svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Александра Крекњина, Ведомости: ПОВРАТАК СЕОСКЕ ХРАНЕ У РУСКЕ ГРАДОВЕ

Ел. пошта Штампа ПДФ

Фирма из Санкт Петербурга продаје еколошки чисту хра­ну два или три пута скупље од производа у обичним про­давницама, али потраж­ња је све већа.

У Русији поврће и месо произведено код пољопривредника може бити два, па чак и три пута скупље него слични производи у обичним продавницама, али и таква роба има своје купце. Како каже један од оснивача санктпетербуршке пољопривредне фирме „Лавка-лавка“, Борис Акимов, реч је о добростојећој средњој класи, која води рачуна о здравом начину живота и жели укуснију и еколошки чисту храну. „Лавка- -лавку“ је основала 2009. група ентузијаста. Фирма се, осим продајом у сопственим малопродајним објектима, бави и кућном доставом производа у сарадњи са више од 100 пољопривредника. Њихов промет износи око 10 милиона рубаља (250.000 евра) месечно. „Малопродаја доноси око 95% наших прихода, а 5% долази од ресторана и продавница еколошких производа. Наши достављачи су богатији сељаци и градски људи који су отишли да живе на селу и за које пољопривреда често није бизнис него задовољство. Међу њима има оних који нешто зарађују, али има и оних који послују са минусом“, објашњава Акимов.

Храна произведена на традиционалан сеоски начин не може да буде јефтинија него она произведена индустријски у великим предузећима, објашњавају достављачи. Пољопривредник улаже у квалитетне сировине, прераду, производњу, транспорт, плате, порезе и паковање, а продавац додаје на то свој проценат, који покрива трошкове превоза и складиштења производа, плате запослених, оперативне трошкове и развој пројекта. Од крајње цене производа у „Лавка-лавки“ пољопривредници добијају 50–70% а продавци 30–50%. На тај начин, флаша сунцокретовог уља у „Лавка-лавки“ кошта и до 15 евра, исто као и килограм свеже јагњетине, а литар млека око 3 евра. Ипак, купаца има доста.

Извор: „Руска реч“

 

 

Колумна

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5703432

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.