svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ИСТИНА ИЗАШЛА НА ВИДЕЛО

Soldiers-army-54Ово је број руских и америчких војних база у свету

Американци и даље супериорни у броју војних база у односу на руску армију. Руси супериорнији када је у питању „економија силе“, где са минимално уложеним средствима остварују повољне ефекте на терену.

Војни објекти америчке војске који се налазе ван територије САД, у укупном збиру за неколико десетина пута премашују број сличних објеката којих у овом моменту има руска армија. До стварања овако супериорне разлике у односу на руску армију, највише је утицао колапс СССР-а и „Варшавског пакта“, где су земље које су раније биле у војном савезу са Москвом данас готово „листом“ уз Вашингтон.

Можда и најбољи пример за то је Пољска, која је беспоговорно дала своју територију за готово неограничену изградњу војних база и осталих објеката у којима се налазе амерички војници и њихова најсавременија борбена техника. Треба напоменути и то да је сама Русија, услед недостатка финансијских средстава, затворила неке своје базе да би уштедела новац. Међутим, у последње време ова се ситуација значајно поправља, када је у питању Москва-закључује новински лист Newsweek.

Данас Русија располаже са укупно 21 војним објектом који се налазе ван њене територије, пише Newsweek који се позвао на изворе руског новинског портала „Известиа“. У оквиру ових војних објеката или база, налазе се мотострељачке јединице ранга дивизије (руске војне базе у Јерменији и Таџикистану), затим специјализоване радарско-осматрачке војне базе на простору Белорусије и Казахстана + полигон за ракетна испитивања који се такође налази у овој држави. Ту се налазе још три ваздухопловне војне базе које се налазе и Киргизији, Јерменији и Сирији, као и две војно-поморске базе које се налазе у Вијетнаму и Сирији.

Са друге стране, САД имају између 600-900 војних објеката широм целог света (податак везан за 2009.годину говори о укупно 716 војних објеката). Од тог броја 13 објеката је по својим димензијама класификовано као „велико“, 19 као „средње“, док остали број обухвата многобројне мање војне објекте, као што су нпр. магацини материјално-техничког обезбеђења. У ову последњу категорију је сврстано преко 600 објеката. Међутим, према писању америчког листа ова класификација није баш толико поуздана јер и међу овим „малим“ војним објектима, има оних који се могу описати као „велики“.

Најбољи пример за то је ваздухопловна база Coleman која се налази у близини града Манхајм на југо-западу Немачке, а која није категорисана као „велики“ или „средњи“ војни објекат, иако се у њој налази преко 1000 америчких војника и велики број складишта са наоружањем и војном техником. Тако је исто категорисана и америчка ваздухопловна војна база Футенма која се налази у Јапану, а на којој се налази више од 3000 америчких маринаца. Истина има и таквих примера, где је као војни објекат класификован и обичан поморски предајник који се налази у рибарском градићу Грондавик на Исланду, а који опслужује особље које се може пребројати на прстима једне руке.

„САД и даље имају најмоћнију армију на свету. Међутим, то не значи да Русија не може оствари снажан утицај у појединим деловима света. Када је Русија у питању, посебно је интересантан њихов приступ да са што мање уложених материјалних средстава, остваре повољне ефекте на терену. Најбољи пример за то је Сирија. Постали су веома озбиљни када је у питању економија силе“-изјавила је Евелин Фаркас, бивши помоћник заменика министра одбране САД који је специјализован за простор Русије, Украјине и Евроазије.

(rbth.com)

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

 

Колумна

Бахатост

bahatost

 

Паника

panika

 

Дела и недела

dela i nedela

 

Капа

kapa

 

Близина и даљина

blizina i daljina

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Очајање

ocajanje

 

Никада нам неће опростити

nikada nam nece oprostiti

 

Путовања

putovanja

 

Умор

umor

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4556369

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.