svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Предраг Мирковић: НАЈНОВИЈА КЊИГА МОНАХИЊЕ АТАНАСИЈЕ РАШИЋ

Ел. пошта Штампа ПДФ

ЗДРАВЉЕ ИЗ БОЖИЈЕ БАШТЕ

Несвакидашње интересовање за књигу Преживети и живети у природи мати Атанасије, монахиње манастира Рукумија, која се појавила у октобру прошле године и привукла велику пажњу читалаца, још се није стишало а из штампе је изашла најновија, веома добро опремљена, у великом формату, њена књига ЗДРАВЉЕ ИЗ БОЖИЈЕ БАШТЕ.

 

Књига носи све карактеристике претходне: леп стил, обиље проверених чињеница и пуно разноврсних тема, везаних за човеков живот и здравље, с тим што је  знатно обимнија и свеобухватнија. Њену садржину откривају већ на корицама наслови поглавља који гласе: Лековите биљке, Православни поглед на болести, Народни начини лечења, Болести, дијгнозе, рецептуре, Лечење храном и Молитве за оболеле.

Цео садржај смештен је на 686 страница и илустрован великим  бројем фотографија у колору. Дело је штампано са благословом оца Симеона, игумана манастира Рукумија.

Први утисак после читања је да ту нема теме која би било кога оставила равнодушним. Свака од њих је од животне важности, јер се тиче здравља, као највећег богатства човековог, али и болести, чији су изазивачи свуда око нас и у све већем броју. Некада је свака сеоска кућа, како у поглављу о лековитом биљу каже мати Атанасија, имала  цветну башту, која је уствари била мала кућна апотека, са неопходним лековитим биљем. Домаћице су целог лета брале, сушиле и остављале босиљак, камилицу, нану, жалфију, здравац, кантарион и безброј других биљака и чувале их за јесење и зимске дане. И тада су, као и данас, претили назеби, кијавице, запаљења, а људи су се лечили тим истим биљкама и опстајали.

- Само здрав, добро припремљен организам за одбрану од вируса и бактерија може да се брани - вели мати Атанасија. - Не може се храном пуном масноћа и разних адитива, уз загађен ваздух и затровану земљу и воду  јачати здравље. А тога има и превише. Зато је толико разбољевања. А онда се све решава антибиотицима, чија честа примена изазива нове здравствене проблеме.

У овој пажње вредној књизи нашли су место сви могући витамини, сви минерали неопходни организму, све болести, сви паразити, сви отрови с којима човек може да дође у дотицај. О свему је речено оно што се мора знати да би се човек успешно бранио од болести, а ако до ње дође да зна шта му је чинити. То скупа препоручује књигу Здравље из Божије баште као ризницу упозорења на вребајуће опасности али и ординацију у којој се могу потражити неопходна упутства.

Приметно је настојање ауторке, мати Атанасије, да у први план стави превентиву, као најјачу брану налетима болести, у којој прво место заузима православни начин живота. У томе јој помаже њен монашки чин и вишегодишњи живот у манастиру. Сама она на једном месту у књизи наводи речи светог Јована Кронштатског који је говорио: "Ако ти живиш вером и добродетељно, нарочито ако си кротошћу, смирењем и милосрђем сједињен са Богом, то моли од Њега шта год хоћеш, а шта и како да молиш већ ће те научити Дух Свети: и молитва ће ти се испунити - или ускоро, у магновењу истог часа, или кроз извесно време, по промисли премудрости Божије".

Биље, пише ауторка, може да буде одличан лек, који јача организам, не ремети његове биолошке функције, а нема штетних пропратних појава или су она минималне. Правилно употребљено биље често спречи или излечи неку болест која се чини неизлечивом. Лековито биље налази се свуда око нас, зато многи мисле да ништа не вреди, поготово ако га сами беру. Влада уверење да је добро само оно што је тешко доступно. Тражити на другом крају Земље оно што се може наћи на два-три корака од својих врата је стварно бесмислено.

У књизи се наводи податак да се у свету више од 80 одсто лекова  савремене фармације справља из биља и других природних сировина и да број биљака на Земљи достиже цифру од 700.000 до 800.000. Међутим, све већа настојања гигантских фармацеутских компанија да по сваку цену дођу до највећих могућих зарада подстичу производњу синтетичких и других по здравље опасних лекова - доводе до настојања да се лековито биље потпуно искључи из лечења. Неке државе су већ и донеле законе о забрани припремања и продаје тог биља.

Мати Атанасија, међутим, упозорава: "Лековито биље не само што лечи, него и крепи, јача и чини тело отпорним против многих болести, а нарочито против оних које се појављују у позним годинама. Оно не прави чуда, али у стручним рукама лекара може да постане велика вредност. Лекар који поседује сложена медицинска знања и који  је побожан, јесте прави благослов за народ... Данас смо сведоци опште моралне кризе и охладнелог односа многих лекара према пацијентима и пацијената који не поштују своје лекаре. Но, без њихове добре сарадње тешко ћемо стићи до здравља. Једино лекари који пожртвовано врше своју службу могу много да учине за здравље народа и буду оно што им је Бог дао: сарадници Божији у његовом старању за малог човека, кога у данашње време многе групације варају, искоришћавају и одбацују када постане немоћан и болестан".

Чињеница да медицина све више зависи од технологије избацује на површину техничка лица и гура у страну лекаре, који би морали да се врате својој основној мисији: да буду исцелитељи и учитељи. Јер, односи између пацијената и лекара су суштина успешног лечења. Из тога ауторка ове  лепе и потребне књиге закључује: "Зато је важно да се  медицином баве верујући људи, нарочито зато што су им морална начела и борба за добро у складу са том светом професијом".

КЊИГА МАТИ АТАНАСИЈЕ "ЗДРАВЉЕ ИЗ БОЖИЈЕ БАШТЕ" МОЖЕ СЕ ПОРУЧИТИ НА ТЕЛЕФОН МАНАСТИРА РУКУМИЈА:

012/ 261-121

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5251792

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.