svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Ратко Паић: МЕДИЈСКА ГАЛАМА ОКО ГЕЈ ПАРАДЕ У СРБИЈИ

Протекле недеље су сви електронски и писани медији у Србији били преплављени чланцима, извештајима и саопштењима у вези контраверзне Параде, коју њени организатори и званичници Европске уније називају Парадом поноса, а највећи део српске јавности, као и сам Патријарх српски Иринеј, парадом срама. То је била без икакве сумње ударна вест у свим новинама и на телевизијским екранима.

Међутим, поставља се питање - да ли је нормално да у економски уништеној земљи, каква је данашња Србија, главна тема њених гладних и понижених становника буде јалова расправа у вези одржавања или неодржавања бесциљне шетње по градским улицама, док је са друге стране потпуно незапажено прошла вест о оном главном, а то је потписивање великих пословних уговора који значе запошљавање и отварање нових радних места. Да, десило се управо то. Београдска компанија Енергопројект је најавила велике пословне пројекте у Русији, али то је прошло малтене незапажено у српским медијима.

Дакле, када је званично објављена забрана Параде, најистакнутије вести на насловним странама новина и у првим минутима информативних емисија биле су посвећене пре свега тој теми. Тако смо, између осталог, могли да чујемо и прочитамо да је, на пример, шеф делегације Европске уније у Србији оценио да је Европа забринута због тога што је она отказана. Потом смо сазнали и да је Европска комисија изразила своје жаљење због забране Параде у Београду, а такође и то да европски комесар за проширење тражи од земаља кандидата за чланство у ЕУ да потпуно прихвате европске вредности и слободу окупљања мањинских група. Напослетку смо могли да читамо и да је известилац Европског парламента за Србију изјавио да ће Србија због забране одржавања Параде, како се дословно изразио, добити оно што је тражила. Таквих и сличних текстова је последњих дана било изузетно много и они су суверено доминирали медијима, практички не допуштајући да се говори о било чему другом. А шта је било важније од тога, што ипак није доспело на насловне странице, иако је било доброг разлога за то?

Ради се о оном од чега се живи, а то је без сумње економија. У то исто време док се водила расправа о геј паради и о скандалозној геј-изложби, готово нигде, или сасвим скромно, могли сте да чујете нешто о великом послу којег је добило домаће предузеће Енергопројект. Наиме, та београдска фирма је потписала уговор који је вредан 43 милиона евра, за извођење грађевинских и инсталатерских радова на објекту административне зграде Гаспрома у граду Ухта, у Русији. Такође, по речима генералног директора, Енергопројект тренутно води и завршне преговоре о изградњи једног луксузног хотела у Русији укупне вредности преко 100 милиона долара, а поред тога преговара и о изградњи фабрике у Русији за страног инвеститора, за шта понуда Енергопројекта износи 520 милиона евра.

То је само наставак успешног пословања ове компаније у Руској Федерацији, јер је само још пре неколико месеци Енергопројект Високоградња уговорила и вредан посао у Русији у износу од око 8 милиона евра. Челни човек ове фирме је изјавио да се порастом уговарања нових послова у Енергопројекту ствара потреба за отварањем нових радних места, то јест за запошљавањем младих стручњака свих техничких профила. Да би илустровао у којој мери његова компанија позитивно утиче на побољшање економског стања у држави, директор компаније је рекао да на годишњем нивоу Систем Енергопројект у финансијском смислу доприноси привреди Србије уносом 35 до 40 милиона евра по основу реализације пројеката у иностранству, а уредним плаћањем свих пореза и доприноса, око 16 милиона евра.

У ситуацији када се Србија по свим социјалним и економским показатељима налази на самом европском дну, овдашњим медијима је и даље убедљиво на првом месту била расправа и нагађање о судбини највљиване Параде. Стога, тешко да ће се животни стандард милиона сиромашних и незапослених српских грађана у будућности променити на боље, све док на насловним страницама дневних новина и на почетку телевизијских дневника, у ударним терминима, не буду управо овакви успеси српских компанија на иностраним тржиштима. А не само шетња и парадирање по београдским улицама.

Извор: „Восток“

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5432130

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.