svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Србија добила ултиматум и из Сарајева

1109837039-620x330Предајте Дрину, па у ЕУ!

Бањалука – Бошњачки члан Председништва зна да је Србија ближа уласку у ЕУ него Босна и зато покушава да питање разграничења Србије и БиХ постави као ултиматум Србији претећи јој арбитражом или очекујући да Србија попусти.

Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Председништва БиХ, не намерава да пристане на понуду Србије у вези са демаркацијом границе између две државе. Тако се изјаснио, напомињући да ће од Србије тражити све до „задњег пенија“, а ако не буде договора, како је рекао, очекује да ово питање буде решено међународном арбитражом.

Професор др Стевица Деђански овакав поступак бошњачког члана Председништва види као наставак променљиве политике Бакира Изетбеговића. Др Деђански сматра да такав начин политичке комуникације само показује да дотични и није имао мишљење. Изетбеговић је, додаје наш саговорник, свестан да губи политичку моћ и зато користи сваку прилику да добије неки поен. То је, како верује, случај и када је реч о преговорима о граници са Србијом.

„Овакве изјаве само штете помирењу у региону, а иако се сви, па и Бакир, заклињу да раде на томе да свима буде добро, испоставља се у пракси да на томе озбиљно ради само Србија. Међутим, колико је ово лоше, са једне стране, с друге је добро јер коначно Запад може да види да њихови пулени које су годинама подржавали, у ствари, праве проблем“, оцењује др Деђански.

По његовим речима, ако ЕУ жели стабилан регион, требало би и да она сама нешто уради и дисциплинује људе који стварају проблеме.

Чињеница што је Изетбеговић поменуо међународну арбитражу ако не дође до договора показује да је свестан да би то све могло да успори улазак Србије у ЕУ. Професор међународног права Бојан Милисављевић то тумачи као недобронамеран потез.

„Ми смо направили врло конструктивно решење и варијанте за разграничење које представљају разумну основу за преговоре. Проблем је што БиХ има унутрашње проблеме који су везани за постизање сагласности у овом питању, и верујем да ће управо зато бити тешко постићи неки договор са њима. Више сам склон тези да ово питање решава неки међународни форум или Међународни суд правде“, наглашава Милисављевић.

Наш саговорник каже да није сигуран ни да би одлазак Изетбеговића из Председништва БиХ променио много став бошњачког представника у овом питању и додаје да је њима јасно да је нама улазак у ЕУ приоритет, као и да смо ми много ближи том уласку од њих.

„Зато мисле да ћемо прихватити или лошије решење или да идемо на арбитражу. То је вероватно део њихове стратегије у овим преговорима“, закључује професор Милисављевић.

Уколико би се ово питање нашло на међународној арбитражи, цео поступак би могао да траје око три године, док би поступак на суду био знатно дужи.

У сваком случају, како наш саговорник истиче, која год одлука да буде донета, питање је да ли би била и спроведена, јер не постоји механизам који би страну којој се одлука не допада могао да примора да је испоштује. То је случај који тренутно мучи две чланице ЕУ, Хрватску и Словенију, због чега је ЕУ сада много ригорознија кад су у питању границе потенцијалних нових чланица.

А Бакир Изетбеговић то и те како добро зна.

Граница БиХ и Србије дуга је 335 километара, а спорни су делови код Зворника, односно Бајине Баште, затим део кроз који пролази пруга Београд–Бар и део око општине Прибој, која је раздвојена територијом општине Рудо. Србија је предложила да дође до размене територије на два места око пруге — „буквално метар квадратни за метар квадратни“, што је „корист и за БиХ“.

Што се тиче земљишта око хидроелектрана „Бајина Башта“ и „Зворник“, Србија никада није захтевала исправљање границе на штету БиХ, већ само коришћење малог дела територије од стотинак хектара на те две локације. Београд тражи и могућност слободног коришћења када је у питању брана и прихвата да је граница река Дрина.

Комисија за границе БиХ нема мандат да преговара о понуди коју је саставила Комисија из Србије. Сарајево се такође позива и на одлуку Бадинтерове арбитражне комисије установљене 1991. године, по којој су се све државе бивше Југославије, на основу међународног права, обавезале да ће поштовати мишљење Бадинтерове комисије усвојено на начелу међународног права, познато као „uti possidetis“ или „како поседујете“. На основу тог начела утврдило се да ће границе БиХ и Србије бити оне границе које су оне имале док су биле у саставу бивше Југославије, пре распада те државе.

Бранкица Ристић / Спутњик

Преузето са: http://www.vaseljenska.com/

 

Колумна

Историја и ми

istorija i mi

 

Прошлост 

Proslost

 

Мера говора

mera govora

 

Какав човек таква и беседа

analiza beseda na gori sp

 

Пријатеље треба тражити, непријатељи нас сами нађу

good teamwork holding hands 24899 1123

 

Поглед у даљину

pogled u daljinu

 

Читање и писање

Reading and Writing

 

Често оно што видимо, није оно што се налази тамо

what we see is not what is there

 

Док ходам уназад

As I walk backwards

 

Разговор

razgovor

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 4305619

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.