svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ФИНАЛНИ ПЛАН И ШОК: Крај националних држава?

Ел. пошта Штампа ПДФ

65024-earth-europe-americas-globe-map-planet-continents-photocase-stock-photo-largeНемци траже федерализацију ЕУ – ЕВО ШТА СУ СПРЕМИЛИ ЗА СРБИЈУ

Замислите Европу без неслагања. Замислите велику империјалну власт, која командује читавом Европом. Замислите Европу са једном војном силом која је одмах спремна за мобилизацију. Замислите Европу у којој једна централизована економска власт диктира спољну и унутрашњу политику без икаквог разматрања и усвајања примедби.

Ако вас ово наводи на то да помислите на империјални Рим, погрешили сте, али није све то далеко од тога. То је нова федерализована Европа коју предвиђају Француска, Немачка, Шпанија, Шведска, и неки други.

У овој новој федерализованој Европи, мање земље немају право гласа у политикама које утичу на њихове народе. Овде мање утицајне нације морају да пошаљу своју децу у рат, а да о томе заправо не могу ништа да кажу. Поред тога, такође и да сносе демографске последице таквих ратоборних политика, опет, без могућности да се томе успротиве, пише “Тхедуран”.

Ова идеја о укидању концепта појединачних националних држава у Европској унији је недавно успостављена од стране неких европских парламентарних лидера:

Морамо имати храбрости да поделимо суверенитет у многим областима у којима су напори појединачних држава сада углавном неефикасни и осуђени на пропаст: од климатских промена до енергетских политика, од финансијских тржишта до имиграционих политика, од утаје пореза до борбе против тероризма.

Дошло је време да се крене ка ближим политичким интеграцијама: федералној Унији држава са широким спектром моћи. Знамо да овај концепт подстиче неке контроверзе, али противљење неких не може да омета акцију свих. Они који верују у европски идеал морају бити спремни да делују, уместо да стоје по страни и беспомоћно посматрају његов постепени пад. Земље чланице које још нису спремне да се придруже овој ближој унији могу то учинити у неком каснијем тренутку.

Бивши државни секретар за одбрану и потпредседник Парламентарне скупштине Организације за безбедност и европску сарадњу, Вили Вимер, каже да је овај предлог део покрета унутар ЕУ да се умање индивидуалне, националне препреке већим стратегијама ЕУ. Вимер је недавно рекао:

“Ми се суочавамо са критичним одлукама у Европској унији ових дана. Мислим да постоји велика препрека за развој ЕУ јер Брисел – претежно Француска и Немачка – желе да се отарасе националних држава. Спајање националних држава је основних принцип европске заједнице још од 1956. године. Овај принцип је нешто од чега Пољаци, или Холанђани, Швеђани, Шпанци и Немци нису вољни да одступе.“

Овај предлог би Бриселу пружио моћ да наметне политику и имплементира стратегије које би се иначе могле суочити са озбиљним приговорима од неких других земаља чланица ЕУ. Вимер је као пример поменуо признање Косова и недавне квоте миграната које су наметнуте државама чланицама ЕУ.

“Они су желели да виде Косово, српску покрајину, као независну државу. Пет земаља у Европској унији се није сложило, укључујући Шпанију, Кипар и друге. Да би превазишли овакав развој, они имају идеју у Бриселу да се реше гласања у ЕУ какво постоји данас,“објаснио је он.

… “Меркелова је сама донела одлуку – а не немачки парламент, не немачки закон – да отворе немачке границе,“ рекао је Вимер.

“Они желе да промене унутрашње законе у Еврпи само да би омогућили немачким одлукама, или француским одлукама, да надвладају независност земаља као што су Пољска, Мађарска, Чешка Република или Словачка.“

Велики играчи, попут Немачке и Француске, желе да имају моћ да остатку Европе диктирају како ће се ствари одвијати. У суштини, Француска и Немачка диктирају темпо, подржане од стране њихових пријатеља, док мање земље, углавном оне на истоку, само треба узму оно што њихови немачки пријатељи послуже. Овај потез би резултирао губитком суверенитета тиме што би већину добио Запад.

(Mediji)

Преузето са: http://www.intermagazin.rs

 

Колумна

Књига над књигама

knjiga nad knjigama

 

Дан

dan

 

Историја и ми

istorija i mi

 

Прошлост 

Proslost

 

Мера говора

mera govora

 

Какав човек таква и беседа

analiza beseda na gori sp

 

Пријатеље треба тражити, непријатељи нас сами нађу

good teamwork holding hands 24899 1123

 

Поглед у даљину

pogled u daljinu

 

Читање и писање

Reading and Writing

 

Често оно што видимо, није оно што се налази тамо

what we see is not what is there

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4321813

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.