svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ФОРМИРАНА РАДНА ГРУПА ЗА ИСПИТИВАЊЕ КУКУРУЗА

Ел. пошта Штампа ПДФ

Министарство пољопривреде формирало је радну групу која ће утврдити степен заражености овогодиснсјег рода кукуруза афлатоксином, а јавност ће следеће недеље бити обавештена о резултатима испитивања, изјавио је данас државни секретар у том Министарству Дејан Крњајић.

 

Он је истакао да ће бити контролисан јако велики број узорака, како из државних складишта, тако и од свих великих произвођача, а ванредни мониторниг ће бити финансиран из буџета Републике Србије.

"Сви они, код којих је установљена повећана концентрација афлатоксина, мораће да спроведу одређене мере, а држава ће врло ригорозно да изађе на крај са свима онима који су угрозили безбедност становништва", рекао је Крњајић новинарима, у паузи националне конференције посвећене свињској куги и беснилу.

Он је подсетио да су, према новом Закону о безбедности хране, сами произвођачи одговорни за безбедност производа и дужни да сами шаљу узорке лабораторијама, а не да чекају да код њих дође државни инспектор.

Крњајић је указао да случај зараженог кукуруза у Србији није изолован, већ да се са њим суочавају и земље у региону, због овогодишње суше. Он је објаснио да је због велике суше дошло до пуцања омотача кукуруза, који је због тога био више пријемчив за гљивице и на тај начин је дошло до продукције афлатоксина.

Он је рекао да је предузеће за контролу квалитета, које је утврдило присуство тих токсина, било дужно да најпре обавести Министарство о томе, како би држава предузела одговарајуће кораке, а не да путем медија пласира ту информацију, притом мењајући степен заражености.

Медији су крајем прошле седмице пренели информацију да је у лабораторијама предузећа за контролу квалитета "СГС Србија" из Београда, утврђено присуство афла-токсина и да је на основу прегледаних 375 узорака кукуруза, утврђено да је свега трећина овогодишњег рода безбедна за људску употребу. "СГС Србија" касније је демантовало ту информацију, тврдећи да је у појединим медијима погрешно интерпретирана информација о степену заражености овогодишњег рода кукуруза афлатоксином и истакло да је скоро 60 одсто испитаног кукуруза употребљиво.

Фото Танјуг, Ј. Пап

Извор: „Танјуг“

 

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5227096

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.