svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Украјинска православна црква:

ВАРФОВартоломеј у православлљу изазива велики раскол попун оног из 1054. 

*  Митрополит ЛУКА: „Сви могу да виде у последње време како цариградски патријарх – који је грађанин муслиманске земље а делује далеко изван њених граница – покушава не само да постане први међу једнакима, него и поглавар целе православне цркве. Тиме истискује њеног правог поглавара – Христа – и постаје налик папи Римском“

* Украјинцки архијереј јавно поставио питање: „Да ли је Цариградска патријаршија спремна да на себе преузме одговорност пред Богом за међуверску конронтацију коју ће изазвати? За Вартоломејску ноћ у Украјини?“


 

УКРАЈИНСКА православна црква, која је у канонском јединству са Московском патријаршијом, упозорила је цариградског патријарха Вартоломеја да оним што може учинити поводом расколничке „украјинске паравославне цркве“ може изазвати нови Велики раскол“ попут онога из 1054-те године када се хриштанство поделило на источно и западно.

Поводом управо завршеног сабора епископа Цариградске патријаршије, митрополит канонске УПЦ  Лука оценио је да ће то бити опасни и непоправљиви раскол унутар православља.

Прво је оценио да последњи ставови Цариградске патријаршије нису само „претенциозни и неувисли“, већ да воде расколу који у данашњим условима „може бити страшнији од претходног јер ће погодити православни Исток“.

Украјински митрополит у наставку је изговорио једнако озбиљну опомену и оптужбу:

ЛУКА
Митрополит Запорошки и Мелитопољски Лука

„Сви могу да виде у последње време како цариградски патријарх – који је грађанин муслиманске земље а делује далеко изван њених граница – покушава не само да постане први међу једнакима, него и поглавар целе православне цркве. Тиме истискује њеног правог поглавара – Христа – и постаје налик папи Римском“.

Додао је да ће покушај устоличења „источног папе“ – уместо да обједињује помесне православне цркве – „довести до цепања ризе Христове“. 
Митрополит Лука је у овом контексту поставио питање:
„Да ли је Цариградска патријаршија спремна да на себе преузме одговорност пред Богом за међуверску конронтацију коју ће изазвати? За Вартоломејску ноћ у Украјини?“

Имајући у виду Вартоломејев говор који је објављен на сајту Украјинске цркве у САД, Лука је, поред осталог, оценио да је то „непријатељска реторика усмерена према Московској патријаршији“.

Објаснио је да је Цариградски патријарх довео у питање канонску потчињеност „кијевске митрополије Руској православној цркви“.

Подсетио је на Вартоломеја да је акт из 1686-те, којим је тадашњи патријарх Цариградски Дионије признао право Москве да именује кијевског митрополита и даље на снази.

Патријарх Вартоломеј је на заседању Синаксиса (Архиерејског Сабора), који је управо завршен у Цариграду, изјавио да Цариградска патријаршија има искључиво право да решава све проблеме унутар православног света.

Још је нагласио: „Ако се Васељенска патријаршија повуче са међуправославне сцене и одрекне своје одговорности – помесне цркве ће се понашати као овце без пастира“.

У наставку је поновио да има право да црквени раскол у Украјини решава без обазирања на Руску православну цркву.

Конфликт ће се наредних дана и недеља, нема сумње, разбуктавати.

VRT 2

Члан библијско-богословске комисије Московске патријаршије  Андреј Новиков оценио је да Вартоломеј на Синаксису себе фактички прогласио „папским правима“. Притом је оценио:

„Вартоломеј је прогласио сопствену јерес и удаљио се од православне вере. Његово држање је утолико чудније што је под Цариградском патријаршијом само 3 одсто православних земаља, а жели да његове одлуке буду обавезујуће за цео паравославни свет“.

Преузето са: http://www.fakti.org/

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4053593

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.