svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Моћ Трампове немоћи

84295ТРАМП ЛИЧИ НА ЦИРКУСКОГ ЖОНГЛЕРА КОЈЕМ НИШТА ОД ТРИКОВА НЕ УСПЕВА

  • На челу САД је човек који пре свега десетак дана изјави „да Америка планира да се повуче из Сирије“, а сада само што не започне Трећи светски рат због Сирије! Тако је камарила око Бориса Јељцина управљала Јељцином и преко Јељцина
  • Место помоћника за националну безбедност постало је најосетљивије у администрацији након одласка са тог положаја генерала Мајкла Флина. Пре неколико недеља смењен је и генерал Херберт Мекмастер (био је на функцији непуних годину дана). Заменио га је Џон Болтон. Оставку је поднео и пуковник Дерек Харви, који је морао да напусти Веће за националну безбедност
  • Трамп мења сараднике и саветнике као што возачи Формуле 1 мењају гуме на тркама. Чак и „Глас Америке демантује Трампову тврдњу да има велики избор кадрова и констатује: „Ситуацију додатно погоршава чињеница да је листа потенцијалних кандидата за замену одлазећих сарадника све ужа, како се осећање нестабилности и превирања појачава“
  • За већину именовања у председничкој администрацији потребна је сагласност Сената САД, са изузетком позиције шефа апарата Беле куће

48046Пише: 
Јово ВУКЕЛИЋ

АКО неко као Доналд Трамп (45. председник САД) од 20. јануара 2017. када је инаугурисан за председника, значи за само 14 месеци откако их је сам изабрао, именовао и поставио на највише државне функције, растера, промени, смени (или сами поднесу оставке) скоро све своје кључне сараднике и саветнике - онда је евидентно и јасно да је те важне одлуке донео непромишљено, на брзину, импровизујући, или не знајући добро те људе! Тачније неодговорно је одлучивао, сликовитије - трапаво. Није знао шта у ствари хоће!

Трамп личи на оног циркуског жонглера коме се догоди да у наступу пред публиком има ужасно лош дан па му у важној тачци испадају из руку сви кључни предмети, ништа од трикова му не успева и уместо да публику очара и фасцинира својим умећем, он је засмејава до суза, бива неуспешан и тиме „отима“ посао колеги кловну.

Тачно тако - смешно делује председник САД чији најближи сарадници одлазе један за другим у непрекидном низу као да су се случајно срели на некој раскрсници.

Како се могао догодити такав скандалозни преседан да са скоро свих кључних позиција у администрацији одлазе људи који су требали не само да воде, већ и да креирају државну политику САД?

Да подсетимо, за већину именовања у председничкој администрацији потребна је сагласност Сената САД, са изузетком позиције шефа особља Беле куће.

Значај ових огромних кадровских промена сам Трамп често минимизује изјавама како „има много људи који желе да раде с њим, у Белој кући и врху америчке администрације и да неће бити проблем да нађе одговарајућу замену“?!

Трамп очигледно не разуме да те промене нису тако једноставне као кад се замене два возача за воланом аутобуса на неком дужем путовању...

Овде треба подсетити на чувену и истиниту анегдоту из разговора грађана са Стаљином о томе какво друштво гради СССР? Он је одговорио: „Градимо такво друштво да у њему и кафе-куварица може бити способна да буде председник државе!“

Изгледа да Трампу све ове оставке и смене са виталних државних функција његових сарадника управо личе на мото ове Стаљинове изјаве. Наравно, ове промене нису ни наивне ни безазлене. Само напорна припрема за обављање министарских послова и послова државних секретара траје некада месецима, док се упознају са ресурсима којима располажу. А доћи неспреман на такав положај може имати кобне последице по интересе грађана, као и државне интересе.

Неодољив утисак је да је и сам Трамп на функцију председника САД дошао једним делом неспреман. Да ли зато што је он игнорисао, умањивао значај функције, или због убеђења да углавном све зна и да је универзално способан - то је питање на које немамо одговор.

У сваком случају, критеријуми по којима је вршио избор и именовао своје најближе сараднике показује се да су били очајни, лоши.

Један од разлога растурања америчке администрације и кадровског састава у Белој кући је сигурно и одсуство јасне политике председника САД на почетку мандата, а изгледа да је нема ни сада.

Најбољи пример за то је његова неочекивана изјава од пре свега десетак дана „да Америка планира да се повуче из Сирије“, а сада само што не започне Трећи светски рат због Сирије!

Тако је камарила око Бориса Јељцина управљала Јељцином и преко Јељцина.

Јасан доказ о потпуном одсуству било каквих чврстих критеријума, ставова, принципа у политици САД...

Трамп неубедљиво демантује хаос који влада у његовој администрацији и последицама његове кадровске вртешке. Трамп говори „о великом елану и ентузијазму у раду“, помиње „изузетну енергију“ и истиче: “Сви желе да буду део Овалне канцеларије”“, мислећи вероватно на новопридошле именоване кадрове („чистачице“) који се упознају са послом који треба да обављају.

Највише вратоломних промена бележи се у председничком кабинету у Белој кући. Трамп мења сараднике и саветнике као што возачи Формуле 1 мењају гуме на тркама.

Са овом оценом се слаже и „Глас Америке“ који процењује да Трампова администрација пролази кроз оставке и смене чланова особља вртоглавим темпом од када су ушли у Белу кућу јануара 2017. Трампове сараднике брине да би ситуација могла да прерасте у потпуно расуло.

White-House

Глас Америке демантује Трампа да има велики избор кадрова и констатује: „Ситуацију додатно погоршава чињеница да је листа потенцијалних кандидата за замену одлазећих сарадника све ужа, како се осећање нестабилности и превирања појачава. У западном крилу Беле куће и широм администрације постоји низ непопуњених радних места од кључних улога као што су секретари особља...“ (1)

Незабележено је вероватно да су на појединим функцијама и положајима извршене кадровске рокаде чак и два или три пута за 14 месеци! Ево главних кадровских ротација:

• оставка Мајкла Флина, саветника америчког председника за националну безбедност (фебруар 2017.)  због оптужби да је водио неовлашћене разговоре са руским амбасадором.

• Трамп сменио Стива Бенона (јул 2017) , свог главног стратега у изборној кампањи и потом главног политичког саветника. Бенон је био у сукобу са саветником за националну безбедност генералом Хербертом Мекмастером ( а и он је недавно смењен), новим шефом Трамповог кабинета Џоном Kелијем, као и са председниковим саветником и зетом Џередом Kушнером.

• Трамп је крајем јула 2017. заменио Рејнса Прибуса, шефа предесдничког апарата. За новог шефа Беле куће (Трамповог кабинета ) поставио је пензионисаног генерала Џона Kелија.

• Након тога је сменио Антонија Скарамучија, кључну особу за комуникације, кога је поставио на то место само 10 дана пре тога уз помпезан говор.

• Због именовања Скарамучија оставку је тада поднео портпарол Беле куће Шон Спајсер.

• Гери Kон, главни економски саветник председника Трампа и директор Националног економског савета, поднео је оставку (март 2018) због тога што је Трамп увео трговинске тарифе на увоз челика и алуминијума. Kон био један од кандидата за новог председника Федералних резерви.

• Његов заменик Џереми Kац, поднео је оставку због неслагања са Трампом још раније, у јануару 2018.

• Лери Kадлоу (70 год ), наследио је Герија Kона на месту економског саветника половином марта 2018. Кадлоу је био сарадник телевизије Си-Ен-Б-Си (CNBC)

• Хоуп Хикс, Трампова директорка за комуникације, једна од његових најближих и најоданијих сарадница, поднела је оставку(март 2018.) у време дебате у вези са трговинским тарифама.

• Трамп је сменио директора Федералног истражног бироа (FBIЏејмса Kомија у мају 2017. За новог директора FBI предложио је Kристофера Реја у јуну 2017.

• Трамп је у марту дао отказ и свом најближем и најважнијем сараднику, државном секретару САД Рексу Тилерсону, а потом је сменио и његовог саветника Стива Голдштајна, једног од највиших америчких дипломата.

• За новог државног секретара именовао је дотадашњег шефа CIA Мајка Помпеа.

• Уследила је и нова друга смена саветника за националну безбедност, што је постало најосетљивије место у администрацији након одласка Мајкла Флина. Тако је пре неколико недеља смењен и генерал Херберт Рејмонд Мекмастер (био је на функцији непуних годину дана).

• На место Мекмастера постављен је Џон Болтон. Он је трећи Трампов саветник за националну безбедност за 14 месеци.

• Оставку је поднео и пуковник Дерек Харви, који је морао да напусти Веће за националну безбедност.

• Трамп је ових дана сменио и министра за питања ветерана Дејвида Шулкина и на то место именовао лекара Беле куће Ронија Џексона.

• И најновија оставка десила се 10. априла: саветник за унутрашњу безбедност америчког председника Том Босерт поднео је оставку...

Трампов циркуски рингишпил у државној администрацији САД још један је доказ потонућа доскора најмоћније државе света.


 

1. Glas Amerike | Pad na berzama posle ostavke Trampovog ekonomskog savetnika

Преузето са: http://www.fakti.org/

 

Колумна

Дај

daj

 

Брига

briga

 

Чекање живота

Cekanje zivota

 

Нико ништа не носи тмо где сви идемо

niko nista ne nosi tamo gde svi idemo

 

Мера живота

mera zivota

 

Човек је као сенка која пролази

Senka koja prolazi

 

Срећа се мења

sreca se menja

 

Глобализација

globalizacija

 

Компас

kompas

 

Одело чини човека

odelo cini coveka

 

rukumija-s.jpg
Број прегледа чланка : 4458739

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.