svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Монахиња Атанасија: ПРЕЖИВЕТИ И ЖИВЕТИ У ПРИРОДИ

ОДЛИКЕ ЗДРАВОГ ВОЋА

Воће од давнина има традиционалну и сентименталну вредност. Обичај је био да се рођење детета збележи садњом једне воћке и прати се њихов узајамни развој. Велика је вредност када се са властите воћке убере јабука, поједе на лицу места а то је могуће једино у здравом воћњаку, који није прскан хемијским средствима!

Био - воће је могуће убрати и јести свеже са стабла. Такве воћке обезбеђују акумулирану залиху витамина и минерала, шећера и воћних киселина.

Воће из био-врта расте под уравнотеженим условима прехране. Такво воће није потребно љуштити, а чврсти састојци коре и језгра дају важне балансиране састојке који подстичу црева на нормалан рад.

Код садње треба обратити пажњу на одабир сорти тј. треба садити сорте које одговарају клими воћњака.

Често су локалне, мање познате сорте боље од познатих-извиканих. Старе сорте поновно се саде, размножавају а и често имају бољи укус и робусан раст.

Први корак код садње је сејање мешавине биљака као зеленог ђубрења која ће тло дубоко прерадити и обогатити хранљивим материјама.

Други корак је копање јама дубоких 40-60цм те широких толико да се корење може добро раширити. Додати пуно зреле компостне земље, те се помеша ископана земља с компостом и мало дрвеног пепела. (Може и стајњак размућен у води, који је од стоке здраво храњене, улије се у јаму и помеша са земљом да се направи мекано блато у које се пажљиво рашире жиле од воћке.) Затрпа се и мало нагази око воћке да се истисне ваздух око жила. Након садње воћка се залије, а преко набаца сува трава, лишће или покошено зелено ђубриво.

Најбоље време за садњу је касна јесен. Подручја са оштријом климом- садња је у септембру.

Место калемљења мора да буде изнад земље,ако се укопа, стабло ће на том месту да створи корење и надрасти подлогу.


ОПШТА ПРАВИЛА РЕЗИДБЕ

Правило прво: Крошњи је потребан ваздух и светло. По правилу уклањају се све гране које расту према унутрашњости крошње. Од грана које се укрштају или додирују,реже се једна. Морају се уклонити и све водопије или млазеви.

Шиљасти облици садрже лисне пупове, округласти пупови су цветни и родни.

Јаки рез подстиче раст дрвета, а опрезан рез заметање плодова.

Најбоље време за први рез младог и за главни рез старијег дрвећа је рано пролеће.

Имамо став који неки заступају да се биљке уопште не режу, да се саде на већем растојању и на добром сунчаном положају, те да оне саме формирају круну како је њима згодно, јер и вертикалне гране јесте да троше храну биљкама чувају потребну воду за сушне периоде у години, којих је код нас све више.

Свеже засађена мала стабла не смеју се сувише подстицати на раст.

Одрасле воћке ђубре се сваке 2 године како би остала сачувана њихова родност.

Не сме се ђубрити свежим или непроврелим текућим ђубривом које поспешује осетљивост на болести и дивљи раст. Најпрепоручљивије је стајско ђубре, али може се и помешати компост, дрвени пепео даје калијум.

Компост помешан с ђубретом посипа се око стабла. Због плитког корења испод дрвећа се не сме окопавати или грубо копати, јер корење храни дрво.

Прекривени сувом травом појас око стабла штити плитку мрежу корења, он се брине о исхрани и хумусу, те одржава земљу растреситом и влажном.


Текуће ђубре може се додавати тако да се око стабла избуше рупе,а може се и поливати по великом појасу око дебла.

Као течно ђубриво употребљава се биљна смеша од коприве и гавеза које ђубре дрвеће а чине га здравим, а могу се додати и листови зове.

Течно ђубре употребљава се у пролеће и након бербе.

Уместо слоја сувог лишћа или сена, може се појас око дебла засејати и биљкама за зелено ђубрење или другим живим покривачем тла. Прикладни су: мешавине, кокотац, спанаћ, слачица, драгољуб или самоникло биље као што је добричица .

НЕГА СТАБЛА

Важна мера неге је премаз дебла који се изводи смесом иловаче или трговачким препаратом који штите дебло од пукотина насталих смрзавањем, и зацељују ране, подстичу раст камбија и изглађују кору.

Делују превентивно и против штеточина и гљивичних обољења јер затварају могуће отворе у којима се они скривају а и одбијају зечеве, куниће и птице од глодања и изгризања пупова.

Смеша од иловаче припрема се из следећих састојака: иловача или глинено брашно помеша се са чајем од преслице у густу смешу а може се додати и свежа кравља балега, шака дијатомејске земље или чај од вратича.

ПОРУЏБИНЕ ЗА КЊИГУ „ПРЕЖИВЕТИ И ЖИВЕТИ У ПРИРОДИ“:

ТЕЛ: 012/ 261-121

 

Последње ажурирано уторак, 01 јануар 2013 19:49  

Колумна

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 5698929

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.