svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЕКСКЛУЗИВНО Спутњик у масонској ложи:

1113929518Ово су три највеће тајне мистериозног друштва

Први „слободни зидари“ 1717. године основали су у Лондону Велику ложу — слободно братство оних који се баве обрадом камена. Братство није било део неке постојеће гилде — средњовековног удружења занатлија. Највећим делом су се тада бавили изградњом цркава и катедрала, и одатле потичу два важна симбола — шестар и угломер.

Данас, након триста година постојања, тајно друштво окупља, према проценама, између 2,6 и 5 милиона људи широм света. У Немачкој живи око 15.000 „слободних зидара“. Један од њих је Петер Додерер, заменик руководиоца масонске ложе Немачке, задужен за рад са јавношћу.

На питање Спутњика како је могуће да за три века, колико постоји ово друштво, оно и даље успева да одржи статус „тајног удружења“, Додерер каже:

„То је наш проблем. Масонерија није настала ради популарности. Наше друштво потиче из епохе просветитељства. Није настало из потребе за публицитетом, већ напротив. Ширење револуционарних идеја као што су слобода, равноправност и укидање феудалног система и кметства нису подржавали ни тадашњи владари ни црква. Зато смо радили у тишини, а и данас је тако“.

У почетку су се масонима прикључили представници трећег сталежа и дворани. Потом су чланови овог братства постајали и мислиоци и људи из науке и уметности. Најпознатији међу њима су тада били Моцарт и Гете.

„Припадност братству је била ексклузивна. Они које су уводили у братство осећали су да је то нешто посебно. Иако ритуал пријема протиче у мраку, заправо само чланство нема никакве везе са мраком у било ком погледу“, говори Додерер и додаје да сваки члан може да призна да је део братства, али да нема права да јавно говори о другим члановима.

До данас су остале тајне три кључне ствари: знак, реч и руковање. „Ради се о одређеном знаку, шифри и специјалном руковању које је познато само члановима удружења, и оне служе као знак распознавања. До данас се масонима не допада ако део ових ритуала доспе у јавност“, објашњава наш саговорник из редова братства.

Црне и беле куглице одлучују да ли ће неко да постане масон

Данашњи (велики) мајстор и заменик руководиоца масонског друштва у Немачкој, уједно и наш саговорник, постао је део братства током деведесетих година сасвим случајно. Док је радио једно истраживање, Додерер је случајно наишао на вајмарску ложу „Ана Амелија“, чији је члан био и Гете. Међутим, није преко ноћи постао члан.

„Три године сам био ’ученик‘. Потом сам стекао право да замолим за пријем у друштво. Присутни чланови одлучују о пријему кандидата користећи црне и беле куглице. Ако број сакупљених црних куглица премашује предвиђену количину, онда се одлука о пријему одлаже за једну годину. Тада се понавља процедура молбе за пријем у братство“, објашњава Додерер.

Саговорник Спутњика и припадник ложе „Ана Амелија“ сматра да је масонерија записана у генима и да човек не може да научи како да постане „слободни зидар“.

„Фантастичан је осећај када на сусретима масона, у оквиру такозваних ложа, присуствујете дискусији члана који се залаже за укидање служења војног рока и члана братства који је генерал. Обојица воде смислени разговор и сврсисходну расправу и то доводи до величанственог осећаја“, објашњава немачки масон.

„Слободни зидари“ желе да чланови позитивно утичу једни на друге, како би сви заједно „расли“. Одавно у оквиру овог братства постоји институција прикупљања пензије за чланове породице преминулог колеге. Осим тога, они врло активно подржавају различите хуманитарне организације. Додерер објашњава да у масонске редове могу да ступе само мушкарци, али да постоје и ложе искључиво за жене.

Преузето са: https://rs.sputniknews.com/

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 3603053

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.