svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ДРЖАВА НЕ КОНТРОЛИШЕ ХРАНУ?

Ел. пошта Штампа ПДФ

КАКВУ ХРАНУ ЈЕДУ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ

Потрошачи у Србији су незаштићени у погледу безбедности и квалитета хране, јер држава због недостатка новца више од годину дана не спроводи контролу хране биљног и мешовитог порекла, саопштила је у четвртак Национална организација потрошача Србије (НОПС).

Та организација је истакла да у претходних годину дана јавност није обавештена да ли је надлежно министарство урадило иједну стручну анализу било које хране која се налази на тржишту, на шта га обавезује Закон о безбедности хране.

Подсећа се и да је 1. октобра ове године Министарство пољопривреде донело директиву којом се у поступку контроле максимално може узети 150 узорака за безбедност хране и хране за животиње биљног и мешовитог порекла из увоза.

"Пре доношења те директиве само је једна лабораторија на месечном нивоу обрађивала око 750 узорака", указао је НОПС-а и затражио од надлежних одговор на питање ко и по основу којих критеријума одређује који ће узорци бити узети на лабораторијску анализу, односно какву храну једу грађани Србије.

У НОПС-у верују да је директива, која има за циљ значајно смањивање броја узорака, "донета искључиво у интересу и деловањем увозничког лобија, јер фирме које се баве увозом и прометом хране и хране за животиње биљног и мешовитог порекла плаћају накнаду за лабораторијске анализе узорака узетих током службених контрола, као и за извршене службене контроле у случају када је резултат анализе неповољан".

Како се додаје, проблем представља и то што се у тој директиви инспекторима налаже строга примена одредби Закона о безбедности хране које се односе на опште обавезе при увозу и извозу хране и хране за животиње.

Подсећа се и да Србија још нема националну референтну лабораторију чије је формирање предвиђено Законом о безбедности хране, што значи да посредно "може доћи до укидања контроле производа који у себи садрже генетски модификоване организаме и производе од ГМО".

Држава још није формирала ни Стручни савет за процену ризика у области безбедности хране, иако је на то обавезивао Закон о безбедности хране, који је донет пре три године.

Извор: Глас Русије, Бета, фото: © Flickr.com/avlxyz/cc-by-sa 3.0

 

Колумна

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 5543272

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.