svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Мирољуб НИЋИФОРОВИЋ: НА ЛИЦУ МЕСТА:

немањићиПропало наслеђе Немањића, а паре бачене на просечну серију

Житељи Рашке позивају надлежне да испуне обећања и заштите многобројне светиње у Старом Расу. Небрига за историјско благо под заштитом Унеска. Само крст на месту родне куће Светог Саве

СРБИ и други житељи Рашке области нису одушевљени управо завршеном серијом “Немањићи – рађање краљевине” и углавном жале што су огромне паре “бачене” за просечан, и по многима незанимљив серијал. Боље би било, кажу, да су утрошене за заштиту, уређење и још бољу презентацију Старог Раса, Сопоћана, Петрове цркве, Ђурђевих ступова и других светиња које су Стефан Немања и његови синови оставили у постојбини где је, како тврде историчари и археолози, сваки камен историја, а много тога још неистражено.

Управо када је почињало снимање “Немањића”, готово комплетан Стари Рас пливао је у води, огромна баруштина пуна жабокречине и муља три месеца нагризала је зидине Немањине престонице и претила да направи озбиљна оштећења.

Тек после апела игумана Сопоћана, оца Теоктиста, и под притиском медија, новопазарски комуналци затворили су попуцале цеви и исушили огромну баруштину на Немањином трговишту. Из Министарства културе и Републичког завода за заштиту споменика стигла је “делегација” стручњака која је најављивала већу бригу за ово и друга овдашња светска културна добра под заштитом Унеска.

ОГЛАСИО се и тадашњи министар културе Иван Тасовац, који је најављивао формирање специјалног стручног тима који ће санирати сва оштећења, откопати оно што још није откопано, конзервирати истражено, оградити и заштитити цео локалитет и убудуће ревносније бринути о Старом Расу. Запретио је тада министар и да ће одговарати свако ко је утицао на то да Стари Рас, светско културно добро, месецима лежи у води и да нико ништа не предузима.

– Тражили смо да се санирају сва евентуална оштећења на поплављеном Трговишту, да се очисти жабокречина са зидина, да се испита има ли озбиљнијих пукотина. Такође, да се омогући бољи прилаз чувеној Немањиној пећини у стенама изнад Трговишта, Цркви Светих архангела и гробљу зараслом у коров, откопавање средњовековне базилике на десној страни Рашке (где сада људи обично перу кола), да се цео комплекс огради и поставе панои за што бољу презентацију Старог Раса – каже игуман манастира Сопоћани (који са Старим Расом чини једну целину), архимандрит Теоктист.

ИГУМАН додаје да су од тада прошле две године, а колико зна, ништа од поменутог није ни започето.

– Камо среће да је бар део новца који је потрошен за серију о Немањићима уложен у очување и обнову Немањине баштине – додаје архимандрит Теоктист.

17-bez-sanacije-ovako-je-Ras-
Три месеца Стари Рас пливао у води док нису дошли комуналци да исуше баруштину

Знамо да су паре увек проблем и да их, кад су историја и археологија у питању, никада нема довољно, међутим, када се ради о вредностима какве су светски признати Стари Рас, Сопоћани, Петрова црква и Ђурђеви ступови, новац не би смео да буде сметња, мишљења је професор и публициста из Новог Пазара Мирко Поповац.

17-arhimadrit-Teoktist-u-Staro
Игуман Теоктист: Комплекс мора да се обнови, конзервира и огради

– Шта кошта државу да санира и огради цео комплекс Старог Раса – каже Поповац. – Бојим се да се ради о немару и небризи оних који су плаћени да брину о српском светињама у овом делу Рашке области. У овдашњој Дежевској долини, у засеоку Мишчићи, рођен је Свети Сава, мало даље налазе се остаци Саборне цркве Стефана Немање, а верује се да је у близини била и палата Немањића. Овај крај дао је двојицу српских царева и више српских краљева, а потпуно је неистражен и запостављен. Дешава се да сељаци ору и ископају вредне остатке наше прошлости за којима, нажалост, нико не трага.

Поповац каже да доскоро није било обележено ни место где је била родна кућа Светог Саве, само метални крст, који су пре неколико година поставили представници Цркве, показује да су ту корени српске вере, историје и културе и да се у овом крају “рађала краљевина”.

– Уместо да деца из целе Србије долазе овамо и да се на извору напајају својом културом, вером и историјом, београдске школе их воде у Грчку, Турску и Шпанију – истиче Поповац.

17-profesor-Mirko-Popovac-na-m
Проф. Мирко Поповић на месту где је била родна кућа Светог Саве

“ДРУГИ” СТАРИ РАС У ПОСТЕЊУ

ТУРИСТЕ који долазе у Нови Пазар интересује и локалитет Градина у Постењу, недалеко од Петрове цркве, поред пута Нови Пазар – Рашка. Екипа археолога на челу са академиком Јованком Калић годинама је истраживала Градину, где јепронађено неколико цркава и занимљивих археолошких доказа за тезу да је Стари Рас био у Постењу, а не на Пазаришту, како тврди званична историја.Нажалост, никада није дошло до јавног сучељавања Јованке Калић и историчара и археолога који су “утврдили” да је Стари Рас био на Пазаришту. Овај локалитет потпуно је зарастао у коров и до њега је могуће доћи само пешице.

17-na-sopocanima-se-ipak-pones
У манастиру Сопоћани се, ипак, бар нешто ради / Фото М. Нићифоровић

17-Sopocani-FOTO
Манастир Сопоћани Фото / Фото Б. Субашић

ЉАЈИЋ СВЕТАО ПРИМЕР

ИГУМАН манастира Сопоћани Теоктист хвали потпредседника Владе Расима Љајића и Министарство трговине и туризма, на чијем је челу:

– Ово министарство помаже нам да изградимо трем са стакленим кровом, чесму, приступне стазе, тоалет за туристе. Градићемо и мањи камени трг на улазу у манастир и још много тога. Хвала им на помоћи и разумевању. Помажу нам и Министарство правде и Министарство културе, посебно на обнови и очувању фресака у Сопоћанима. Надам се да ће се мало више побринути и за Стари Рас.

Преузето са: http://www.carsa.rs/

 

Колумна

Књига над књигама

knjiga nad knjigama

 

Дан

dan

 

Историја и ми

istorija i mi

 

Прошлост 

Proslost

 

Мера говора

mera govora

 

Какав човек таква и беседа

analiza beseda na gori sp

 

Пријатеље треба тражити, непријатељи нас сами нађу

good teamwork holding hands 24899 1123

 

Поглед у даљину

pogled u daljinu

 

Читање и писање

Reading and Writing

 

Често оно што видимо, није оно што се налази тамо

what we see is not what is there

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 4321706

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.