svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

МОНТГОМЕРИ: Компромис по питању Косова могућ је само у директном договору Београда и Приштине

montgomeri-640x433Постоје 4 могућа исхода по питању Косова

Компромис по питању Косова могућ је само у директном договору Београда и Приштине, каже бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери, али истиче да није оптимиста по том питању.

– Нисам оптимиста по питању Косова и очекујем да ће то питање наставити да оптерећује регион – рекао је Монтгомери, на питање има ли, по његовом мишљењу, простора за компримисно решење, с обзиром на то да Приштина не прихвата ништа осим независности.

– Моје лично мишљење је да, ако ће бити компромисног решења, онда ће оно бити резултат директног договора између Београда и Приштине – каже Монтгомери, али указује да за један такав споразум постоје две велике препреке.

Прва препрека је, каже, то што косовски Албанци имају јаку подршку Американаца да се држе става о независности Косова у оквиру постојећих граница.

– Све док САД буду имале тај став, мале су шансе да би иједан политичар, косовски Албанац, преузео политички ризик “предаје” било које територије – сматра он.

Ако ова препрека уопште може да се преброди, највећа шанса за то је управо сада, у Трамповој ери, јер највише структуре америчке владе уопште не занима овај регион, додаје Монтгомери.

Друга препрека је то што би добар компромис било оно што би многи на обе стране у великој мери сматрали неприхватљивим и чему би се јако противили.

– Мислим да би то било веома тешко и за Србију и за косовске Албанце, али, посебно за ове друге – каже Монтгомери.

Према његовом мишљењу, постоје четири могућа исхода када је реч о Косову.

Први, како каже, јесте продужетак актуелне ситуације, што би на крају било искоришћено као разлог да се блокира пријем Србије у ЕУ.

Други је нормализација односа без директног признања независности Косова са српске стране.

– Очекујем да ће ЕУ тражити од Србије да утиче на Русију да престане да блокира пријем Косова у УН у замену за чланство Србије у ЕУ – каже некадашњи амерички дипломата.

Као трећи могући исход он види то да ће пред Србију, на крају процеса придруживања, бити стављен избор по принципу “узми или остави” – “признајте независност Косова И улазите у ЕУ, одбијте и нећете бити члан”.

Четврти могући исход јесте да српско руководство и руководство косовских Албанаца постигну билатерални споразум, у којем ће бити елемената који се међународној заједници неће допасти.

Као пример таквих елемената, Монтгомери наводи неки вид поделе Косова И укључење мањег дела територије у Србији који је сада претежно насељен Албанцима.

– Знаћете да је компромис добар када му се кључни актери на обе стране оштро противе – закључује Монтгомери.

Коментаришући недавну посету сенатор Рона Џонсона Србији каже да је он само поновио стандардне америчке ставове, те да његову посету, имајући то у виду, не треба интерпретирати као некакав вид притиска.

На питање о руско-српским односима и захтевима ЕУ да Србија хармонизује своју спољну политику са европском, па и када се ради о Русији, Монтгомери каже да тај захтев треба сагледавати у светлу чињенице да многи у ЕУ уопште не желе нове чланице, а посебно не оне које имају озбиљна питања са суседима.

ЕУ већ има озбиљне проблеме, указтује, и доста је оних које брине пријем нових чланица.

– Али, уместо да то кажу директно, ти скептици покрећу разна питања и покушавају да изврше притисак на Србију да се томе приклони. “Руско питање” спада у ту категорију – уверен је Монтгомери.

– Скептици су на добитку у сваком случају: ако се Србија не приклони, они могу да кажу – “није спремна за ЕУ”. Или, Србија се приклони И то питање нестаје, а појављује се ново И тако без краја И конца –  закључио је Вилијам Монтгомери.

(Тањуг)

Преузето са: http://webtribune.rs/

 

Колумна

Црта

Äquator im Atlantik

 

Стрпљивост

patience

 

Богатство

bogatstvo

 

Човек увек жели да верује у оно што не жели да му се догоди

bombardovanje

 

Агресија

agresija

 

Књига над књигама

knjiga nad knjigama

 

Дан

dan

 

Историја и ми

istorija i mi

 

Прошлост 

Proslost

 

Мера говора

mera govora

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 4297616

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.