svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЗАВРШАВАЈУ СЕ КАПЕЛА И ВЕЛИКИ ТРЕМ НА ВРАЊЕВЦУ

mms 20171226 000955ЗАБОРАВИМО ЛИ ПРОШЛОСТ ОСТАЋЕМО БЕЗ БУДУЋНОСТИ

Ових дана на Врањевцу се завршава  зидање капеле у којој ће посетиоци споменика српским јунацима из Браничева, јединственог по начину израде и прикупљеној документацији, палити свеће дедовима страдалим у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918. Од близу 25.000 погинулих, чије су кратке биографије објављене у четири књиге Србског ратног поменика, више од 20.000 страдало је на бојиштима широм  њихове србске отаџбине, или је уморено у безбројним логорима, где се њихове кости и данас налазе, често без икаквог обележја.  Палиће славном команданту Гвозденог пука Миливоју Јовановићу Брки, рођеном Пожаревљанину,  погинулом у Колубарској бици, и другим храбрим Браничевцима, својим дедовима. Палиће и сећаће их се док буде споменика на Врањевцу,

Споменик ће подстицати нове генерације да боље упознају србску историју и да не прихвате никакве и ничије савете да „забораве прошлост и мисле на будућност“.  Будућности нема без прошлости, па ако тај савет прихватимо изложићемо се опасним ризицима да историјски доказане непријатеље прихватимо за пријатеље и спасиоце, а пријатеље одбацимо. Шта ћемо онда?!

Све више на видело излазе забрањена србска историја и гомиле фалсификата. Прихватимо ли сугестију да само гледамо напред  - сви ти фалсификати и лагарије, столећима сабирани све до данашњих дана,  остаће записани и неком згодном приликом, кад нашим непријатељима затреба, бити извучени и употребљени опет против нас. Чују се већ бесмислице да наше манастире нисмо градили ми већ Шиптари, од којих смо их ми после отели,  да смо геноцидан народ од памтивека, да смо изазивачи ратова и погрома, бунџије и националисти. Они свим силама настоје да нам униште историју и сатанизују нас као народ. И то баш они који су вековима изазивају ратове и поробљавају друге народе.  Зато смо подигли споменик на Врањевцу. Нисмо тај споменик саградили да би био крајпуташ на брду Врањевцу, већ да нас подсећа на једно опако време у којем су живели и страдали наши дедови и на њихову велику жртву. А и на могућност да такво време, можда још горе, може опет да дође.

Ипак, сведоци смо све осетнијег враћања србског народа својој историји. Све су посећенији манастири и значајнија историјска места, и све је више књига  и текстова који говоре о нашој правој историји. О томе убедљиво казује и  врањевачки споменик, откривен 2015. године, који је до данас посетило хиљаде људи из Београда, Смедерева, Пожаревца, Вршца, Крагујевца, Јагодине и многих других места. Туда пролази и планинарска стаза па сви панинари који овуда пролазе застају ту, остајући без даха пред  више од 12 метара високим знаменом, и рововом топовске батерије српске војске из оног времена.  Готово у непосредној близини је и манастир Брадача, па његови посетиоци редовно посећују и споменик. Долазе и путници намерници у већим или мањим групама, нарочито суботом, недељом и празницима и остају дуже на изузетно  чистом и увек свежем ваздруху. Све то захтева да се простор око споменика  уреди тако да буде једна добро осмишљена целина.

Као и увек досад прискочила је у помоћ Скупштина општине Мало Црниће, чијом заслугом се  граде капела  и трем, који се највећим делом управо завршавају.Трем ће служити за одмор посетилаца и све друге потребе изетника.

mms 20171226 000955

У току следећих неколико година биће изграђен асфалтни пут дужине 3 километра, уместо садашњег макадамског пута, паркиралиште и нека врста ограде, да стока не улази у тај освећени простор. 

mms 20171228 150554

Редакција сајта Светиње Браничева

 

DSC 0478

 

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 6448887

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.