svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Велики јубилеј биће достојно прослављен

3940Србија и Војводина током целе 2018. славиће стогодишњицу Присаједињења

  • Данас представљено издање „Пречански Срби до слома Аустроугарске“ у десет књига о најзначајнијим јавним иступима и политичком деловању српских првака у њиховој борби за остварење националних идеала: Јаше Томиће, Светозара Милетића, Јована Суботића, Лазе Костића, Светозара Прибићевића, Михаила Полит Десанчића, Никанора Грујића, Васе Стајића, Тихомира Остојића и Јована Јоце Лалошевића
  • Свечаном седницом Покрајинске владе у Сремским Карловцима у мају биће обележена достигнућа и одлуке Мајске скупштине из 1848. године, а у Матици српској биће научни скуп о стогодишњици присаједињења
  • Новембра ће у Новом Саду бити откривен споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу, одржаће се свечана седница Скупштине Војводине и свечана академија у Српском народном позоришту, а обележавање јубилеја ће се заокружити 25. новембра, великом академијом која ће, на иницијативу председника Србије, бити у Београду

ПРЕДСЕДНИК Покрајинске владе Игор Мировић представио је данас програм прославе 100. годишњице од присаједињења Војводине Србији, које је оценио као одлуку „од пресудне важности за српски народ и Србију“.

„Обележавање стогодишњице тог грандиозног догађаја којем ћемо посветити целу ову, 2018. годину, јесте не само наш, војвођански, него и свесрпски пројекат. Зато је почасни председник Организационог одбора председник републике Александар Вучић, а у већини пројеката које припремамо са нама је и Министарство културе и информисања. Зато су, најзад, у том обележавању са нама сви којима су на срцу слобода, напредак и мир, без обзира којој нацији или вери припадају“, рекао је Мировић.

У Музеју присаједињења сталну поставку чиниће пет збирки: докумената, фотографија, предмета, плаката и штампе, које ће бити трајно сведочанство велике борбе за остварење присаједињења Војводине Србији.

Свечаном седницом Покрајинске владе у Сремским Карловцима у мају биће обележена достигнућа и одлуке Мајске скупштине из 1848. године, а у Матици српској биће научни скуп о стогодишњици присаједињења.

3941

„Велики јубилеј биће повод да се присаједињење Војводине Србији овековечи и играним филмом, који ће премијерно бити приказан у новембру, као и позоришном представом, а добиће и посебно место на друштвеним мрежама, кроз пројекат тридесетак кратких документарно-играних филмова о личностима и догађајима који су одлучујуће допринели остварењу националног сна о присаједињењу“, навео је Мировић.

Новембра ће у Новом Саду бити откривен споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу, одржаће се свечана седница Скупштине Војводине и свечана академија у Српском народном позоришту.

Обележавање јубилеја ће се заокружити 25. новембра, великом академијом која ће, на иницијативу председника Србије, бити у Београду, казао је Мировић.

Данас је представљено издање „Пречански Срби до слома Аустроугарске“, које обухвата књиге о најзначајнијим јавним иступима и политичком деловању српских првака у њиховој борби за остварење националних идеала.

То је десет књига о Јаши Томићу, Светозару Милетићу, Јовану Суботићу, Лази Костићу, Светозару Прибићевићу, Михаилу Полит Десанчићу, Никанору Грујићу, Васи Стајићу, Тихомиру Остојићу и Јовану Јоци Лалошевићу.

Књиге су издали „Прометеј“ и Радио-Телевизија Војводине, а Мировић је рекао да су „спремност на жртве и оданост свом народу тих великана, биле путоказ потоњим генерацијама“.

„Сви поменути и многи други наши великани су били истрајни неимари и претече онога што се догодило 25. новембра 1918. године, на Великој народној скупштини у Новом Саду, на којој је донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србије, којом је означен почетак епохе слободе и свеукупног просперитета, чије плодове сви ми и данас уживамо“, казао је Мировић.

Преузето са: http://fakti.org/

 

Колумна

Црта

Äquator im Atlantik

 

Стрпљивост

patience

 

Богатство

bogatstvo

 

Човек увек жели да верује у оно што не жели да му се догоди

bombardovanje

 

Агресија

agresija

 

Књига над књигама

knjiga nad knjigama

 

Дан

dan

 

Историја и ми

istorija i mi

 

Прошлост 

Proslost

 

Мера говора

mera govora

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 4297692

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.