svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЗНАМО ЛИ ШТА ЈЕДЕМО: У ХРАНИ 314 АДИТИВА

На српском тржишту је, према ранијим подацима, било око један одсто неисправних намирница. Анализе хемијских састојака намирница површне и нередовне. Стручњаци тврде да нема апсолутно нешкодљивих адитива

Знамо ли шта једемо, којим додацима је „обогаћена“ храна и колико је сваки залогај ризик, све чешћа су питања која себи поставимо када на декларицији неког производа видимо ситне, непотпуне или податке само на страном језику. Без обзира на то што нас надлежни умирују да су сви састојци под контролом, већина грађана страхује да су анализе површне и нередовне. И опет је потрошач препуштен сам себи и једе на - сопствену одговорност.

На српском тржишту је, према ранијим подацима, било око један одсто неисправних намирница. Толико је претходних година, наиме, било намирница са опасним састојцима, које су заустављане на граници или повлачени са рафова продавница.

У савременој прехрамбеној индустрији на располагању су 22 категорије адитива (конзерванси, стабилизатори, боје, емулгатори, заслађивачи, згушњивачи, антиоксиданти...), а на такозваној позитивној листи је 314 супстанци или њихових група, означених бројевима. Адитиви који се користе у Европској унији имају и словну ознаку Е.
Истраживања говоре да су поједини додаци и конзерванси штетни и да након дуже употребе, нарочитио у прекомерним дозама, нарушавају рад виталних органа. Зато страховања многих потрошача, који сумњају да се део прехрамбене индустрије отео контроли и да се у масовној производњи води рачуна само о профиту, нису безразложна.

- Процедура за одређивање дозвољених количина адитива у прехрамбеним производима установљена је међународним актима - каже Стеван Благојевић, из Института за општу и физичку хемију у Београду. - Наша листа адитива који се користе у домаћој индустрији се сваке две-три године усклађује са европском регулативом, која опет директиве добија од међународних стручних тела из ове области.

Поједине анализе, међутим, показују да се намирнице „филују“ разним хемијским препаратима науштрб хранљивих материја. Тако је јавна тајна да се у месне прерађевине додају - репови, језици, кожа, тетиве, лој, жлезде, изнутрице, све до костију. То се „маскира“ разним додацима који подешавају укус и мирис, па се само у лабораторијама може открити прави састав. Тиме произвођачи обезбеђују себи веће зараде, а потрошачи плаћају производе који немају декларисану нутритивну вредност.

НЕМА НЕШКОДЉИВИХ

Стручњаци тврде да нема апсолутно нешкодљивих адитива и да може да се говори само о степену њихове штетности, која зависи од начина и количине уноса у организам. И поред таквог начина исхране живот просечног човека је све дужи.

- Одређени адитиви могу у препорученим количинама да се конзумирају сваког дана, а да при томе немају последице на здравље човека - каже Благојевић. - Јер, велики део адитива се разграђује у току саме технолошке обраде, односно производње, па тек део остаје у готовом производу. Зато је важна умерена и разнолика исхрана.

КОДОВИ ОБАВЕЗА

Кодирање производа је већ дуго обавеза сваког произвођача, тако да се при увозу или извозу робе може утврдити земља порекла, врста и квалитет робе и други подаци важни за заштиту здравља потрошача, али и поштовање економских закона и царина. Податак о земљи порекла на бар-коду је важан јер се тако може сазнати доста и о квалитету и здравственој исправности производа. Познато је, наиме, да се у појединим земљама појмови квалитета прилично разликују.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:399244-U-hrani-314-aditiva

 

Колумна

Судбина

sudbina

 

Младост и старост

mladost i starost

 

Полу истине и полу знања

polu istine i polu znanja

 

Глупост и памет

glupost i pamet

 

Најбоље за најгоре

najbolje za najgore

 

Доброчинство

dobrocinstvo

 

Жеља

Жеља

 

Грешка

greska

 

Мало је дана

malo je dana

 

Заборав и опроштај

zaborav i oprostaj1

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 4669924

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.