуама више подсећа на дворац. У ово купатило су некада долазили Толстој, Пушкин и Чехов.

26. Шоанински храм, Карачајево-Черкесија

Марк Рајзов

Минијатурни храм (само 13 метара) усред планинског кланца на Кавказу један је од најстаријих објеката у Русији. Потиче из 10. века.

27. Плато Путорана, Сибир

Сергеј Фомин/Global Look Press

Вулкански масив (угашени вулкан) покривен шумама, језерима и водопадима. Плато Путорана је по површини једнак територији Велике Британије.

28. Кремљ Великог Новгорода

Legion Media

Овај утврђени град је наслеђе средњовековне Русије и најстарији сачувани кремљ. Први пут се помиње у хроници 1044. године. Налази се у Великом Новгороду, 570 километара северозападно од Москве.

29. Камчатка, руски Далеки исток

Global Look Press

Једна од најскупљих туристичких дестинација Русије. Око 300 вулкана на релативно малом простору (од тога је активно 29), на све стране медведи, долина гејзира и друге појаве које фасцинирају туристе на Камчатки.

30. Бели трг, Москва

Константин Кокошкин/Global Look Press

Пословни центар са савременим здањима од стакла и бетона окружује снежнобели старообреднички храм. Московски контрасти су заиста фасцинантни (и ево доказа).

31. Мамајев Курган, Волгоград

Global Look Press

Волгоград на југу Русије видео је само једну крваву битку у историји, али је у њој изгинуло око милион и по људи. У знак сећања на жртве подигнут је овај огромни споменик „Мајка Отаџбина“ на врху брда.

32. Станица метроа „Автово“, Санкт Петербург

St. Petersburg metropolitan

Званична совјетска уметност је била опседнута мозаиком. Мозаици су били на све стране – у улазима зграда, у улицама, фабрикама, ходницима... Свуда где је могао да стане огроман „постер“. Као, на пример, на станици метроа „Автово“ (да, ова фотографија је заиста направљена у метроу).

33. Ћилибарска одаја, Царско село

giggel/Википедија

Легендарна Ћилибарска одаја је била једна од ризница породице Романов, несталих у Другом светском рату. У рату је „претекло“ само неколико њених делова. Реконструисана одаја се налази у Катаринином дворцу код Санкт Петербурга.

34. Имање Дубровици, Московска област

Global Look Press

Имање је удаљено 36 км од Москве. Основано је по наруџбини руског бољара Бориса Голицина, васпитача будућег цара Петра Првог. Старо је већ преко 300 година. Сада је ово популарно место за обреде венчања. Матична служба је врло близу цркве.

35. Језеро Елтон, Волгоградска област

Станислав Казнов

Површина овог језера не тече, јер садржи огромну количину соли, тако да језеро личи на огромно огледало. Језеро Елтон је близу границе са Казахстаном. Радо су га посећивали цареви.

36. Небодери Москва Ситија

Yurchin/Pixabay

Својевремено је насеље са небодерима у центру Москве било најамбициознији пројекат. Ове зграде су имале највећи број спратова и најскупљи квадратни метар у Европи. Тако је било све док се није појавио Лахта Центар.

37. Лахта Центар, Санкт Петербург

Антон Ваганов/TASS

Небодер висок 462 метра са седиштем компаније „Газпром“ највиши је у Европи и скупљи од небодера Бурџ Калифа. Процењује се да кошта 2,5 милијарде долара.

38. Гамсутл, Дагестан

Janet Wishnetsky/Global Look Press

Напуштено прастаро планинско село у Дагестану на Кавказу често се зове и „село утвара“. Становници су помрли од колере у 20. веку.

39. Долина гејзира, Камчатка

Global Look Press

На Камчатки има 90 гејзира из којих пенушава вода избија усред стена покривених зеленилом.

40. Језеро Бајкал, Иркутск

Legion Media

Ово је најстарије језеро на планети. Налази се између јужног Сибира и Монголије. Старо је 25-35 милиона година. Зими је Бајкал покривен слојем леда дебелим један метар и прозрачним као стакло, а у пећинама и на обалским стенама висе огромне леденице.

41. Бела џамија у Болгару, Татарстан

Максим Богодвид/Sputnik

Татарстански Таџ Махал у Болгару, мистичном муслиманском граду на обали Волге (83 км од Казања) је место где се чува највећи Коран на свету, тежак 800 килограма.

42. Каменолом мермера Рускеала, Карелија

Legion Media

Карелија је јединствено место са најмање 60.000 невероватно лепих природних и вештачких језера. Само замислите колико је то много! Једно такво место је и језеро на месту бившег каменолома.

43. Царско село, Пушкин

Legion Media

Дворац у Пушкину (бивше Царско село, 30 км јужно од Санкт Петербурга) један је од најекстравагантнијих примера империјалистичке раскоши (мада има и много других).

44. Московски метро

Legion Media

Подземни дворац у који житељи главног града Русије улазе сваки дан. У московском метроу постоји чак и аудио-водич. Овде можете пронаћи водич кроз најлепше станице тог метроа.

45. Вовнушки, Ингушетија

Тимур Агиров

Средњовековне одбрамбене куле подигнуте на планинским врховима раније су биле спојене само висећим мостом. Ово је бајковито и сурово место.

46. Језеро Карасино у Артјому, руски Далеки исток

Виталиј Берков/Best of Russia

Сваке године површину језера потпуно прекрива ружичасти тепих цветова индијског лотоса, што је посебно у контрасту са хладним индустријским пејзажем у позадини.

47. Парк Зарјадје, Москва

Legion Media

Парк близу зидина Кремља са „лебдећим“ мостом, филхармонијом, леденом пећином и најбољим погледом на Кремљ. Time Magazine је 2018. године прогласио овај парк једном од најбољих светских дестинација.

48. Тајга, Сибир и Европски део Русије

Дмитриј Алешкин

Тајга је после океана највећи биом на свету. Уједно је то и једно од природних богатстава Русије. Сувише је велика и лепа да не буде увршћена у нашу листу.

49. Језеро Баскунчак, Астрахањска област

Константин Чалабов/Sputnik

Космички пејзаж на врху планине од соли. То је у суштини огроман природни „сланик“ површине 500 квадратних километара на граници са Казахстаном. Језеро је дубоко само 10-30 центиметара.

50. Језеро Мали Семјачик, Камчатка

Legion Media

Кисело језеро у кратеру активног вулкана веома је високо и неприступачно. Може се видети само из хеликоптера.

51. Китова алеја, острво Итигран

Global Look Press

Алеја од костију и лобања гренландских китова на острву у Беринговом мору заправо је древни ескимски локалитет. Потиче из 14. века. Питање је из ког разлога су Ескими ово правили.

52. Сајано-Шушенска хидроелектрана, Хакасија

Сергеј Фомин/Global Look Press

Брана на реци Јенисеј јединствена је по својим размерама – највећа је у Русији и девета по величини у свету. Надвија се над шумом као некакво привиђење, или као космички брод.

53. Кров фабрике „Црвени октобар“, Москва

Smokin’ Heroes: Sergey Voogie Valyaev, Igor Klepnev

Калиграфски рад Покраса Лампаса на крову бивше фабрике слаткиша „Црвени октобар“ („Красный октябрь“) највећи је приказ такве врсте на свету, површине 1.600 метара квадратних.

54. Серге – тринаест ритуалних стубова, Иркутска област

Алексеј Трофимов

Бурјатско „место силе“ у селу Хужир (острво Ољхон на Бајкалу), средишту шаманских светилишта. Ови стубови се не могу уклонити, спалити или преместити. Време је једино што може да их уништи.

55. Ореховски водопад, Сочи

Нина Зотина/Sputnik

Вода планинске реке Безуменке пада са висине од 27,5 метара, али је њена дубина овде само два метра. Од центра Сочија се довде стиже лако, како и до многих других фантастичних места у овом крају.

56. Језеро Сасик-Сиваш, Крим

Стојан Васин/TASS

На свету има само неколико ружичастих језера. Једно од њих је Сасик-Сиваш на Криму. Оно поприма ружасту боју само у јулу и августу захваљујући микроскопским алгама.

57. Авачинска лагуна, Камчатка

F. Vnoucek/Global Look Press

Можда ћете помислити да је ово Гренланд, али ово је лагуна у Тихом океану на приморју Камчатке, чији су симбол стене под називом „Три брата“. Постоји једна лепа легенда везана за њих.

58. Историјски музеј, Москва

Legion Media

Ако сте већ дошли на Црвени трг, нећете моћи тек тако да прођете мимо овог здања од тамноцрвене цигле у неоруском (или псеудоруском) стилу.

59. Острво Ратманова, Чукотка

Рамиљ Гумеров

Једно од Диомедових острва које припада Русији. До другог острва, које припада Сједињеним Америчким Државама, има само 3,8 км, али је временска разлика између једног и другог острва 23 часа. Иако је у питању веома мирно и спокојно место, овде је живот крајње тежак.

60. Имање Царицино, Москва

Global Look Press

Имање на југу Москве где је императорка Катарина II проводила време са својим љубавником и тајним супругом. Својевремено је подигнуто са намером да се покаже величанственост руске империје (што у то време није била баш оригинална идеја).

61. Пословна школа „Сколково“, Московска област

Сколково

Технопарк код Москве замишљен је да буде нека врста руске Силиконске долине. Британски архитекта Дејвид Аџеј био је надахнут супрематизмом Казимира Маљевича када је пројектовао студентски град ове приватне школе.

62. Дендраријум у Сочију

Нина Зотова/Sputnik

Дендраријум у руској суптропској зони на обронцима планине појавио се 1892. године, на месту где су се радо шетали Фјодор Шаљапин, Антон Чехов и друге чувене личности из прошлости.

63. Острво Сахалин, руски Далеки исток

Сергеј Первухин

Највеће руско острво налази се на самом крају Русије и на самом крају Земље. Тамо је природа и даље потпуно нетакнута. То је место где има сивих китова и језера нестварне тиркизне боје.

64. Mriya Resort, Крим

Mriya Resort & Spa

Хотел и спа-центар дело је британског архитекте Нормана Фостера, аутора Миленијумског моста у Лондону. Удаљен је 25 км од Јалте. Хотел са обликом лотосовог цвета проглашен је 2016. године за најбоље одмаралиште у Европи.

65. Светионик на рту Анива, Сахалин

Kosmaj Project

Атомски светионик (користи радиоизотопни генератор) пројектовао је јапански архитекта, али је 1990. године почела криза и Русија више није издвајала новац за његово одржавање.

66. Бољшој театар, Москва

Getty Images

Најчувенији театар у Русији није потребно посебно представљати. Али је потребно објаснити студентима како да уштеде приликом куповине улазница, па смо то и објаснили.

67. Васјуганске мочваре, Сибир

Сергеј Фомин/Global Look Press

Ове мочваре у југозападном Сибиру су заиста огромне. Заузимају површину као цела Швајцарска и још увек се шире из године у годину. Под заштитом су Унеска.

68. Златни мост, Владивосток

Legion Media

Мост висок 323 метра направљен је 2012. године. По висини је други у свету (на првом месту је мост Мијо у Француској). Он повезује Владивосток и Руско острво. Сазнајте више о Владивостоку из нашег водича.

69. Куршска превлака, Калињинградска област

Legion Media

Нигде у Европи пешчане дине нису тако високе као ове у најмањем националном парку на Куршској превлаци. Са једне стране море, са друге залив. Превлака је подељена на два једнака дела. Један припада Русији, други Литванији.

70. Храм Христа Спаситеља, Москва

Kishjar/Flickr

Потпуна реплика храма који су бољшевици дигли у ваздух 1931. године. После Великог отаџбинског рата па све до краја 1990-их на том месту се налазио (ни мање ни више) отворени базен.

71. Московски кремљ

Getty Images

У Кремљу ради председник државе. Кремљ је претрпео многе недеће. Био је скоро потпуно спаљен, падао је у руке непријатељима, његови храмови су претварани у коњушнице... Није увек био ни црвен. Некада је био бео.

72. Кланац Уалагком, Северна Осетија – Аланија

Антон Агарков

Планина Уаза Хох има скоро вертикалне литице и види се из сваке тачке националног парка Аланије. Многи је због тога пореде са очњаком.

73. Самурска шума са лијанама, Дагестан

Антон Агарков

Најсевернија суптропска шума на планети обрасла је лијанама. Дагестанска џунгла је толико густа да се по њој можете кретати не додирујући земљу.

74. Здање Московског државног универзитета, Москва

Сергеј Смирнов/Global Look Press

Један од седам чувених Стаљинових небодера („Седам сестара“) и уједно најпознатији – небодер Московског државног универзитета (МГУ).

75. Маријински театар, Санкт Петербург

Mark Olich

Императорски театар 18. века који су посећивали представници високог друштва и чланови породице Романов. Данас је то један од водећих театара опере и балета у свету.

76. Соловки, Архангелска област

Legion Media

Архипелаг на Белом мору, на северозападу Русије, био је у 15. веку највећи манастир у Русији, а затим и један од првих и највећих логора система ГУЛАГ. Сада је то туристички и духовни центар.

77. ВДНХ, Москва

Константин Кокошкин/Global Look Press

Некада највећа изложба достигнућа народне привреде у целом Совјетском Савезу, а сада један од главних градских паркова са рестаурисаним павиљонима, фонтанама и алејама (и једна од најважнијих светских локација на Инстаграму).

78. Колско полуострво, Мурманска област

Legion Media

Полуострво изнад северног поларног круга, где људи и по 40 дана живе без сунчеве светлости. Али уместо ње имају поларну светлост – један од најлепших „визуелних ефеката“ на земљи.

79. Планина Велико Богдо, Астрахањска област

Антон Агарков

Овдашњи Калмици сматрају да је Велико Богдо свето место. Ова планина је црвена због глине. Та глина је крхка и зато је забрањено ходати по њој. Калмички монаси верују да ово свето место може да прогута невернике.

80. Елбрус, Кабардино-Балкарија

Роман Кручињин/Sputnik

Највиша планина Европе (5.642 метра) заправо је композитни вулкан. На обронцима Елбруса се налази Чегет, један од најатрактивнијих планинских ски-центара Русије.

81. Долина смрти, Камчатка

Сергеј Фомин/Global Look Press

Као што се може претпоставити по називу овог места, његова лепота је варљива. Необични „ванземаљски“ терен је под влашћу отровног гаса који излази из мофета (пукотина на површини вулкана). Његове жртве су најчешће птице и животиње. Људима је забрањен приступ.

82. „Радник и колхозница“, Москва

Дмитриј Серебрјаков/TASS

Овај монументални споменик је један од најпрепознатљивијих симбола совјетске епохе. Направљен је за изложбу у Паризу, где је доживео велики успех. Али, било је и доста проблема у вези са овим спомеником.

83. Џамија Кул-Шариф, Казањ

Константин Кокошкин/Global Look Press

Ова џамија је најважнија и најлепша у Татарстану. Налази се одмах поред Казањског кремља на месту старе џамије коју су 1552. срушиле трупе Ивана Грозног приликом јуриша на град.

84. Нарин-Кала, Дагестан

Legion Media

Најстарија тврђава на територији данашње Русије налази се у Дербенту. Саграђена је у 6. веку, када Руса овде још није било. Руси су ову тврђаву одузели Персијанцима тек 1796. године.

85. Териберка, Мурманска област

Лав Федосејев/TASS

Свет је сазнао за село са меланхоличним арктичким пејзажима тек после премијере филма Андреја Звјагинцева „Левијатан“. Сада су китове кости и разбијени чамци његов заштитни знак.

86. Црвена пољана, Сочи

Press Photo

Планинско село је препуно ресторана, хотела и спа-центара. Али ипак је најважнији поглед кроз прозор.

87. Чујска степа, Алтај

Legion Media

Космички пејзажи и номадска слобода на југу Алтаја стварају утисак као да сте у Аризони. За летњих врућина ова жута пустош се претвара у покретну импресионистичку слику.

88. Хотел „Метропол“, Москва

Press Photo

Ово је веома познато место у Москви, са погледом на Бољшој театар и дугом историјом. У хотелу су боравили краљица Шпаније Софија, Ким Џонг Ил, Шерон Стоун, Дејвид Боуви, Мајкл Џексон... Недељом се овде организују туристичке екскурзије.

89. Суздаљ, Владимирска област

Legion Media

Древни руски град (основан у 11. веку) оличење је свега онога што се може очекивати од „идеалне руске провинције“. Ту је и прастара тврђава (кремљ), ту су и цркве, и руска села, реке, ливаде... Суздаљ као да је застао у историји и остао негде у прошлости.

90. Куткини Бати, Камчатка

Игор Шпиљонак/Википедија

Пловућац (вулканско стакло) који је на необичан начин „обнажен“ усред шуме 4 километра од Курилског језера зове се Куткини Бати. Ти стеновити облици су високи око 110 метара.

91. Ординска пећина, Пермски крај

Getty Images

Најдужа подводна пећина у Русији и целој Евроазији налази се у подножју Западног Урала. То је прави рај за пећинско роњење. Пећина је под водом дугачка 4.600 метара.

92. Стаклена плажа, Владивосток

Legion Media

Некада се близу овог места налазила депонија, тако да мештани нису радо долазили овамо. Временом су таласи тако уобличили разнобојне комадиће стакла од флаша, да то сада изгледа овако.

93. Вулкан Тјатја, Курилска острва

Сергеј Красноухов/TASS

Активни „вулкан у вулкану“ (има два кратера, стари и нови) на острву Кунашир. Последњи пут је прорадио 1973. године. Могуће је ослобађање отровних испарења из кратера, а у подножју често има медведа.

94. Град мртвих, Северна Осетија – Аланија

Станислав Казанов/discoverynn.ru

Веома стара гробница у планинама Северне Осетије. Ова некропола са око 10.000 посмртних остатака привлачи на стотине туриста годишње.

95. Црква Сицилијанске иконе Пресвете Богородице, Вороњешка област

Insider/Википедија

Не зна се ко је ископао црквицу у кречњачкој стени, да ли монаси отшелници или хришћани који су овамо побегли из Византије од гоњења. Данас је овај необични храм под заштитом државе.

96. Живописни мост, Москва

Александар Новиков/Global Look Press

Црвени мост изнад зелене природне зоне „Сребрни бор“ на северозападу Москве. На врху лука у центру налази се висећа капсула која засада нема никакву посебну функцију.

97. Фудбалски терен у Московској области

Јура Боршчев

Ова фотографија је направљена из квадрокоптера. Терен се налази усред шуме у Мешчерском парку у Подмосковљу. Може се допасти чак и ономе ко не планира да овде игра фудбал.

98. Бела стена Ак-Каја, Крим

Ајдар Даминов/Википедија

Окомита литица висока 325 метара у Белогорском рејону непрекидно привлачи пажњу филмских редитеља, јер је идеална локација која личи на амбијент типичан, рецимо, за Порторико.

99. Херсон Тауријски, Севастопољ

Legion Media

Антички полис који су основали Грци на југозападној обали Крима. Руине су још увек лепе, чак и након 2.000 година.

100. Транссибирска железничка магистрала, негде успут

Legion Media

Осам временских зона, 87 градова, преко 9.000 километара на два континента – то је путања која се зове „авантура за цео живот“. Ова атракција подразумева да недељу дана проведете у возу, али изгледа да је вредна тог труда.

Преузето са: https://rs.rbth.com/

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 6439330

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.