svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

До трансформације косовских снага - само променом косовског Устава,

cezar marinel 0966i-990x556ШЕФ НАТО-а ЗА СРБИЈУ ОТКРИО ствари које јавност у Србији не зна!

НАТО је од почетка био за то да не дође до трансформације косовских снага безбедности. До тога може да дође само променом косовског Устава, то је једини начин да се тако нешто спроведе. Не постоји другачије становиште НАТО-а, рекао нам је Чезаре Маринели, шеф канцеларије НАТО-а за везу у Србији.

Поводом иницијативе приштинских власти која је покренула и парламентарну процедуру да се, мимо уставних промена, усвоји закон о војсци, Маринели нам је потврдио да се позиција НАТО-а о том питању није променила.

Са Маринелијем смо разговарали на радионици о аспектима међународне војне сарадње и активностима везаним за организацију и учешће Војске Србије у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније, коју је на Тари организовало Министарство одбране у сарадњи са Амбасадом Велике Британије.

Питање Спутњика — чему уопште формирање било какве војске на Косову ако су тамо припадници Кфора да би одржавали мир и стабилност, јер није реч о независној држави, већ територији Србије под протекторатом Уједињених нација — остало је без одговора.

Маринели је навео да је током прошле године НАТО обучио 1.250 припадника Војске Србије, која је учествовала у 20 вежби Алијансе.

Војни аташе Велике Британије у нашој земљи пуковник Сајмон Фицгибон приметио је на радионици да је долазак Доналда Трампа на чело САД уздрмао међународни ред. Без обзира на то волите ли Трампа или не, све његове одлуке утичу на наш свакодневни рад и сарадњу, оценио је Фицгибон коментаришући сарадњу са српским колегама.

„Велика Британија апсолутно препознаје важност Србије у региону и колико је она битна за одржавање мира и стабилности. Ценимо начин на који припадници Војске Србије учествују у мировним мисијама. Велика Британија у потпуности поштује циљ Србије да буде војно неутрална, као и опредељење да сама бира партнере“, нагласио је Фицгибон.

Представник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Младен Стојадиновић рекао је да је са НАТО-ом током 2017. године реализовано 178 активности, од којих у земљи 51, а у иностранству 127, реч је о војним вежбама, али и о различитим семинарима и курсевима за припаднике Војске Србије.

Чиста војна неутралност: NATO ће 2018. у Србији извести две мултинационалне вежбе

СРБИЈА ће ове године бити домаћин две мултинационалне вежбе под окриљем NATO, изјавио је шеф Канцеларије NATO у Београду, италијански генерал Ћезаре Маринели.

Он је, на радионици за представнике медија, коју је на Тари организовала Управа за односе са јавношћу Министарства одбране Србије, рекао да ће војна вежба „Регекс“ бити регионалног карактера, на нивоу бригаде, док ће на другој вежби под називом „EADRCC“, бити разрађивано реаговање у ванредним ситуацијама.

Маринели је навео да је током прошле године NATO обучио 1.250 припадника Војске Србије, који су учествовали у 20 вежби Алијансе.

Представник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Младен Стојадиновић рекао је да је са NATO током 2017. године реализовано 178 активности, 51 у земљи, а у иностранству 127 – семинари, курсеви, вежбе и остали видови сарадње.

Стојадиновић је додао да се Србија при томе имала минималне трошкове, јер 80 одсто финансира NATO.

Помоћник министра спољних послова Србије Бранимир Филиповић је напоменуо да се NATOјасно изјаснио да поштује војну неутралност Србије, као земље партнера који не жели да постане члан Алијансе.

Изасланик одбране Велике Британије пуковник Сајмон Фицгиб рекао је да Британија препознаје важност Србије у региону и колико је она битна за одржавање мира и стабилности, те да у потпуности поштује циљ Србије да буде војно неутрална, као и опредељење да сама бира партнере.

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

 

Колумна

Књига над књигама

knjiga nad knjigama

 

Дан

dan

 

Историја и ми

istorija i mi

 

Прошлост 

Proslost

 

Мера говора

mera govora

 

Какав човек таква и беседа

analiza beseda na gori sp

 

Пријатеље треба тражити, непријатељи нас сами нађу

good teamwork holding hands 24899 1123

 

Поглед у даљину

pogled u daljinu

 

Читање и писање

Reading and Writing

 

Често оно што видимо, није оно што се налази тамо

what we see is not what is there

 

ravanica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4321712

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.