svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ДОКТОР ЧУВАО ТАЈНУ 15 ГОДИНА

Ел. пошта Штампа ПДФ

Miljko-Ristic-45Ево одакле је упуцан Зоран Ђинђић!

Његова улазна рана је са десне стране више, а излазна са леве и ниже. Гађан је, дакле, с висине, с његове десне стране. Ако је улазио лицем, онда је погођен не из Гепратове, већ из Бирчанинове.

Иако је било пре 15 година, памтим тај 12. март 2003. као да је јуче био. Док сам излазио из операционе сале своје Клинике за кардиохирургију и ишао ка канцеларији, чуо сам упорно звоно телефона. Звала је секретарица тадашњег директора КЦС да хитно дођем у Ургентни центар. Питао сам зашто, где, јер је Ургентни центар велики и има доста пријемних амбуланти, а она је само рекла: „Само пожурите, све ће вам бити јасно.“

Док сам ишао од клинике до Ургентног, одмах ми је било јасно да се десило нешто крупно, простор је био очишћен, забрањен пролаз грађанима, а свугде около наоружани полицајци и војници. Ушао сам у салу за реанимацију Ургентног и угледао премијера Зорана Ђинђића. На лежећим колицима. Био је скинут допола, го до појаса. Погођен у груди, две ране – улазна и излазна. Врло блед. Без тензије и пулса – почиње причу проф. др Миљко Ристић, кардиохирург који је учествовао у операцији премијера Зорана Ђиндића.

Колица на којима је лежао премијер лекари су одмах по доласку Ристића одгурали до операционе сале на првом спрату.

– Монитор је показивао равну линију. Али, нисмо доводили у питање одлуку да га оперишемо. Најлакше је да кажете да нема ништа од таквог пацијента. Међутим, покушате, рачунате неки пут ће се можда десити чудо, можда ће бити среће да се не уклопи у медицинска правила, него да ће мозак моћи да се опорави. Знали смо да је сваки минут пресудан, брзо смо га отворили, била је велика рана на срцу, страховито је погођено неким пројектилом разорне моћи. Ушили смо га, али није могла да се успостави циркулација иако је доток рађен кроз две велике вене на врату – прича Ристић и додаје да је то указивало да крвари још негде у организму:

– Отворили смо онда и трбух, нисмо имали шта да изгубимо. Трбух је био пун крви, а јетра се била распала у стотине парчића. Већ су били настали елементи мождане смрти, тако да су даљи покушаји да се успостави циркулација били немогући. Ако нема протока крви до мозга три-пет минута, тај мозак је изгубљен за сва времена. То је мождана смрт. Требало је више од пет минута само да га довезу од Немањине до Ургентног. Било ко да се ту налазио, не би могао да му помогне.

Доктори су из сале изашли, како Ристић каже, ћутећи као покисли. Њему је, истиче, било чудно што није добио позив током истраге.

– Јер ред је да се, ипак, зове и лекар који је оперисао. Његова улазна рана је са десне стране више, а излазна са леве и ниже. Гађан је, дакле, с висине, с његове десне стране. Остала ми је дилема да ли је он улазио лицем или леђима окренут у зграду Владе. Јер ако је улазио лицем, онда је погођен не из Гепратове, која је у том случају са његове леве стране, већ из Бирчанинове, која је са десне. Званично је погођен из Гепратове улице. То онда значи да је улазио леђима окренут у зграду. Могуће је да је због штака стао леђима окренут вратима Владе – прича Ристић и додаје да му није познато да ли је ико из екипе лекара позван:

– Можда им је био довољан извештај из судске обдукције. Не знам да ли је у том извештају констатовано да ли је премијер улазио лицем или леђима окренут ка згради Владе.

Лекари нису, иако је то иначе пракса, саопштили породици да је премијер преминуо пошто им је поручено да не дају никакве изјаве о том случају. Због убиства је на 40 година осуђен извршилац Звездан Јовановић, а на исту казну због организовања атентата осуђен је бивши командант ЈСО Милорад Улемек. Политичка позадина убиства Ђинђића није откривена.

(Биљана Бојић, Курир)

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

 

Колумна

Књига над књигама

knjiga nad knjigama

 

Дан

dan

 

Историја и ми

istorija i mi

 

Прошлост 

Proslost

 

Мера говора

mera govora

 

Какав човек таква и беседа

analiza beseda na gori sp

 

Пријатеље треба тражити, непријатељи нас сами нађу

good teamwork holding hands 24899 1123

 

Поглед у даљину

pogled u daljinu

 

Читање и писање

Reading and Writing

 

Често оно што видимо, није оно што се налази тамо

what we see is not what is there

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 4321794

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.