svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СРПСКА ДЕЦА УЧЕ ДА ЈЕ БЕОГРАД БИО ДЕО ВЕЛИКЕ ХРВАТСКЕ!

436761 hrvati raska deca skola lsСкандалозне лажи у уџбенику за 4. разред!

Ко је одговоран за ово и да ли ће неко сносити последице?

Стање је такво да у данашњој Црној Гори деца уче како је Србија 1918. „окупирала“ Црну Гору и завела незапамћени бјелашки терор и све то на црногорском језику.

У већем БиХ ентитету деца махом похађају градиво на бошњачком језику, док у Хрватској уче о средњовековним хрватским краљевима“ (којима уз помоћ фотошопа склањају три прста).

Е сад, дођосмо и до Србије.

У тематском атласу за предмет Природа и друштво за четврти разред основне школе у Србији штампана је историјска карта на којој се Хрватска простире све до Дрине, али и до Дрима и до Смедерева.

Уџбеник који је у употреби од 2015. штампала је издавачка књига Нови логос. Под насловом „најстарија српска држава Рашка“ објављена је карта Балкана из 9. века. На тој карти источно од Рашке је Бугарска, југоисточно Византија, а западно, јужно и северно Хрватска.

436763 mapa-raska ff
фото: Принтскрин/Разглас.ин.рс

По овом фалсификату крајња југоисточна граница Хрватске је надомак ушћа реке Дрим у Јадранско море, на територији данашње Албаније.

Западна граница Рашке с Хрватском је на реци Дрини, а северна на Западној Морави. Негде у ширем реону Чачка је тромеђа Хрватске, Бугарске и Србије, од које гранична линија између Хрватске и Бугарске иде на североисток, јужно од Смедерева сече Велику Мораву и избија на Дунав.

Маштовити картограф, аутори и издавач уџбеника су Хрватској припојили целу Далмацију, Босну, Херцеговину, Мачву, Шумадију с Београдом, део средње Србије, Боку Которску, Брда, Црну Гору и део Албаније. Скоро дупло више него у најсмелијим сновима Анта Павелића.

Источна граница Хрватске је само једном у историји била на Дрини. Од 1941. до 1945. у време постојања злочиначке Независне државе Хрватске коју је створио Адолф Хитлер, а на чијем челу су се налазили Павелић и његове усташе.

166247 adolf-hitler-meets-ante-pavelic.1941 ff
фото: Википедиа, Спелкаст

Ако се изузме четворогодишње постојање Хитлерове марионетске НДХ, Хрватска се никада у историји није простирала источно од Уне, а камоли до Дрине, Смедерева и Албаније. Од првих писаних трагова у којима се помиње, па све до 1941, покрајина Хрватска обухватала је шири простор око данашњих Загреба, Карловца и Вараждина. Јужно од Лике граничила се с Далмацијом, источно са Славонијом.

Никад пре Павелића и Хитлера Хрватска није постојала као самостална држава, већ је била покрајина, са истим статусом као Далмација и Славонија. Никад пре проглашења Бановине Хрватске, као покрајине у сраставу Краљевине Југославије, 1939. године, Далмација и Славонија нису биле у саставу Хрватске.

Чак ни Хитлер се није дрзнуо да Хрватску прошири источно од Дрине и јужно од Саве, па да јој још припоји Црну Гору, све до Албаније, пише „Афера“.

На крају се поставља питање: Ко све може бити одговоран за овакав пропуст?
Можда:
1) Издавачка кућа „Нови Логос“
2) Наставник или наставница која се определила баш за ову књигу
3) Министарство просвете, науке и технолошког развоја
4) Скупштински одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

ИЗВОР: Еспресо, Срби на окуп

Преузето са: http://www.carsa.rs/

 

Колумна

Бахатост

bahatost

 

Паника

panika

 

Дела и недела

dela i nedela

 

Капа

kapa

 

Близина и даљина

blizina i daljina

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Очајање

ocajanje

 

Никада нам неће опростити

nikada nam nece oprostiti

 

Путовања

putovanja

 

Умор

umor

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 4557604

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.