svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Неуронаука певања

neuronauka pjevanja pjevanje nam donosi radost samopouzdanje i sposobnost da izdr imo stresПевање нам доноси радост, самопоуздање и способност да издржимо стрес

Неуронаука певања показује да када певамо наши неуротрансмитери се сједињују на нови начин.

То покреће десни темпорални режањ у мозгу, ослобађајуćи ендорфине који нас чине паметнијим, здравијим, среćнијим и креативнијим. Када певамо са другим људима овај ефекат се појачава.

Добра осеćања која добијамо од певања у групи су нека врста награде за тимски рад.

Истраживања говоре да стварање музике у групи се користило као инструмент друштвеног живота. Групе и племена певали су и плесали заједно да би изградили лојалност, пренијели важне информације и отјерали непријатеље.

 

НАУКА ПОДРЖАВА ПЕВАЊЕ

Оно што до недавно није било јасно, је да певање у групама изазива ослобађање серотонина и окситоцина - хормона, и чак синхронизује  наш срчани ритам.

Групно певање буквално је стимулисало заједницу на "уједињење сваког становника пеćине". Они који су певали заједно били су снажно повезани и преживљавали су.

У својој књизи "Несавршена хармонија: тражење среćе, певање с другима" (Imperfect Harmony: Finding Happiness Singing With Others) Stacy Horn  каже да је певање:

"Инфузија идеалног смирујуćег средства које умирује ваше нерве и подстиче ваш дух."

 

ПЕВАЊЕ УСРЕЋУЈЕ

Веć десет година, наука напорно ради покушавајуćи да објасни зашто певање не само да има тако умирујуćе дејство, већ и енергетско дејство на људе. Бројне студије су показале да певање ослобађа ендорфин и окситоцин, који ослобађају од напетости и стреса и који су повезани са осјеćајем повјерења и везивања.

Певање помаже људима са депресијом и смањује осјеćај усамљености, чини људе мирнијим, среćнијим и повезанијим.

Британска певачица и директор хора Софија Ефтимиу описује певање као процес свјесне контроле нашег дисања и грла, када сједињујемо то са ритмом и стиховима за стварање песама.

У групној поставци, сваки члан групе осјеćа музичке вибрације које истовремено пролазе кроз њихово тијело. Наши срчани ритмови постају синхронизовани. Софија објашњава:

"Ми буквално формирамо уједињен срчани ритам."

 

СВАКО МОЖЕ ПЕВАТИ

Једна од великих ствари певања је у томе, да можете добити добро стање, чак и ако нијесте добри у томе. Једна студија показала је да:

"Групно певање може донијети задовољавајуćе и терапеутске сензације, чак и када звук који се ствара вокалом има осредњи квалитет."

Tania de Jong, - певачица и оснивач "Creative Australia", ефикасно користити способност групног певања да дигне сваког члана групе, независно од њихове способности да певају.

Пројекат организације "One Voice" уједињује много различитих људи да певају. Таниа каже:

"Једна од сјајних ствари у певању је што вас повезује са десном страном мозга. То је страна одговорна за интуицију, имагинацију и све наше креативне функције. То нас повезује са свијетом могуćности. У савременом животу, стално нас бомбардују са толико много информација које обрађујемо и анализирамо. Углавном смо заглављени у лијевом дијелу нашег мозга. Зато је од суштинског значаја да се образују атрибути који нас разликују од машина. Најбољи начин за то је певање."

 

ПЕВАЈТЕ БИЛО ГДЈЕ И У БИЛО КОЈЕ ВРИЈЕМЕ

Ове погодности су бесплатне и доступне свима. Сви имамо глас. Сви можемо певати, чак и ако не мислимо да можемо.

Било је вријеме када смо сви певали. певали смо у цркви, око логорске ватре, у школи. Од тада када је групно певање стварало препород, многи од нас не певају. У неком тренутку, неко нам је рекао да будемо смирени или да размислимо о нашем несавршеном певачком гласу.

 

ДИГНИТЕ СВОЈ ГЛАС

Америчка оперска певачица Кети Кет жели све нас да подстакне да певамо чешćе, без обзира на наше умјеће.

"певање повеćава самосвијест, самопоуздање и способност комуницирања са другима. Смањује стрес, умирује нас и помаже нам да јачамо наш идентитет и утиче на наш свијет.

Када певате, музичка вибрација се креćе кроз вас, мијењајуćи ваше физичко и емоционално стање. певање је старо колико и брда. Ово је заиста једна од најактивнијих ствари које можемо учинити." Кети наставља:

"Међутим, друштво је искривило ставове о вриједности певања. певање је постало нешто што је резервисано за елитне таленте, или звијезде са високим перформансама, менаџментом, датумима концерата, остављајуćи све нас са деструктивном критиком наших сопствених гласова."

neuronauka-pjevanja-pjevanje-nam-donosi-radost-samopouzdanje-i-sposobnost-da-izdr-imo-stres-2

Она тврди да је певање инстинктивно и неопходно за наше постојање. Није обавезно да сте изузетан певач који ćе имати користи од основних биолошких предности певања.

Превод текста: http://www.brainum.ru/2017/09/blog-post_83.html

Превела: Беба Муратовић - bebamur.com

Последње ажурирано субота, 28 јул 2018 10:50  

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 7179440

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.