svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Томислав Кресовић: Председник Вучић у шаховској партији Запад–Исток

kresovic 696x473Председник Србије у игри „Запада“ и „Истока“

Председник Србије Александар Вучић у својој политичкој и екнономској „стратегији“ окренут је ЕУ, и датим обећањима западу да ће све учинити да дође до „компромиса“ око Kосова и Метохије. Председник Србије је у „маказама“ политике ЕУ која је и сама у дезинтеграцији.

vucic-sah

Садашња администрација ЕУ очекује да Вучић на мирнодопски начин преда Kосово, и тако постигне своје геополтичке циљеве на Балкану без „испаљеног метка“ и са што мање трошкова.Јасно је да постоје дисонантни тонови у политици ЕУ и САД на Балакну око Србије и Kосова,али све се на крају своди на геополтички пораз Србије уз неизвесно обећања за статус у ЕУ. Поред тога активирани су и сукоби Московске и Цариградске Патријаршије са циљем разбијања православног хришћанства на Балкану, пре свега смањене утицаја Руске и Српске правосалавне цркве и стварање православних заједница у Македонији,Црној Гори,Хрватској  и у блиској будућности на Kосову и Метохији. Пробни балон је аутокефалност Украјинске правосавне цркве. Притисак да се Србија одрекне Kосова и Метохије,сламање и слабљење СПЦ сигнал је за узбуну, јер је то пројекат разарања Србије и СПЦ по „дубини“. Ако би Председник Србије Александар Вучић прихватио да испуни захтеве или дате обавезе Немачкој и Бриселу то би водило демонтажи Србије као државе и дезинтеграцији српског народа на читавом простору Балкана рачунајући и у БИХ односно Републици Српској. Од Србије се тражи безусловно признање Kосова као државе,дистанцирање од Русије и прихватање дезинтеграције СПЦ на Балкану. То је слом Србије и циљ Запада пре свега НАТО да преко „меке моћи“ постигне односно доврши своје планове цртане деведсетих година прошлог века. Запад толерише инсталацију „Велике Албаније“ на Балкану и тако удара на националне интересе Србије .

Србија има алтернативу ЕУ?

5454

Посета Председнка Србије НР Kини и планирана посета Председнику Руске федерације Владимиру Путину добија на значају јер се Србији отварају алтернативни путеви економског развоја и ЕУ је пред изазовима да буде „толерантнија“ према Србији али и међународних политичких опција .Велики пројекти Kине на Балкану и Србији су „трн у оку“ и ЕУ и САД и присутност Kине на Балкану тражи нову европску геостратегију и однос према Србији.Kина због својих интереса јасно ће ставити до знања државама ЕУ и САД да не жели дестабилзацију Балкана и Србије и да ће штитити своје интересе у региону.Слично је и са Руском федерацијом која се потискује из Црне Горе,Македоније и своје упориште задржава у Србији и БИХ.Управо због тога је и министар спољних послова Руске федерације Сергеј Лавров јасно стави о до знања да је Русија заинтересована у одржавању Дејтонске БИХ ,Kосова у оквиру резолуције 1244СБУН и да ће штитити своје интересе на Балкану преко БИХ-Републике Српске и Kосова ,и неће дозвилити у СБУН поништење ових међународних уговора без обзира на став политичких олигархија у БИХ или Србији. Kина и Русија су тако изишле на „црту“ подељеној ЕУ и противречној политици Доналда Трампа према Балкану и Србији.Kада су две моћне чланице СБУН и светске силе са својим интересима на Балкану и у Србији то даје политички маневар Александру Вучићу да може да релаксирано и са мање стрепње да наступа око Kосова ,али истовремено је пред изазовима да изврши одређену промену своје полиитчке стратегије која је до сада била усмерена према извршавању „диктата“ ЕУ и послушности према САД.Добијање одређених гаранција са Истока је и одређена промена тактике у геополтичкој „шаховској табли“.Јасно је да су све то велики ризици по власт у Србији и самога Вучића, али су и сигнали за одржавање Србије на „површини“ и спречавања да Србија буде пониижавана и да јој се прети од терориста и мафијаша са Kосова до комшија (Хрватска,Црна Гора,Македонија) или Албаније кроз своје учешће у НАТО.Ускоро ће се видети поузданост Русије и Kине према Србији ,али и политичка спремност власти у Србији да у Русији и Kини нађу алтернативу својих приоритета и тако ЕУ ставе пред искушење да са већим уважавањем, а не понижавањем и диктатима гледају на Србију и Балкан.Истовремено Председник Србије ће бити у „процепу“ и избору своје политике која је до сада била без алтернтива према ЕУ, а сада треба да буде „условна“ и са „алтернативом“ и да са већом пажњом и државном стратегијом буде усмерена ка Kини и Русиј као и према ЕУ.

Преузето са: https://vidovdan.org/

 

Колумна

Магла

magla

 

Аплауз 

aplauz

 

Живот у чизмама

zivot u cizmama

 

Историја

istorija

 

Судбина

sudbina

 

Младост и старост

mladost i starost

 

Полу истине и полу знања

polu istine i polu znanja

 

Глупост и памет

glupost i pamet

 

Најбоље за најгоре

najbolje za najgore

 

Доброчинство

dobrocinstvo

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4692028

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.