svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Слободан Осмокровић: Злочин за собом

9xqk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWVRFN01EQV8vNTBhYzcyNGI0ZTMzZDY0YjBhNDAzZDk0MmU1NjUzNzYuanBnkZMCzQSwAIGhMAE 696x418Злочини аустроугарске војске у Мачви 1914.

Аустро-угарски војници, бежећи кроз Мачву, Јадар, Рађевину и Подриње оставили су трагове бројних злочина. Српске трупе за њима затичу хиљаде мртвих цивила у Лешници, Прњавору, Петковици, Липолисту. Липничком шору, Добрићу… Чокешини… Беживотна тела и даље су висила обешена по шљивама, разбацана по јендецима, а преживели има ли су доста сведочанстава, па ево неких:

Прњавор : Николи Пејићу, имао је 17 година, везали руке, окачили конопац о врат, прикачили га о два коња и вукли колометрима. У кући Павла Чаркића, везали седморицу мештана за кревете, собе полили запаљивом течношћу и запалили је. Сестру Младена Милошевића, нејаку девојчицу везали иза вајата са још једном девојчицом, те око њих нагурали дрвену грађу и запалили… Младену су до краја остали урезани крици девојака док им је ватра пржила кожу и гасила живот. У прњаворској школи било је језиво, мајке су из запаљене зграде избацивале децу како бих их спасли али код прозора одмах су их дочекали бајонети зверских трупа. У Чокешини су Павла Блажића набили на ражањ и испекли…

Лешница: Више од сто људи су везали бодљикавом жицом на једну гомилу, поред ископане раке и после испаљеног плотуна, почели су да закопавају тела а да нико није проверио да ли је неко и жив… Пошто су сви били на једној гомили, сигурно има доста који су преживели и тако су живи сахрањени. Читава Мачва прегажена је непријатељским хордама, а са лица земље збрисано је око 50 сетак села. 

Ово је подсећање како је било на једно доба и да се не заборави упркос данашњици, где се развијају нека “новокомпонована” пријатељства садашњих носиоца највиших државних функција. Пре него стисну руку неком од новокомпонованих пријатеља, у неком делу мозга своје главе, морају имати чињенице које су доказ са киме имамо посла.

Слободан Осмокровић

Преузето са: https://vidovdan.org/

 

Колумна

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5542923

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.