svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Ненад Зорић: Ако би се нови Путинов закон применио у Србији:

1113989107МНОГИ БИ МОРАЛИ ДА СЕ ЗАМИСЛЕ

Регистрар корупције у системском, коруптивном смислу треба Србији и та база података би морала бити заснована на правоснажним пресудама, односно на објективном поступку који је спроведен до краја, а није предмет неке врсте политичког или неког другог обрачуна.

Свака идеја која води транспарентној управи, јавним функционерима, смањивању ризика од корупције и која има превентивно деловање јесте нешто што треба поздравити, каже за Спутњик професор Зоран Стојиљковић, реагујући на питање како би у Србији било примењен закон који је потписао руски председник Владимир Путин, а који подразумева формирање регистра корумпираних.

Да не буде злоупотреба

„Под једним основним условом — да не буде политички селективно, да се ради о објективном поступку и кад се ради о кривичним делима о правоснажној пресуди јер смо се у Србији нагледали политички произведених и фокусираних процеса против корупције, који су били медијски фокусирани, а завршили су се неуспешно, односно, ослобађајућом пресудом или минималном казном за нешто о чему се на почетку просто није радило“, категоричан је Стојиљковић.

Значи, указује тај бивши председник Одбора агенције за борбу против корупције, треба пружити одговарајуће гаранције и доказе о правоснажности да то не би било политички селективно.

„Иначе, са тим елементима би то била нека врста регистра која би, кад се људи бирају на јавне функције или кад конкуришу у изборним процесима, била једна од информација које грађани треба да имају о онима који им се нуде да им представљају институције власти“, резонује Стојиљковић.

У списак регистра корумпираних у Русији ући ће сви они који су због узимања мита добили отказ или на било који начин „изгубили поверење“, а подаци о свакој особи који ће се налазити у том регистру биће временски ограничени и „памтиће се“ укупно пет година.

Професор Стојиљковић каже да би у Србији овакав регистар могао бити састављан под претпоставкама објективности и непристрасности које се задовољавају кад се ради о одговарајућим функцијама.

Политичари важнији од лекара

„Знате, ако се сад то сведе на неко коруптивно дело које је предмет такозване уличне корупције и изнуде полицајца или цариника или лекара, то је један ниво. То треба да буде на неки начин евидентирано и то је већ евидентирано. Друга ствар је кад се ради о тој такозваној системској, високонапонској или политичкој корупцији која има трајне последице или се ради о носиоцима јавних функција“, појашњава Стојиљковић за Спутњик.

Пре свега сам за то, наглашава он, да ова врста регистра постоји у овом другом, системском коруптивном смислу и да та база података буде базирана на правоснажним пресудама, односно на објективном поступку који је спроведен до краја, а није предмет неке врсте политичког или сваког другог обрачуна.

„Под том гаранцијом то би имало исцељујуће дејство које би сви који претендују да буду у некаквој номенклатури и политичкој или привредној хијерархији добро размислили о томе шта раде и које дејство може имати и за бизнис и за учешће у политици појава на таквом регистру“, закључује Стојиљковић.

Преузето са: https://rs.sputniknews.com/

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 3602977

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.