svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СКРИВАН 116 ГОДИНА:

570839 557998 583 iff 600x330Невероватан интервју с Николом Теслом скриван пуних 116 година!

До своје смрти, Тесла је имао око 700 патената, а један његов интервју који је наводно био скриван пуних 116 година, који је 1899. дао часопису „Бесмртност“, пренео је Ancient Code. Тешко да ћете шта паметније прочитати у животу…

Господине Тесла, стекли сте славу мушкарца који се уплео у космичке процесе. Ко сте заправо ви?

То је право питање, покушаћу вам дати прави одговор на њега.

Кажете да долазите из Хрватске, из дела који се зове Лика, стеновитог краја где људи саде дрва и гледају звездано небо?

То је истина. Ја сам поносан на своје српске корене.

Футуристи кажу како је 20. и 21. стољеће рођено у вашој глави, славећи обртно магнетско поље и опевавајући химне индукцијским моторима. Њиховог творца називају ловцем који је у своју мрежу ухватио светлост из дубине Земље, и ратником који је заробио ватру из неба.

Ја сам ипак поражен човек. Ја нисам остварио оно највеће што сам могао.

Што је то, господине Тесла?

Хтео сам осветлити читаву Земљу. У њој је довољно електрицитета да постане друго Сунце. Светлост би сијала око екватора, као прстен око Сатурна. Људски род није сазрео за велико и добро. У Колорадо Спрингсу напојио сам Земљу електрицитетом. Исто тако је можемо напојити и другим енергијама, као што су позитивне психичке енергије. Оне су у музици Баха или Моцарта, или у стиховима код великог песника. У Земљиној унутрашњости постоје енергије ведрине, мира и љубави; њихови изрази су цвет који расте из земље, храна коју добивамо из ње и све оно што је чини човековим завичајем…

Ја сам провео године тражећи начин на који би те енергије могле утицати на људе. Лепота и мирис руже могу се узимати као лек, а сунчеве зраке као храна. Живот има бесконачан број видова, а дужност научника је да их проналази у сваком облику материје. Три ствари су битне у томе. Све што чиним је трагање за њима. Знам да их нећу наћи, али нећу ни одустати од њих.

Које су то ствари?

Једно је питање хране. Којом звезданом или земаљском енергијом нахранити гладне на Земљи? Којим вином напојити све жедне, па да им се срце развесели и да схвате да су богови?

Друга ствар је – како уништити енергије зла и патње у којима пролази човеков живот? Оне се каткад јављају као епидемије из дубине свемира; у овом стољећу те болести су се са Земље рашириле по свемиру.

Трећа ствар је – постоји ли у свемиру сувишна светлост? Ја сам открио звезду која, по свим астрономским и математичким законима, може нестати, а да се наизглед ништа не измени. Та звезда је у овој галаксији. Њена светлост се може збити до такве густоће да стане у куглу мању од јабуке, а тежу од Сунчевог система. Религија и филозофија уче да човек може постати Христ, Буда и Заратустра. Оно за чиме ја трагам луђе је, веће и још више немогуће. То је – што учинити да се у свемиру сваки човек роди као Христ, Буда и Заратустра.

Ја знам да је гравитација наклоњена свему што треба летети и моја намера није направити летеће направе (авион или ракету), већ човеку повратити свест о његовим властитим крилима… Даље, ја покушавам пробудити енергије које се налазе у вакуумима. Вакууми су највећи извори енергија; оно што се сматра празнином само је манифестација непробуђене материје. Нема празнине на Земљи, нити у свемиру. У црним рупама, о којима говоре астрономи, најмоћније су енергије и извори живота.

На прозор ваше собе у хотелу Валдорф-Асторија, на тридесет трећем кату, сваког јутра слећу голубови.

Човек мора бити сентименталан према птицама. То је због њиховог крила. И он их је некада имао, права и видљива!

Нисте престали летети још од оних давних дана у Смиљану!

Желео сам полетети с крова и пао сам, погрешни дечји прорачуни. Не заборавите, младићу, крила су све у животу!

Никада се нисте женили, није позната ниједна ваша љубав према некој жени. Фотографије из младости приказују вас као изузетно лепог човека.

Не. Нисам. Два су пута: много или нимало секса. Средина служи за обнављање људског рода. Превише секса код извесних људи потхрањује и снажи виталност и дух. Суздржавање од секса то исто чини код других људи. Ја сам изабрао тај други пут.

Ваши обожаваоци жале што нападате теорију релативности. Чудна је ваша тврдња да материја нема енергију. Све је прожето енергијом; одакле она?

Најприје је била енергија, потом материја.

Господине Тесла, то је као када бисте рекли да сте ви родили свог оца, а не он вас.

Управо тако стоји ствар са рођењем свемира. Материја је створена из првобитне и вечне енергије коју знамо као светлост. Засјала је и појавиле су се звезде, планете, човек и све што је на Земљи и у свемиру. Материја је израз бесконачних видова светлости; зато је енергија старија од ње. Постоје четири закона стварања. Први је да је извор свега у Непојамном, црној честици коју ум не може замислити, нити математика измерити; у ту честицу стане цијели свемир. Други закон је ширење таме, која је права природа светлости, из Непојамног и њен преображај у светло. Трећи закон је потреба светлости да постане материја. Четврти закон гласи: нема почетка ни краја; три претходна закона одувек трају и стварање је вјечно.

У непријатељству према теорији релативности идете тако далеко да на прославама својих рођендана држите предавања против њеног творца.

Упамтите није закривљен простор, већ човеков ум који не може да схвати бескрај и вечност! Да је творцу релативности то јасно, стекао би бесмртност, чак и физичку ако му је то по вољи.

Ја сам део светлости, а она је музика. светлост испуњава мојих шест чула: ја је видим, чујем, осећам, миришем, дотичем и мислим. Мислити је код мене шесто чуло. Честице светлости су исписане ноте. Једна муња може бити читава соната. Тисућу муња је концерт. За тај концерт ја сам створио лоптасте муње које се чују на леденим врховима Хималаја.

О Питагори и математици, а научнику се о то двоје не може и не сме огрешити. Бројеви су знакови којима се обележава музика сфера. Да је Ајнштајн чуо њене звуке, не би стварао теорију релативности. Ти звукови су порука уму да живот има смисла, да у свемиру постоји савршен склад, и да је лепота узрок и последица Стварања. Та музика је вечно кружење звезданих небеса. Најмања звезда је завршена композиција и уједно, део небеске симфоније. Откуцаји човјековог срца су дјелови те симфоније на Земљи. Њутн је сазнао како је тајна у геометријски правилном распореду и кретању небеских тела. Он је спознао да је равнотежа врховни закон у свемиру. Закривљени простор је хаос; хаос није музика. Ајнштајн је гласник времена буке и беса.

Господине Тесла, чујете ли ви ту музику?

Увек је чујем. Моје духовно ухо је велико као небо које видимо изнад нас. Своје физичко ухо увећао сам радаром. По теорији Релативности, две паралелне линије састаће се у бескрају. Тиме ће и Ајнштајнова крива постати права. Једном створен, звук траје вјечно. За човјека он може ишчезнути, али наставља трајати у тишини која је његова највећа моћ. Не, немам ништа против господина Ајнштајна. Он је љубазан човек и учинио је извјесне добре ствари; од тога ће нешто постати дио глазбе. Ја ћу му писати и покушати објаснити да етар постоји, и да су његове честице оно што држи свемир у хармонији и живот у вјечности.

Реците, молим Вас, који су услови прилагођавања једног анђела на Земљи?

Ја их имам десет. бележите пажљиво.

Записаћу сваку вашу реч, поштовани господине Тесла.

Први увјет је висока свест о свом послању и делу које треба извршити. Она мора, макар и мутно, постојати у најранијој младости. Не будимо лажно скромни; храст зна да је храст, а грм поред њега да је грм. Као дечак од дванаест година био сам сигуран да ћу доћи на водопаде Ниагаре. За већину својих открића знао сам још у дјетињству да ћу их остварити, премда не сасвим јасно… Други увјет прилагођавања је истрајност. Све што сам подузимао, завршавао сам.

Који је трећи увјет прилагођавања, господине Тесла?

Усмеравање свих виталних и духовних енергија на дело. Отуда и очишћење од многих ствари и потреба које има човек. Ја тиме ништа нисам изгубио, већ само добио. Толико сам добио да сам се радовао сваком свом дану и ноћи. Запишите: Никола Тесла је био срећан човјек… Четврти увјет је прилагођавање телесног склопа делу.

Како то мислите, господине Тесла?

Најпре, то је одржавање тог склопа. Човеково тело је савршена машина. Ја познајем свој склоп и што је добро за њега. Храна већине људи мени је штетна и опасна. Због тога каткад умишљам да су сви кухари света у завери против мене… Дотакните моју руку.

Она је хладна.

Да. Крвотоком се може управљати, као и многим процесима у нама и око нас. Зашто сте пробледели, младићу?

То је прича да је Марк Твен написао „Тајанственог странца“, ону дивну књижицу о Сотони, инспириран вама.

Реч “Луцифер” ми је дража. Господин Твен се воли шалити. У детињству сам једном оздравио читајући његове књиге. Кад смо се овде упознали и то сам му испричао, био је толико ганут да је заплакао. Постали смо пријатељи и често је долазио у мој лабораториј. Једном је затражио да му покажем машину која је вибрацијама изазивала осећање блаженства. Био је то један од оних изума за забаву, којима сам се понекад бавио. Опоменуо сам господина Тwаина колико сме да остане под тим вибрацијама. Није ме послушао и остао је дуже. Завршило се тиме што је, попут ракете, држећи се за хлаче, одјурио у извесну просторију. Било је то ђаволски смешно, али ја сам сачувао озбиљност. Вратимо се на прилагођавање телесног склопа. Покрај хране, врло важан је и сан. Од дугог и исцрпљујућег рада, који је изискивао надљудски напор, ја бих се после једног сата спавања потпуно повратио. Стекао сам способност да управљам сном, и заспим и будим се у час који сам себи одредио. Ако ми нешто у ономе што радим није јасно, приморавам себе да мислим о томе у сну и на тај начин налазим решење.

Пети услов прилагођавања је памћење. Можда је код већине људи мозак чувар спознаја о свету и знања која стичу у животу. Мој мозак се бави важнијим стварима од памћења; код мене он лови оно што му је у одређеном тренутку неопходно. То је око нас и треба га само узети. Све што смо једном видели, чули, прочитали и сазнали прати нас у виду светлосних честица. Мени су те честице послушне и верне. Гетеовог Фауста, моју најдражу књигу, научио сам напамет на њемачком као студент, и сада га целог могу рецитирати. Своје изуме сам годинама носио “у глави”, а тек потом их остваривао.

Често спомињете моћ визуализације.

Њој можда могу захвалити за све што сам створио. Догађаји из мог живота и моја открића су пред мојим очима стварни, видљиви као свака појава и предмет. У младости сам се тога плашио, не знајући што је то заправо, али касније сам ту моћ примио као изузетан дар и богатство. Неговао сам га и љубоморно чувао. Визуализацијом сам на већини изума вршио и исправке, онда их, тако завршене, правио. Њоме решавам и компликоване математичке једначине, а да не исписујем бројеве. На Тибету бих због тог дара добио чин високог Ламе.

Да, то се тако ради. Мој вид и слух су савршени и, смем то слободно рећи, јачи него код осталих људи. Ја чујем грмљавину на сто педесет миља, и видим боје у небу које други не виде. То увећање вида и слуха имао сам и као дете. Касније сам то свесно развијао.

У младости сте неколико пута били тешко болесни. Да ли је и болест један од услова прилагођавања?

Јесте. Она је често последица недостатка или исцрпљености животних сила, али често је и очишћење духа и тела од отрова који су се накупили. Неопходно је да човек болује с времена на време. Извор већине болести је у духу. Зато дух и може излечити већину болести. Као школарац разболио сам се од колере која је харала у Лици. Излечио сам се тиме што је отац допустио упис студије технике, што је представљало мој живот. Привиђења за мене нису болест, већ способност ума да продре изван три земаљске димензије. Имао сам их читавог живота, и примао сам их као све друге појаве око себе. Једном, у детињству, шетао сам с ујаком покрај реке и рекао: “Из воде ће се појавити пастрмка, ја ћу бацити камен и њиме је пресећи.” То се и догодило. Уплашен и запрепаштен, ујак је повикао: “ Bade retri Satanas!” Био је учен човек и говорио је латински… Налазио сам се у Паризу када сам видео мајчину смрт. У небу, пуном светлости и глазбе, лебдела су прекрасна створења. Једно од њих је имало мајчин лик, који ме је гледао са бескрајном љубављу. Пошто је визија ишчезла, знао сам да је моја мајка умрла.

Што је седмо прилагођавање, господине Тесла?

Знање како да се психичке и виталне енергије претварају у оно што желимо, и постигнемо власт над свим осећањима. Хиндуси то називају Јогом Кундалини. Ова знања се могу научити, за што су потребне многе године или се стичу рођењем. Ја сам их већину стекао рођењем. Она су у најближој вези са сполном енергијом, која је после светлости најраспрострањенија у свемиру. Жена је највећи крадљивац те енергије, а тиме и духовних моћи. Ја сам то одувек знао и чувао се. Од себе сам створио оно што сам хтео: мисаону и духовну машину.

А девето прилагођавање, господине Тесла?

Све учинити да се ниједног дана, ниједног тренутка ако је то могуће не заборави ко смо и зашто смо на Земљи. Изузетни људи који се у животу муче болешћу, оскудицом или их друштво превише рањава својом глупошћу, неразумевањем, прогоном и осталим потешкоћама којима Земља врви као мочвара инсектима, остављају иза себе дело неостварено до краја. Има много палих Анђела на Земљи.

Што је десето прилагођавање?

Оно је најважније. Напишите да се господин Тесла играо. Играо се читавог свог живота и уживао у томе.

Господине Тесла! Односи ли се то и на ваша открића и ваше дело? Је ли и то била игра?

Јесте, драги младићу. Ја сам тако волео да се играм електрицитетом! Увек се најежим када слушам о оном Грку који је украо ватру. Грозна прича о окивању и орловима који му кљују јетру. Зар Зеус није имао довољно муња и громова, па је био оштећен за један жар? Ту је неки неспоразум… Муње су најлепше играчке које се могу наћи. Не заборавите у вашем тексту истакнути: Никола Тесла је био први човек који је створио муњу.

Господине Тесла, малоприје сте говорили о Анђелима и њиховом прилагођавању на Земљи.

Јесам ли? То је исто. Можете написати и ово: он се дрзнуо да узме на себе прерогативе Индре, Зевса и Перуна. Замислите неког од тих богова како у црном вечерњем оделу, са полуцилиндром и белим рукавицама елити Њујорка приређује грмљавине, пожаре и земљотресе!

Читаоци нашег листа воле хумор. Али збунили сте ме изјавом да и ваша открића, која су неизмерна добробит за људе, представљају игру. Многи ће се намрштити на то.

Драги господине, невоља и је у томе што су људи одвећ озбиљни. Да то нису, били би срећнији и знатно дуже би живели. Кинеска пословица вели да озбиљност скраћује век. Ли Таи Пе је посету крчми претпостављао посјети царском двору. Али да се читаоци новина не би мрштили, вратимо се стварима које они сматрају важним.

Они би радо чули у чему је ваша филозофија.

Живот је ритам који се мора спознати. Ја осјећам тај ритам и управљам се по њему и препуштам му се. Он је врло захвалан и дао ми је знања која имам. Све што живи повезано је дубоким и дивним везама: човек и звезде, амеба и Сунце, наше срце и кружење бесконачног броја светова. Те везе су нераскидиве, али оне се могу припитомити и умилостивити тако да човек и сам почне да ствара нове и другачије односе у свету, а да старе не наруши. Знање долази из свемира; наш вид је његов најсавршенији пријемник. Имамо два ока: земаљско и духовно. Треба настојати да она постану једно око. Универзум је жив у свим својим манифестацијама, попут какве мислеће животиње. Камен је мисаоно и осећајно биће, као што су то биљке, звер и човјк. Звезда која сја тражи да је гледамо, и да нисмо одвећ обузети собом разумели бисмо њен језик и поруке. Своје дисање, очи и уши човјек мора ускладити са дисањем, очима и ушима универзума.

Док говорите, чини ми се да слушам будистички текст, речи таоиста или трактат Паразулзуса.

–Добро вам се чини! Значи да постоји опште знање и истине које је човек одувек поседовао. По мом осјећању и искуству, у свемиру има само једна материја и једна врховна енергија са бесконачним бројем манифестација живота. Најлепше од свега је то што открићем једне тајне у природи, откривате и остале. Оне се не крију, ту су око нас, али ми смо слепи и глухи за њих. Ако се емотивно вежемо за њих, оне нам саме долазе. Јабука је много, али је један Њутн. Он је тражио управо ону јабуку која је пала пред њега.

Питање које је можда требало поставити у почетку овог разговора. Што је за вас електрицитет, поштовани господине Тесла?

– Све је електрицитет. Најпре је светлост, бескрајни извор из којег истиче материја и распоређује се у свим облицима који представљају свемир и Земљу са свим њеним видовима живота. Црно је право лице светлости; што је не видимо такву, то је изузетна милост према човеку и осталим створењима. Једна њена честица поседује светлосну, топлотну, нуклеарну, радијацијску, кемијску, механичку и засад непознате енергије. Она има моћ која може покренути Земљу са њене путање. Она је истинска Архимедова полуга.

Господине Тесла, ви сте превише пристрани према електрицитету.

–Електрицитет сам ја сам. Или, ако хоћете, електрицитет у људском облику. То сте и ви, господине Смит, али тога нисте свесни.

Је ли отуда ваша способност да кроз тело пропуштате електричну струју од милијун волти?

-Замислите вртлара којег нападају биљке; то би заиста било лудо. Човеково тело и мозак сачињени су од многих енергија; у мене је највише електрицитета. Енергија која је различита у свакога је оно што чини човеково “ја” или “душу”. Код других створења то је њихова суштина; “душа” биљке није “душа” минерала и животиње. Рад мозга и смрт се манифестирају светлошћу. Моје очи су у младости биле црне, сада су плаве и како време пролази и напрезање мозга бива јаче, оне су ближе белини. Бело је небеска боја. Кроз мој прозор једног јутра је слетео голуб, којег сам хранио. Хтео је да ми јави да умире. Из његових очију излазили су млазеви светлости. Никада у очима неког створења нисам видео толико светлости, као у тог голуба.

Радници у вашем лабораторију причају о бљесковима светлости, пламеновима и муњама које се јављају ако сте гњевни или пред каквом опасношћу.

-То су психичка пражњења или опомене да се чувам. Светлост је увек била на мојој страни. Знате ли тко ми је открио окретно магнетско поље и индукторски мотор, што ме је прославило у двадесет и шестој години? Једне летне вечери, у Будимпешти, проматрао сам са својим пријатељем Сигетијем залазак Сунца. Хиљаде ватри окретало се пламтећи хиљадама боја. Сетио сам се Фауста и рецитирао стихове из њега. И тада, као у магли, видио сам како се окреће магнетско поље и ради индукторски мотор. Видио сам их у Сунцу!

Хотелска послуга прича да се у вријеме грмљавине затварате у собу и разговарате сами са собом.

-Разговарам са муњама и громовима.

С њима? На којем језику, господине Тесла?

Најчешће на мом матерњем језику. У њему има речи и звукова, нарочито у поезији, који су погодни за то.

Читаоци нашег листа били би вам врло захвални да то протумачите.

-Звук не постоји једино у грому, већ и у муњи; код ње је он претворен у сјај и боје, а боје се могу слушати. Језик је од речи, што значи да је од звукова и боја. Сваки гром и муња су различити и имају своја имена. Ја неке од њих називам именима оних који су ми били блиски у животу, или по онима којима се дивим.

По вама, Наука и Поезија су исто?

-То су два ока једног лица. Вилијам Блек је учио да је цели универзум рођен из маште, да га она одржава и да ће он постојати докле год на Земљи буде постојао и један човек. Са њоме је као тачком астронома у коју се могу сакупити звезде свих галаксија. Она је стваралачка енергија равна свјетлосној.

Машта је за вас стварнија од живота?

-Она рађа живот. Ја сам се хранио својим мислима, научио сам да управљам осећајима, сновима и визијама. Одувек сам је његовао, као што сам његовао и свој занос. Цели свој дуги век провео сам у заносу. То је био извор моје среће. Он ми је помогао и да током свих ових година поднесем рад, који је био довољан за пет живота. Најбоље је радити ноћу, јер су звјездана светлост и мисли у блиској вези.

Рекли сте да сам и ја, као сваки створ, светлост. То ми ласка, али, признајем, није ми сасвим јасно.

-Зашто би и требало да вам буде јасно, господине Смит? Довољно је да поверујете у то. Све је светлост. У једном њеном зраку је судбина народа; сваки народ има свој зрак у оном великом светлосном извору који видимо као Сунце. И запамтите: ниједан човек који је постојао, није умро. Претворили су се у Светлост и као такви постоје и даље. Тајна је у томе да се те светлосне честице поврате у првобитно стање.

То је васкрснуће!

-Ја то радије називам: враћање у неку од претходних енергија. Христ и још неки знали су ту тајну. Ја сам трагао за тиме како да се очува људска енергија. Она је један од видова светлости, каткад равна врхунском небеском светлу. Нисам трагао за тиме ради себе, већ ради добра свих. Верујем да ће моја открића учинити људима живот лакшим и подношљивијим, и усмерити их на духовност и моралност.

Сматрате ли да се време може укинути?

-Не сасвим, јер прва особина енергије је да се преображава. Она је у вјечитим преображајима, као облаци таоиста. Али могуће је утицати у томе да човек очува свест и после земаљског живота. У сваком кутку свемира постоје енергије живота; једна од њих је и бесмртност чије порекло је изван човека и чека га. Свемир је духован; ми смо тек напола такви. Свемир је моралнији од нас; зато морамо спознати његову природу и свој живот ускладити са њиме. Ја нисам научник; Наука је можда најпогоднији начин да нађем одговор на питање које ме одувијек прогони, и које је моје дане и ноћи претворило у ватру.

Које је то питање?

-Како су вам очи засјале!… Оно што сам хтео сазнати је: што се догађа са звездом која пада и сунцем које се угаси? Звезда падне као прашина или семе по овом или по другим световима, а сунце се распе у наше мисли, у животе многих створења, у оно што ће се родити као нова светлост, или га свемирски ветар распрши по бескрају. Схваћам да је то неопходно и да је урачунато у устројство свемира. Ствар је, међутим, у томе да се једна од тих звијезда и једно од тих сунаца, макар и оно најмање, сачувају.

Али, господине Тесла, ви схваћате да је то неопходно и да је урачунато у устројство света!

–Када човеку постане јасно да је његов највиши циљ да трчи за звијездом падалицом и покуша да је ухвати, разумет ће да му је живот дан управо због тога и бит ће спашен. Звијезду ће на крају ухватити!

И што ће се онда догодити?

-Творац ће се насмејати и рећи: “Падала је само да би ти потрчао за њоме и ухватио је”.

Зар све то није у супротности са космичком боли, који тако често спомињете у својим списима? И што је то космичка бол?

–Нису супротности, јер смо на Земљи… То је болест о чијем постојању огромна већина људи није свесна. Отуда многе друге болести, патња, зло, беда, ратови и све оно због чега је људски живот апсурдна и страшна појава. Та болест се не може сасвим излечити, али свест о њој ће учинити да буде мање тешка и опасна. Кад год је неко од мени блиских и драгих људи био повређен, ја сам осећао физичку бол. То је зато што су наша тела од сличне грађе, а душе везане нераскидивим нитима. Несхватљива туга која нас понекад обузме, значи да је негде, на другом крају ове планете, умрло дете или племенит човек. Цели свемир је у извесним периодима болестан, од саме себе и од нас. Ишчезнуће неке звезде и појава комете утичу на нас више него што ми то слутимо. Везе међу створењима на Земљи су још јаче; због наших осећања и мисли цвет ће дивнији замирисати или утихнути. Те истине изнова морамо учити да бисмо се излечили. Лек је у нашем срцу и, исто тако, у срцу животиње коју називамо свемиром.

Преузето са: https://www.vaseljenska.com/

Последње ажурирано четвртак, 12 јул 2018 09:40  

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 6790831

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.