svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ХОЋЕ ЛИ ИЗДАЈНИКЕ СТИЋИ ПРАВДА:

113482 Slobodan Milosevic 4t5Суд тражи списе о екстрадицији Милошевића Хагу! ПЕТОКТОБАРЦИ У СТРАХУ

Виши суд у Београду затражио је данас од Архива Југославије да му достави докуметацију у вези са екстрадицијом некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића Хашком трибуналу 2001. године.

Овај налог је издат поводом процеса у којем Милошевићева супруга Мирјана Марковић приватном оптужницом терети некадашњег управника Окружног затвора Драгишу Бланушу за отмицу супруга приликом изручења Хагу и друга кривична дела на штету те породице.

Марковићева у приватној тужби тврди да је Блануша без одобрења суда дозволио да 28. јуна 2001. године НН лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, где је урмо 11. марта 2006. године.

Супруга некадашњег председника СРЈ је у Руској Федерацији добила политички азил, пошто се против ње у Србији води кривични поступак због којег је за њом 2006. године расписана црвена портерница Интерпола по налогу Вишег суда.

У том поступку она је прошле седмице након 15 година од покретања процеса првостепеном пресудом осуђена на годину дана затвора због подстрекавања некадашњих чланова владе на злоупотребу службеног положаја, односно незакониту доделу стана дадиљи њеног унука.

У поступку против Блануше Марковићеву заступа пуномоћник.

Суд је такође у марту ове године затражио од надлежних органа Руске Федерације да на основу Европске конвенције о пружању међународне правне помоћи, саслушају Марковићеву поводом овог случаја, али то још није обављено.

Суђење Блануши је због свих неопходних радњи одложено за 19. новембар.

Ово суђење се понавља по налогу Апелационог суда који је укинуо првостепену пресуду којом је Блануша био ослобођен оптужби за отмицу Милошевића, док су друге оптужбе биле одбијене због застарелости.

Поред поменуте оптужбе за отмицу Милошевића, Блануши се суђење понавља и због Марковићкине оптужбе да је неовлашћено објавио књигу „Чувао сам Милолошвића“, која говори о притворским данима бившег председника СРЈ пред његово изручење Хагу, за коју је такође био ослобођен.

Виши суд му поново суди и због оптужбе за неовлашћено објаљивање Милиошевићевих фотографија насталих у притвору, а та је тужба била одбијена због застарелости.

Иначе, тужбу су, преко пуномоћника а у својству „оштећених као тужилаца“ још 2005. против Блануше поднели Милошевић, који је тада већ био у Хагу, и његова супруга Мира Марковић, након што је тужилаштво одбацило њихову кривичну пријаву против Блануше.

Милошевић је међувремену умро у притвору Хашког трибунала, а Марковићева је већ 13 година ван Србије.

Виши суд је у пресуди која је укинута био закључио да није доказано да је Блануша без одобрења истражног судије Горана Чавлине и тадашње председнице Окружног суда у Београду Виде Петровић Шкеро организовао предају Милошевића НН лицима „тако што га је силом и принудом из Окружног затвора пребацио на хелиодром на Бањици“, одакле је Милошевић хеликоптером Државне безбедности пребачен на аеродром у Тузли, па затим холандским авионом за Хаг.

Што се тиче неовлашћеног фотографисања Милошевића у притворској шетњи, његовог уласка у „марицу“, затим фотографисања његових књига које је читао у притвору, Виши суд је у укинутој пресуди закључио да је то дело застарело још 28. јуна 2011. године.

Поводом неовашћеног објављивања књиге са тим фотографијама и приватних разговора Милошевића са породицом и адвокатом у притвору, суд је у укинутој пресуди закључио да није доказано да је њима наступила штета за Милошевића и његову породицу, јер током поступка није утврђено да ли је и колику имовинску корист Блануша себи прибавио.

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

 

koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 4221953

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.