svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ГЕНЕТИЧАРИ СТВОРИЛИ КРАВУ КОЈА НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ НИКАКВУ ШТЕТУ

Свет не зна шта ће са генетски модификованом сојом, парадајзом и кукурузом, а већ је добио и - генетски модификовану краву! За ово су криви/заслужни научници Нови Зеланд чија је амбиција: крава од које не може бити никакве штете, која би давала много млека које не може изазвати алергију.

Да би добили тако генетски-модификовану краву, Новозеланђани су прво морали да у геному животиње „искључе“ рад гена који је одговоран за производњу бета-лактаглобулина. Та материја код многих људи изазива алергију, посебно код мале деце код које се може појавити и осип по кожи.

Затим су трансгена језгра пресађена у јајне ћелије које су затим имплантиране кравама.

Од пет стелних крава потомство је добила само једна. Новорођено теле названо је Дејзи, али на свет дошла - четири недеље пре рока и... без репа.

Научници засад не знају да ли је Дејзи способна за репродукцију.

Институт биологију гена Руске академије наука, где су такође укрштали животиње, посебно козе, упозорио је да је метод добијања животиња са задатим својствима млека добар једино за добијање специјализованих прехрамбених производа као и лекова.

Захваљујући новој пасмини коза, чији геном је укрштен са геном човека, одговораним за производњу посебно важне беланчевине млека код жена лактоферина, појавили су се не само нови производи, обогаћени том беланчевином корисном за здравље, него и нови лекови.

Извор: „Факти“

 

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5435241

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.