svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ПОЛА ЦРНЕ ГОРЕ СЕ БЕСПЛАТНО ЛЕЧИ У СРБИЈИ

starac povredjenСрбину у Подгорици лекари траже 1200 €

Како није имао међународну полису путног осигурања нити новца да плати за скупу хируршку интервенцију у Клиничком центру Црне Горе, Раденку Стевановићу из Краљева прво је уграђена, а после неколико дана скинута спољна фиксација десног лакта. Пацијент је тиме био изложен великој опасности од могућих компликација и инфекција, сматрају лекари, јавља РТС.

Раденко је теже повређен услед пада са велике висине. Збринут је на Ортопедско-трауматолошкој клиници у Подгорици где му је, због отвореног прелома десног лакта, уграђен спољашњи фиксатор.

 Проблем је настао када му је предочено да за то мора да плати 1.200 евра.

„Ја то нисам имао да платим и каже ми – ми то морамо да скинемо, идеш у Србију без фиксатора. Ја сам их молио да ми то оставе и да видим некако да нађем паре да платим. Они кажу – ми морамо то да скинемо“, каже Раденко Стевановић из Краљева.

Лекарима на ортопедији Опште болнице у Краљеву није јасно зашто је учињено тако, јер је пацијент могао да се транспортује и са обичном гипс лонгетом. Овако је уз прелом добио и инфекцију, преноси РТС.

„Лечена је инфекција. Претходно су узимани брисеви. И по добијању стерилних брисева приступило се накнадној операцији када је рађена такозвана хирушка репозиција прелома и поновна остеофиксација прелома са кишнеровим иглама“, каже ортопед Александар Радосављевић за РТС.

У Фонду здравственог осигурања тврде да су Србија и Црна Гора потписале споразум о социјалном осигурању и да је Раденко имао право на одговарајућу здравствену заштиту.  

„Апелујемо на све суграђане и на осигуранике Републичког фонда за здравствено осигурање да пре поласка на пут обавезно прибаве потврду да су наши осигураници са којом, дакле, без обзира да ли наша земља има конвенцију или билатералне споразуме склопљене са том другом земљом, имају право на пружање комплетне здравствене заштите у земљи у коју путују“, наводи Немања Великић, ПР Републичког фонда здравственог осигурања Србије.

Раденко се у Краљеву лечи скоро 10 месеци. Једном седмично иде на контролу или превијање, преноси РТС.

Многе компликације би избегао да је имао полису осигурања или да се информисао о својим правима у случају несреће у иностранству, тврди се у прилогу РТС.

Имајући у виду да се црногрски држављани у Србији годинама лече бесплатно, по основу међудржавног споразума Србије и Црне Горе, а да Црна Гора, евидентно, не испуњава своје обавезе из овог споразума, поставља се питање да ли то значи да је време да Србија преиспита уговор, раскине га и престане да лечи држављане Црне Горе о трошку пореских обвезника Србије, што, наводно, црногорска страна накнадно рефундира српском ФЗО?

Преузето са: http://www.balkanspress.com/

 

trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 3615478

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.