svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

На Корзици јачају идеје о самосталности

14 France 34У ФРАНЦУСКОЈ РАЗМИШЉАЈУ О ПОВЛАЧЕЊУ ПРИЗНАЊА ТЗВ. ДРЖАВЕ КОСОВО!?

На Корзици, четвртом по величини острву у Средоземном мору, које је у саставу Француске, поново, из године у годину, јачају идеје о самосталности. Те идеје никад нису ни замрле. Само се у одређеним временима смире, стишају.

Иначе почетак писане историје Корзике бележи се око 560. године пре н. е. Тада су на њој Грци из Мале Азије основали град. Затим је држе Картагињани, па Вандали… У 3. и 2. веку такође пре нове ере острво су заузели Римљани. Касније су га освајали и њиме владали многи народи. Међу њима били су и Византинци, Арапи, у 9. веку нове ере острвом је господарила Пиза, па Ђенова… У једном периоду острво је било и самостална република.

На Корзици је рођен Наполеон Бонапарта.

Корзику је 1768. године купила Француска, када је Ђенова морала да је прода због дуга. И од тада је француска провинција.

Данас острво броји око 320.000 становника, а површина му износи 8.861 километар квадратни.

Требало би много простора да се опише историја борбе и настојања за осамостаљењем становника Корзике и пре француске власти, али и од Француске. Само у 20. веку забележене су бројне акције за ослобођење и осамостаљење острва. Било је борби, њиховог гушења у крви.

Дуг је период како француске власти имају проблеме са тежњом Корзиканаца за самосталношћу. Ветар у леђа тим тежњама дало је и француско признање окупираног дела територије суверене државе Србије како би се на њему створила вештачка квазидржава Косово. Француске власти су међу најжешћим заговорницима самосталности Косова. А не треба сметнути с ума да је Француска учествовала у бесомучном бомбардовању, рушењу и уништавању Србије, 1999. године. У том свирепом, крволочном рату НАТО-а против Србије, дугом 78 дана, без одобрења Уједињених нација, убијено је близу 3.000 српских цивила, међу њима 88 деце млађе од 14 година.

Имајући у виду све те чињенице, француска опозиција је спремна, освајањем власти, да повуче односно поништи акт својих претходника о признању тзв. државе Косова.

Не треба сметнути с ума да је та идеја све више присутна и код оних који нису само у опозицији.

(Ј. Ш. ИНТЕРМАГАЗИН)

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 5429593

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.