svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

АПОКАЛИПСА ПО ДИЗАЈНУ ЊУ ЕЈЏА И НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА

Смак света 2012. смишљен 1987. године у циљу ширења њу ејџерских уверења о „Добу водолије“

Вести које пристужу из Аустралије, Новог Зеланда и Азије говоре о мањку почетка апокалипсе. Истовремено милиони широм света увиђају да су све њихове године припреме за смак света биле узалуд. Феномен смака света 2012. повезује се с пророчанствима Маја, но ова паника дугује своје корене америчком уметнику и 1987. години.

Доктор Jose Arguelles је био амерички уметник и професор уметности који се бавио уметношћу визуелном у свим облицима - од осликавања мурала и сликовница до предавања на либералним факултетима у Калифорнији. Његово најпознатије уметничко дело настало је под утицајем ЛСД-а.

Штавише, његов неконвенционални завршни испит прерастао је у годишњу манифестацију Читава земља (Vhole Earth) након што су Уједињене нације прогласиле 1970. Дан земље.

Лажна мајанска пророчанства

Међутим, за потребе своје књиге Maia Factor: Path Beiond Technologi као и његовог првог глобалног евента синхронизоване медитације (који се збио између 17-18. августа 1987.) одлучио је да истражи улогу поравнања планета у нашем соларном систему. Наиме те године су Сунце, Месец и шест планета формирале једнакостранични троугао посматрано са Земље.

Arguelles је тврдио да је ово поравнање блиско повезано с мајанским календарима и неким европским и азијским астролошким традицијама. Он је самостално интерпретирао мајанска уверења о свемиру и утврдио да су Мајама били битни циклуси од 52 године у серијама од 22, од тога 13 рајских и 9 паклених кругова. Међу осталима је утврдио да је сам почетак паклених кругова био 22. април 1519. када се Кортез искрцао на обале Мексика. Деветеро паклених циклуса требало је да се заврше између 16 до 17. августа 1987. чиме би земља ушла у ново доба.

Ново доба љубави, мира... једне светске државе

Ново доба било би описано типичним хипијевским идејама о промени нарави човечанства према миру, крају ратова, расту међународне сарадње и слично. Колективе карме и дхарме енергије људских бића почеле би мењати перспективу сваког појединца - из сукоба према сарадњи.

Његова свирепа интерпретација је такође закључивала да тиме почиње 25-годишње одбројавање према крају света, односно завршетку дугог календара од 5125 година. Arguelles није био први који је упозоравао на то - бројни квалификовани научници су утврдили да ће тзв. 4. (садашњи) свет Маја завршити на данашњи дан након чега ће почети идуће доба.
Међутим општи консензус је да Маје нису предвиђале крај света већ је то њима био крај календарског периода. Маје као и бројне друге средњоамеричке цивилизације користиле су математичке системе са базом 20 и обожавале су дуга временска раздобља. Крај доба Мајама је значио колико и крај века или миленијума Европљанима (иако је око 1000. године међу сељацима владао страх о крају света).

Мало модерних термина, мало нумерологије... ред Њу Ејџа

Arguelles је заправо свој поглед саставио комбиновањем туђих дела и извора. Њу Ејџ је тако већ 1953. говорио о мајанској филозофији, а Arguelles је у све то ставио модерне термине попут генетских шифри и галактичких конвергенција иако нису имале смисла. Уствари, Њу Ејџ концепте само је украсио нумерологијом и мајанским терминима. Његов календар користи чак и другачији број дана у години од традиционалног календара Маја.

С обзиром на претходни публицитет његова теорија била је сензација управо захваљујући успешној синхронизованој медитацији која је организована у Калифорнији. Организатори су касније тврдили да је око 144.000 људи учествовало, но ради се о лажи и претеривању како би се искористио библијски број 144.000 ради нумеролошких разлога.

Откуд толика популарност страха од 2012.?

Медији су били заправо зачуђујуће заинтересовани причом и додали су сопствене прилоге, попут слике Сунце Камен календара, који је заправо био астечки календар. Штавише, с обзиром да Arguelles није створио ништа ново, а заправо није био ни толико популаран изван Њу Ејџ и хипи кругова, запањујуће је да су се његове тезе, поготово о крају света 2012. прошириле на сваки крај земље.

Део аналитичара сматра да је Њу Ејџ покрет смишљено изманипулисан и дата му је потпора у медијима како би се Доба Водолије наметнуло као алтернатива класичној духовности, а која би укључивала пасивност и заговарала уједињавање људи у једну светску јединицу.

Наравно, то спада у сферу теорија о Новом светском поретку за које су Њу Ејџ покрети, ма колико се то на први поглед чинило чудно, управо створени због скривене поруке о рушењу културних и националних баријера.

Заговорници Њу Ејџ покрета отворени су и за контакте са ванземаљским бићима, а сматрају да су анђели и демони погрешно препозната страна бића па је потребно успоставити галактичку хармонију са њима. Такође, многи термини и концепти Њу Ејџ филозофије - логичке су контрадикције, попут духовне еволуције (еволуција је колективни и дуготрајан процес) или пак бесмислице попут вибрација.

Arguelles је у књизи из 2002. чак предложио да се напусти грегоријански календар са оним који је он осмислио од 13 месеци и 28 дана, дакле квазилунарним календаром типичним за предхршћанске цивилизације како "би се људска врста вратила на прави пут" прихватања календара савршене хармоније. Осим тога, противи се чак и сату од 60 минута који је „супротан људским фреквенцијама.

Теософско друштво - оруђе елита

Ово звучи као бесмислена теорија завере, али потребно је поменути како је Argulles члан Теософског друштва које је установила рускиња Хелена Блавацки 1875., а била је одговорна за ширење будизма у западном друштву и издала Тајну доктрину која сакупља стара и источна учења у један систем. Штавише, мото самог друштва је "формирати језгро Универзалног братства човечанства, без разлика у народности, пореклу, полу, сталежу или раси." Њихов симбол укључује свастику, оуроборос (змија које једе свој реп), египатски анкх и јеврејску Давидову звезду, али нема ни један симбол хришћанства.

Каснији чланови тог друштва уз Arguellesa укључују имена попут Дејвида Ајка, најпознатијег светског теоретичара завера који је пригрлио све теорије завера и преобликовао их у ругло, тврдећи да тзв. Вавилонско братство рептилоидних хуманоида контролише човечанство под идентитетима Џорџа Буша, Елизабете II или Крис Кристоферсон.

Чак је изнео оптужбу да су религије попут хришћанства створене од илумината да освоје људску расу и да је његово напуштање чин борбе против елита. Ајк је 1990. устврдио да је он Божји син како би се наругао програмираним хришћанима. Он се смата оцем тзв. Њу Ејџ уротизма, а бројни теоретичари завере оптужују га да је он постављен како би учинио теоретичаре завера пресмешним да би људи уопште размишљали о њиховим теоријама[...]

Наравно, за Теозофско друштво мало ко зна, а камоли да је читава прича о 2012. стара тек пар деценија, а промовише је континуитету велики медијски интерес па чак и скупи блокбастери попут испразне 2012. Роланда Емериха. Иза свега стоји порука о прихватању Њу Ејџ филозофије која - гле чуда - заговара јединство свих људи у једној држави.

Извор: „Дневно“

 

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 7179358

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.