svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Претња председника Еквадора Асанжу

sanzi naslovНови доказ да су многи левичари најпослушнији вазали Америке

Уколико Влада Еквадора оснивачу „Викиликса“ ускрати азил, избаци га из амбасаде и преда властима Велике Британије – не треба  сумњати да ће Џулијан АСАНЖ одмах бити ухапшен и по скраћеној процедури бити депортован у САД

Ејдан ВАЈТ, ранији дугогодишњи генерални секретар Међународне федерације новинара у Бриселу, а сада директор Мреже за етичко новинарство из ЛондонаСудбина Асанжа, у случају изручења САД, неизвесна је јер нема никаквих гаранција да ће имати макар фер и поштено суђење. У САД има људи који позивају на његово хапшење, чак и егзекуцију

Остаје нада да бољи део човечанства неће, попут беспомоћног детета, гледати хапшење/егзекуцију Џулијана Ансанжа

Пише: 
Јово ВУКЕЛИЋ

„ОСНИВАЧ “Викиликса” Џулијан Асанж мора на крају да напусти нашу амбасаду у Лондону“, изјавио је ипак неочекивано 27. јула у Мадриду Лењин Морено, председник Еквадора.

Морено је нагласио да се исељење Асанжа из амбасаде „мора спровести коректно - кроз дијалог.“

Уз то, Лењин Морено није изразио симпатије за начин на који је Асанж дошао до података које је обзнанио путем Викиликса и истакао: „Никада ми се нису свиђале активности господина Асанжа“.

Исто тако, признао је да су владе Еквадора и В. Британије стално у контакту око Асанжовог положаја, као и да је Асанж једина особа с којом он никада није разговарао“!?!

Узгред, радикални левичар Морено (име је добио по Лењину) не подржава, што би било логично, слободарску, интернационалну и транспарентну идеју и акцију Асанжа о доступности и преносу информација.

Не, он не подржава Асанжа, али је као левичар подржао Хилари Клинтон на последњим изборима за председника САД, а  дијалог са Асанжом, држављанином Еквадора, му је стран! 

На жалост, често до сада виђана  лоша трансформација левичара у свету.

lenj

 

Притисак САД и В. Британије на Еквадор дао резултат

После овакве изјаве председника Еквадора, који је и због својих уверења, а не само због притисака САД и В. Британије, драстично променио заштитнички однос према Асанжу и одустао да даље штити свог држављанина и његова права, јасно је свим бољим познаваоцима прилика и односа око оснивача „Викиликса“ да се расплет око положаја и даље судбине Џулијана Асанжа ближи расплету.

Да подсетимо, Асанж се налази у „егзилу“ у амбасади Еквадора у Лондону већ шест година, од 19. јуна 2012. године, када је од Еквадора затражио и добио политички азил због објављивања 250.000 државних докумената и дипломатске преписке САД на порталу „Викиликса“.

Асанж, 47-годишњи Аустралијанац, борави силом прилика у амбасади Еквадора у Лондону, откако је добио политички азил те земље. А из ње не сме ни нос да промоли, ни корак да искорачи, јер би га даноноћни британски специјални полицијски чувари, тачније хајкачи, одмах ухапсили и депортовали у САД! Амбасада Еквадора је годинама практично опкољена  полицијом, камерама, доушницима.

На сајту „Факти“ 10. априла објавио сам текст под насловом „Судбина Асанжа уздигла Еквадор, а унизила САД, Британију, Шведску и његову родну Аустралију“ у коме сам констатовао да Асанж „живи у заточеништву, да је  затвореник, који робија у најбољим годинама без икакве званичне оптужбе, а камоли судске пресуде! Прогон траје и даље, држе га као дивљу животињу у кавезу“! (1)

Да укратко подсетим зашто је избила афера 2010. године. Да би било јасније у чему је Асанжов  „злочин“?

Наиме, афера планетарних размера је букнула када је сајт „Викиликс“ 2010. почео да данима (дан за даном) објављује поверљиву дипломатску преписку администрације САД (око 250.000 докумената, извештаја и писама) са својим дипломатским представништвима.

Тако је цео свет могао први пут да сазна, да прочита и види из званичних докумената оно о чему се полугласно говоркало: да дипломате и политичари из САД управљају политиком других држава.

Асанжов „прави злочин“ јесте тај што је покренуо талас казивања истине у ери лажи, лицемерја и рата.

Показао је да се САД, Пентагон и NATO мешају у унутрашње ствари других земаља, да новцем, тачније корупцијом чак и највиших политичара и државника, министара и премијера обезбеђују интересе америчких компанија и капитала, а лажима и уценама, не бирајући средства, да утичу на обарање режима и побуне и тако обезбеђују политичке, војне и економске интересе САД и NATO у целом свету. И да иницирају и изазивају и ратове и оружане сукобе, као у Ираку и Авганистану.

Уз све то, творац „Викиликса“ се замерио „дубокој држави“ кад је пре две године објавио пресретнуте мејлове Демократске странке из времена Хилари Клинтон нс челу Стејт депаретмана, који се сматрају једним од узрока њеног пораза на изборима од Доналда Трампа.

Да такиође подсетимо, и пролетос је било стидљивих наговештаја да Еквадор покушава да пронађе безбедан начин на који ће га иселити из зграде амбасаде, а да не буде предат британским егзекуторима и извршиоцима налога САД.

Шефица дипломатије Еквадора - Марија Фернанда Еспиноза почетком године је изјавила: „Страхујем за Асанжов живот, због претњи које долазе „од трећих држава“ (мисли на САД). Асанж неће напустити амбасаду Еквадора у Лондону све док му не буду пружене безбедоносне гарантије. Тако Еквадор штити и даље оне који су угрожени“.

Еквадор је иначе 11. јануара 2018. дао држављанство Асанжу и стекао се утисак да га је тако додатно заштитио.

aidan

 

Неизвесна судбина хероја Асанжа

Међутим прошлогодишња промена на челу државе, одлазак  председника Рафаела Кореје, претходника Морена, донела је ову најновију драстичну промену понашања јужноамеричке државе према Асанжу.

Ејдан Вајт, ранији дугогодишњи генерални секретар Међународне федерације новинара у Бриселу (сада из Лондона) изнео је раније сумњу да ће процес против Асанжа бити фер јер у САД има људи који позивају на његово хапшење, или чак егзекуцију“

Радна група за арбитрарни притвор Савета УН за људска права (Human Rights Council Working Group on Arbitrary Detention)  још је у децембру 2015. објавила је закључак да је Асанж произвољно притворен и да стога не само да треба да буде ослобођен, већ да има право на накнаду (одштету)“.

Ни ово мишљење УН од пре три године не поштују В. Британија ни САД!

Британија, која  је постала послушно „министарство САД“, не поштује ни став најпознатијег браниоца права Асанжа у јавности Џона Пилџера, који оцењује да су „опаки и нехумани напади имали циљ да Асанжа, који није оптужен ни за какав злочин, подвргну кажњавању“.

Портал „Интерсепт” пише ових дана да је еквадорски председник Лењин Морено био ове седмице у Лондону на скупу посвећеном особама с инвалидитетом (Морено је у колицима од 1998.), али да је то био само параван за завршне договоре о судбини Асанжа.

Позивајући се на изворе из председништва и министарства спољних послова Еквадора, сајт истиче да је договор постигнут између Даунинг стрита и Морена и да ће се Аустралијанац наћи на улици за неколико недеља, можда чак и за неколико дана“.

Уколико Влада Еквадора творцу „Викиликса“ ускрати азил, избаци га из амбасаде и преда властима В. Британије - он ће одмах бити ухапшен и потом „уз предвиђену процедуру“ депортован у САД.

Да се Асанжу не пише добро потврдио је и Џеф Сешнс, министар правде у Трамповој влади, који је саопштио да је Асанжово хапшење „приоритет актуелне администрације“.

Затворен без икакве ваљане аргументације и прогоњен целу деценију без икаквих оптужница и  доказа - Асанж заслужује помоћ подршку и заштиту целог демократског света.

Остаје да се надамо да савремени свет демократије и борбе за слободу јавне речи и остварење основних људских права  евентуалним хапшењем Џулијана Асанжа и депортовањем у САД неће доживети један од најтежих пораза од глобалних диктатора  САД и В. Британије?

И остаје нам да се надамо да бољи део човечанства неће, попут беспомоћног детета, гледати хапшење/егзекуцију Џулијана Ансанжа.

Одговоре нећемо дуго чекати.

https://izmedjusnaijave.rs/

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 3615446

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.