svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЗАВРШАВАЈУ СЕ КАПЕЛА И ВЕЛИКИ ТРЕМ НА ВРАЊЕВЦУ

mms 20171226 000955ЗАБОРАВИМО ЛИ ПРОШЛОСТ ОСТАЋЕМО БЕЗ БУДУЋНОСТИ

Ових дана на Врањевцу се завршава  зидање капеле у којој ће посетиоци споменика српским јунацима из Браничева, јединственог по начину израде и прикупљеној документацији, палити свеће дедовима страдалим у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918. Од близу 25.000 погинулих, чије су кратке биографије објављене у четири књиге Србског ратног поменика, више од 20.000 страдало је на бојиштима широм  њихове србске отаџбине, или је уморено у безбројним логорима, где се њихове кости и данас налазе, често без икаквог обележја.  Палиће славном команданту Гвозденог пука Миливоју Јовановићу Брки, рођеном Пожаревљанину,  погинулом у Колубарској бици, и другим храбрим Браничевцима, својим дедовима. Палиће и сећаће их се док буде споменика на Врањевцу,

Споменик ће подстицати нове генерације да боље упознају србску историју и да не прихвате никакве и ничије савете да „забораве прошлост и мисле на будућност“.  Будућности нема без прошлости, па ако тај савет прихватимо изложићемо се опасним ризицима да историјски доказане непријатеље прихватимо за пријатеље и спасиоце, а пријатеље одбацимо. Шта ћемо онда?!

Све више на видело излазе забрањена србска историја и гомиле фалсификата. Прихватимо ли сугестију да само гледамо напред  - сви ти фалсификати и лагарије, столећима сабирани све до данашњих дана,  остаће записани и неком згодном приликом, кад нашим непријатељима затреба, бити извучени и употребљени опет против нас. Чују се већ бесмислице да наше манастире нисмо градили ми већ Шиптари, од којих смо их ми после отели,  да смо геноцидан народ од памтивека, да смо изазивачи ратова и погрома, бунџије и националисти. Они свим силама настоје да нам униште историју и сатанизују нас као народ. И то баш они који су вековима изазивају ратове и поробљавају друге народе.  Зато смо подигли споменик на Врањевцу. Нисмо тај споменик саградили да би био крајпуташ на брду Врањевцу, већ да нас подсећа на једно опако време у којем су живели и страдали наши дедови и на њихову велику жртву. А и на могућност да такво време, можда још горе, може опет да дође.

Ипак, сведоци смо све осетнијег враћања србског народа својој историји. Све су посећенији манастири и значајнија историјска места, и све је више књига  и текстова који говоре о нашој правој историји. О томе убедљиво казује и  врањевачки споменик, откривен 2015. године, који је до данас посетило хиљаде људи из Београда, Смедерева, Пожаревца, Вршца, Крагујевца, Јагодине и многих других места. Туда пролази и планинарска стаза па сви панинари који овуда пролазе застају ту, остајући без даха пред  више од 12 метара високим знаменом, и рововом топовске батерије српске војске из оног времена.  Готово у непосредној близини је и манастир Брадача, па његови посетиоци редовно посећују и споменик. Долазе и путници намерници у већим или мањим групама, нарочито суботом, недељом и празницима и остају дуже на изузетно  чистом и увек свежем ваздруху. Све то захтева да се простор око споменика  уреди тако да буде једна добро осмишљена целина.

Као и увек досад прискочила је у помоћ Скупштина општине Мало Црниће, чијом заслугом се  граде капела  и трем, који се највећим делом управо завршавају.Трем ће служити за одмор посетилаца и све друге потребе изетника.

mms 20171226 000955

У току следећих неколико година биће изграђен асфалтни пут дужине 3 километра, уместо садашњег макадамског пута, паркиралиште и нека врста ограде, да стока не улази у тај освећени простор. 

mms 20171228 150554

Редакција сајта Светиње Браничева

 

DSC 0478

 

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5054461

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.