svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ПРИВАТИЗАЦИЈОМ ИЗВОРА ВОДЕ СРБИЈА ПОСТАЈЕ КОЛОНИЈА

Поштовани пријатељи, као што сте већ упознати, у Србији је увелико у току припрема за приватизацију воде и водених ресурса. Један од облика који ће бити промовисани биће концесија (издавање) извора на више година.

Тренутно 90% ресурса пијаће воде које су дате под концесију или приватизоване углавном контролишу само три светске компаније (колико знам – у питању су немачка, француска и холандска компанија (више информација на www.psiru.org).

Ове компаније имају различите стратегије приступа интересантним тржиштима, али их карактерише корупција, обмана и висока експлоатација изворишта.

За 20-так година вода ће бити најскупљи ресурс на планети.

Како раде?

Када ове компаније не могу да учествују на тендерима (због забране или сл.) оне оснују мале „ћерке“ компаније у земљама где се продају изворишта и онда те „ћерке“ компаније учествују у куповини. На први поглед се не може никако разликовати која је компанија из земље, а која није. Све оне имају наше људе као директоре, и наш новац на рачуну итд. И тако, када се појави тендер за воду, неки наш Пера, Лаза учествује на тендеру, купи извор или га узме под концесију, ми мислимо наша фирма купила кад оно…

Шта је опасно?

Опасно је, посебно кад су концесије у питању (које су временски ограничене), јер компаније користе изворишта највише што могу, исисавајући огромне количине воде у што краћем временском интервалу, да би имале што већи профит.

Често се дешава да због толике експлоатације пресуше околни извори који су подземно повезани са продатим извором (пример Уганде/Уругваја и Кока Кола компаније где су код великог броја фармера пресушили бунари јер је Кока Кола испумпавала огромну количину воде).

Шта ми можемо?

Можемо да натерамо наше политичаре да промене политику наше земље а у вези са продајом или издавањем под концесију извора пијаће воде и фирми (водовода) које су задужене за дистрибуцију пијаће воде грађанима.

Покренута је онлине петиција:  http://www.petitiononline.com/serwater/

Можете је потписати преко интернета, а листа ће на крају бити прослеђена медијима, политичарима и Влади републике Србије.

Ово није једини начин борбе против приватизације воде. Ускоро ћете чути на вестима нове информације…

До тада, само да Вас обавестимо да је један број земаља већ забранио приватизацију воде. Ми још нисмо – као и обично. Али то не значи да не можемо!

Уколико постоји још скептика који не знају шта да мисле о приватизацији НАШЕ воде, само да додам још неколико чињеница:

1. До сада је у земљама у транзицији један од услова „европских интеграција“ био приватизација воде и система за доставу пијаће воде грађанима (водоводи). Међутим, уколико се анализира пословање „нових власника“ закључује се да они не поштују законе земаља у којима послују, већ врше грубу злоупотребу експлоатације воде и изворишта како би остварили што већи профит. Често се дешава да услови из уговора нису испуњени, а компаније када оцене да им се више не исплати да буду у некој земљи једноставно оду у другу земљу, а пропалу инфраструктуру водовода и система остављају без пардона…

2. Холандија је недавно законом забранила приватизацију воде на својој територији, тако да сада у Холандији није могуће купити или узети под концесију изворишта воде. То је ВРЛО ВРЛО ИРОНИЧНО, јер је једна од три највеће светске компаније за прераду воде управо ИЗ ХОЛАНДИЈЕ.

То значи: нашу воду не дамо у приватизацију – чуваћемо наша изворишта, а воду других земаља ћемо да користимо, па кад њихову потрошимо – почећемо да трошимо нашу…

3. Кока Кола је купила извор „Власинске Росе“. Очекујте за пар година несташицу пијаће воде у том региону. Кола Кола ће покушати да исиса што више може воде за што краће време, чиме ће дефинитивно оштетити подземне резервоаре, који су међусобно повезани, и често зависе један од другог. Кока Кола је то исто урадила у Уганди/Уругвају (нисам сигуран у којој земљи то беше…) Само, када будемо свесни да су нас зезнули, биће касно…

И ако већ подржавате идеју да ИЗВОРЕ ВОДЕ НЕ СМЕМО ПРОДАВАТИ НИТИ ИЗДАВАТИ потпишите петицију путем интернета. Уколико се довољан број људи укључи у акцију, биће покренут захтев за расписивање референдума!!!

Вода није за профит – приступ води је право свих нас!

Извор: „Екологија свести“

 

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 6686536

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.