svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Члан Главног одбора СДА Билал Мемишевић тврди да су српски историчари измислили данак у крви

Ел. пошта Штампа ПДФ

706442 international-2690908-1920 f-620x330„Срби су измислили ‘Данак у крви’, Мехмед-паша Соколовић је био Бошњак!“

Сарајево – Председник Скупштине општине Вишеград и члан Главног одбора СДА Билал Мемишевић тврди да су српски историчари измислили данак у крви те да најчувенији „потурчењак“ с ових простора Мехмед-паша Соколовић вуче порекло из муслиманске породице.

Своје „епохално“ откриће о породичном стаблу великог турског везира Мемишевић је потанко образлагао у централном дневнику Телевизије Сарајево.

Наведени бошњачки политичар и новопечени историчар, који је своју докторску дисертацију на тему „Културолошко-цивилизацијски идентитет и дипломатија Мехмед-паше Соколовића“ одбранио на Интернационалном универзитету у Новом Пазару, између осталог је устврдио да званична историјска наука, која подучава да је српски дечак Бајица Ненадић почетком 16. века насилно одведен из села Соколовићи код Вишеграда и као јаничар добио ново турско име – обичан мит.

„Стручни тим“

Мемишевић је такође „открио“ и то да је нетачна званична историографија у којој стоји да се отац каснијег великог турског везира звао Димитрије, а да је његов блиски рођак, патријарх Макарије Соколовић обновио Српску патријаршију у Пећи.

„Мехмед-паша Соколовић сигурно није био оно о чему смо имали прилику да читамо кроз наше основно, средње и свако друго образовање. Није постојао данак у крви, постојала је девширма, односно процес регрутовања младих муслимана. Мехмед-паша се у Соколовићима, у вишеградском кадилуку, родио као муслиман и као Бошњак“, тврди Мемишевић.

Он је, између осталог, устврдио и да је његов, како га је назвао, „стручни тим“ за протеклих 12 или 13 година истраживања дошао у посед докумената које је наводно лично потписао Мехмед-паша Соколовић, те да се у њима наводи да велики везир потиче из муслиманске породице.

„У вакуфнами Мехмед-паше пише да је он син Џемалудин-Синан бега Соколовића. Одакле право мени или било ком другом да оспорава идентитет инсана који за себе каже ко је? Његов отац, браћа, сестре, мајка, имају своје порекло и свој идентитет, а то је да су Бошњаци и муслимани“, „открио“ је Мемишевић.

Непознавање основних чињеница

Историјске провале бошњачког „колеге“ наишле су на осуду и згражавање српских историчара с обе стране Дрине.

Они за „ЕуроБлиц“ истичу да Мемишевићева теорија о пореклу Мехмед-паше Соколовића спада у домен ретко виђених будалаштина.

„Османлије су јаничаре, међу којима је био и Мехмед-паша Соколовић, узимали искључиво из хришћанских редова. Неко ко покушава да се бави историјом макар то би требало да зна“, каже историчар Предраг Марковић.

Историчар Драган Гатарић сматра да Мемишевићевим „открићима“ нико озбиљан не би требало да се бави из научног угла, јер, како истиче, ради се о класичним дневнополитичким интересима бошњачке квазининтелектуалне елите, као и жељи да се по сваку цену створи „вишевековни бошњачки идентитет“.

„Изгледа да је тај колега открио ствари које нису познате било којем историчару на свету. Да није жалосно било би смешно“, каже Гатарић.

Подсетимо, Мемишевићев партијски лидер Бакир Изетбеговић већ је имао „излете у историју“, тврдећи да су Срби сами себе протерали из Сарајева, да су Срби и Хрвати у БиХ „измишљене нације“, те да је БиХ одувек била „већински бошњачка средина“, све до стварања Краљевине СХС и социјалистичке Југославије.

Теорија завере

Одговарајући на новинарско питање зашто је званична историографија наводно крила „бошњачко порекло“ Мехмед-паше Соколовића, историчар и политичар Мемишевић понудио је одговор у маниру најбољих теоретичара завере.

„Ми и друга (српска) страна имамо различите концепте. Цела плејада научника је још у време Краљевине Југославије имала све ове документе. Данас се Бошњацима оспорава национални идентитет и језик. Ако квалитетно расветлимо тај период, имаћемо праве аргументе да се боримо за свој статус и идентитет“, закључио је Мемишевић.

Вести, Блиц

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 4053687

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.