svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

АЛЕКСЕЈ ТИМОФЕЈЧЕВ: Зашто и Русија има два календара и како је изгубила 13 дана историје

5a857af215e9f96b9c52e5e0Руском народу је пре сто година, 13. фебруара 1918. из живота неповратно избрисано пола месеца

(годину дана пре него се то догодило у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца). Ево како и зашто.

 

Као што је познато, за то је крив прелазак Русије са Јулијанског календара на Грегоријански. То се догодило три месеца после Бољшевичке револуције према одлуци „о увођењу западноевропског календара“. Тако да је након 31. јануара 1918. дошао 14. фебруар: две недеље у години су једноставно прескочили.

 

Како је писало у одлуци, документ је имао за циљ да Русија почне да рачуна време као и „све културне нације“.

 

Од почетка 18. века, од доба Петра Великог, земља је користила искључиво Јулијански календар, који је у Европу увео Јулије Цезар. Календар није био тако прецизан па је до 1900. године заостао 13 дана за модернијим (од краја 16. века), Грегоријанским.

 

„Рушење старих навика“

 

Бољшевици су разматрали и друге начине преласка на нови календар, попут уклањања једног дана сваке године. Ипак одлучили су да убрзају процес, и уместо да чекају 13 година, урадили су то преко ноћи.

 

5a857b1185600a78ec7a539f
Из слободних извора

 

Према речима директора Руског државног архива политичке историје Андреја Сорокина, бољшевичке вође су имале „јасне и утилитарне задатке“ [поводом мењања календара]. „За Лењина је Октобарска револуција била увод у светску револуцију. Срца пролетера свих земаља су морала да куцају заједно, у риту. Стога не треба се чудити да је ова одлука била једна од првих одлука бољшевика“, тврди Сорокин. Историчар додаје да се она уклапа у општу жељу „рушења старе државности, старих традиција и културе, старих навика“.

 

„Неблаговремено и неподесно“

 

Ипак, реформа календара није извршена само због бољшевичких идеолошких склоности. Предлози за прелазак на Грегоријански календар у Русији су се појавили још 1830. Руска академија наука је предложила увођење новог календара, али наишла на отпор министра образовања. „Неблаговремен и неподесан [предлог] који би могао да изазове нежељене и непотребне забуне“,  рекао је министар Карл Ливен. Цар Николај I се сложио с њим.

 

Следећи покушај се догодио крајем 19. века. Руско астрономско друштво је тада основало посебну комисију, а њен закључак објашњава зашто је увођење Грегоријанског календара наишло на тако оштро противљење у царској Русији.

 

Комисија је навела да „православне државе и сви православни верници Истока и Запада не желе да католици уведу Грегоријански календар у Русију“.

 

Једна земља а два календара

 

Комисија је дошла на иновативну идеју и предложила да се уведе прецизнији календар али не и његова западна верзија. 1905. године једна друга комисија је прелазак на Грегоријански календар сматрала „пожељним“ и понудила компромис: да се тај календар користи у световном животу, док би Јулијански календар остао за потребе цркве. Што се и догодило деценију касније.

Преузето са: https://rs.rbth.com/

 

Последње ажурирано уторак, 20 фебруар 2018 18:41  

Колумна

muk

Мук

 

vera nada ljubav mudrost

Вера, нада, љубав и мудрост

 

posle svega

После свега

 

vidim a ne cujem

Видим а не чујем

 

recnik secanjaРечник сећања

 

liceЛице

 

aliАли ..

 

НикадаНикада

 

Било јеБило је

 

nije mi nistaНије ми ништа

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 4828655

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.