svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Предраг Мирковић: ОСВЕШТАН ТЕМЕЉНИ КАМЕН СПОМЕНИКА НА ВРАЊЕВЦУ

У СЛАВУ И ЧАСТ ДВАДЕСЕТ ХИЉАДА БРАНИЧЕВСКИХ РАТНИКА

На брду Врањевац повише манастира Брадача, у атару села Кула недалеко од Малог Црнића, постављен је прошлог понедељка камен темељац споменика српским војницима и цивилима погинулим у ослободилачким ратовима 1912-1918. године. Споменик подиже свих осам општина Браничевског округа, заједно са дародавцима, који не желе да забораве своју историју и који гаје љубав и поштовање према јуначким прецима, погинулим бранећи Отаџбину. Призивање Духа Светога и освећење темељног камена извршио је игуман манастира Рукумија отац Симеон, покретач идеје да се попишу пострадали у наведеним ратовима из Браничевског округа и да се њихова имена објаве.

Истраживање су обавили Предраг Мирковић, новинар и публициста, и Живислав Антонијевић, архивиста Историјског архива у Пожаревцу, а нешто касније придружио им се истраживач Милан Симић. Рукумија је обезбедила финансирање штампања прикупљене и обрађене грађе. Две књиге, које садрже више од 13.000 имена, са свим неопходним подацима о страдалима, већ су објављене, док се излазак треће књиге готово истог обима очекује почетком следеће године.


Будући изглед споменика на Врањевцу

Будући да ти српски јунаци и страдалници најчешће немају  никаквих белега, да се не зна ни где су им гробови, манастир Рукумија је заједно са поменутим истраживачима покренуо идеју да се на Врањевцу, где су  остали сачувани до данас ровови бранилаца ових предела и Србије из октобра 1915, подигне споменик достојан њиховој жртви за веру и Отаџбину. То је с наклоношћу прихватила општина Мало Црниће, у чијем је атару Врањевац, а Удружење потомака ратника ослободилачких ратова 1912-1918. из те општине, са председником  Богољубом Ивковићем, узело је живо учешће у овом подвигу.

У догађају су учествовали највећи дародавци, без којих ова племенита идеја не би могла да се оствари. На првом месту по пруженој помоћи су ПД Електране и копови Костолац, за којима, по обављеним пословима и новчаним прилозима долази малоцрнићка Општина. Подухват су помогле и општине кучевска, жабарска и пожаревачка, док ће преостале четири општине имати прилике да помогну када почне друга половина радова. Ту је и помоћ Поште Србије. Обимне земљане радове обавила је о свом трошку малоцрнићка комунална установа, док су значајнију помоћ у материјалу и услугама пружили Мирољуб Сарић, власник фирме Транскоп из Ореовице, те ПД Ратар из Макца - Мирослава Гогића. Ту је и познати добротвор Драган Николић из Смољинца, власник  фирме за израду бетонских блокова, па Ивица Илић, аутопревозник из Божевца, Георад из Дрмна, Славољуб Берјановић, власнике стругаре из Божевца, Драгивоје Николајевић, власник стругаре из Кобиља, и други приложници. Њихова имена биће записана у списима и сачувана за будућност на понос њихових потомака. Сто година се чекало на такав споменик и ево нас пред њим већ на пролеће.

Борис Павловић, потпредседник Општине Мало Црниће и Богуљуб Ивковић

Споменик се посвећује сенима Браничеваца, који су гинули на безброј бојишта широм Србије, умирали по многим болницама и амбулантама, убијани глађу, терором и хладноћом по непријатељским логорима, сатирани пегавим тифусом.

Споменик ће имати осам страна, за осам општина, а на свакој од њих биће на мермерним плочама записано свако насеље и уз њега број његових погинулих и умрлих јунака. То је потресна истина о нама и она мора да се сачува за будућа покољења, њих ради.

Отац Симеон, Предраг Мирковић (с леве стране о. Симеона) и Живислав Антонијевић

Аутор пројектног решења је Живорад Животић, дипломирани инжењер архитектуре, из Пожаревца.

Пословима руководи Одбор за подизање споменика  у саставу: Предраг Мирковић (председник), Живислав Антонијевић, Живорад Животић, Драгивоје Николајевић, Богољуб Ивковић (председник Удружења потомака ратника малоцрњићке општине), Милић Антонијевић, Предраг Лукић и Славољуб Берјановић.

 

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 5044888

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.