svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

„АМЕРИЧКИ САН“ У ОБЛИКУ ПАКЛА

У Кливленду за пола године срушено 8.000 кућа, у плану још 15.000. Снове Американаца који не могу да отплаћују кредите руше булдожери, а банке и не покушавају да кућу одржавају, јефтиније продају или дужнику помогну око отплате кредита.

Банкари имају врло јасну логику, коју Американци очигледно не разумеју. Она се састоји од три непремостива бедема.

Хипотекарни или било који други кредит се мора плати стриктно по уговореним условима и о томе нема дискусије или погађања.

Вирус редовног неплаћања се мора одмах и у корену сузбити по сваку цену, макар и пола Америке било срушено. Ако се његово ширење дозволи банке се не могу одржати и садашњи лихварски систем банака би брзо био уништен – а то се не сме дозволити.

Банка је изнад свих, она мора опстати, а грађани могу и да поумиру – то је њихова лична ствар.

Председник САД и не постоји као самостална личност јер су га на ту позицију довели банкари, и он првенствено мора да спроводи политику заштите банака и крупног капитала. Само се ликови могу мењати али сви председници Америке ће радити исто ако уопште желе да постану председници. Систем је одавно успостављен и битни промена не може бити.

Кад због своје грамзивости лихвари западну у проблеме јер су неодговорно, олако и без довољних гаранција одобравали кредите и дошли у позицију да је велики део кредита ненаплатив, председник је ту да из буџета (узимајући од свих грађана) санира банке. То што се тиме и сам укључује у директно пљачкање свог народа није важно, јер банка мора да преживи - а у том поступку све је дозвољено.

Зато у богатој Америци ништа последњих година не успева као - сиромаштво. У САД је пораст потрошњe замењен порастом броја гладних и оних који су на ивици глади. Тражња за некретнинама је опала, а све већи број није више у стању да уредно плаћа купљене куће и станове. Целе савезне државе у САД налазе се у економској и социјалној депресуји, са милионима без посла и бескућницима којима је кућа од стране банке одузета а онда и срушена.

У граду Кливленду, у држави Охајо, због неплаћања хипотекарних кредита већ се руше стотине хиљада кућа. На удару булдожера су цели стамбени квартови. Куће се пред булдожерима руше као домине. Техника ради нон-стоп и претвара читаве квартове у пустош. „Само јуче смо издвојили нови милион долара за рушење кућа. Нико не говори - обнова. Сви говоре: рушење“ - истиче сву трагедију ситуације члан градског савета Кливленда Џефри Џонсон.

У Охају постоје читави региони чије је становништво са 73 одсто испод границе сиромаштва. Кредитори избацују неплатише из њихових кућа. Када власници напусте куће - њих заузимају локални бандити и наркомани. „Власник ове куће је била банка, а у њој сада живе само ракуни. Тамо стално сада долазе непријатни људи који раде своје прљаве послове“ - показује кућу иза леђа становница Кливленда Ли Џеј.


Источни Кливленд

„Све ове куће су празне. Цела улица. Од почетка до краја. Неке су већ срушили. Овде су биле“ - говори Ејла која стоји на управо празном плацу, након рушења. Штета од смртоностног урагана „Катрин“ не може да се упореди са несрећом коју је донела економска рецесија 2008. године. У једном од рејона Кливленда имате осећај као да се рат управо зваршио. Међутим, судећи на основу статистичких података, овде се не назире крај беде.

На Еуклид авенији живи само породица 17-годишњег Трајвона Постера. Отац редовно плаћа стан и зато им нису срушили кућу. „Не плашим се да живим овде, већ сам се навикао“ - каже Трајвон.

Имаш ли оружје?

„Немам. Уколико упадну у кућу, обично се бранимо песницама. Овде је опасно држати оружје. Ако би га бандити приметили - не би било добро“ - објашњава млади човек. У овој празној кући прошле недеље силовали су и убили малолетну девојчицу. И због разузданости банди, које су почеле чак и да обележавају територију својим знацима, напуштене куће у Кливленду се руше. За пола године срушено је 8 хиљада стамбених објеката. У плану је још 15 хиљада.

Још 2007. године направљена је страшна карта са хиљадама црвених тачака. То су биле куће које за одузимање због дугова. Прогноза је превазишла сва очекивања: куће не само да су одузете већ су и срушене.

„Ситуација је још гора. Када смо поставили црвене тачке - рак се тек запатио. Сада све можемо обележити црном бојом. Десило се оно најгоре. Нема добрих вести. Шта ћемо са свим тим празним парцелама у Кливленду, Детроиту и другим градовима? Нисам сигуран да било ко зна одговор“ - са жаљењем констатује Џим Рокасис.

„Иселили су ме из куће“ - жали се незапослени Ајрон Финкс. Човек без куће има један једини пут - у градско преноћиште. Таквих у граду има десетак, али сва су препуњена. „Отац и ја нисмо могли да плаћамо хипотеку и само су нам једног јутра рекли да се чистимо из куће“ - сећа се Финкс. Као и стотине хиљада Американаца, и Ајрон је до кризе лако добио кредит за кућу иако није имао посао и плату. Тако да је социјална помоћ била недовољна после 2008. године за отплату дугова. „Корумпирани банкари су уништили наш рејон. Банка одузме кућу и више ништа са њом не чини, не одржава је, не тражи нове станаре. У мојој улици је већ 20 празних кућа“ - прича тамнопути Хесус.

Кућу коју су управо срушили, власници су покушали да пре пола године продају, иако реч „продаја“ овде није сасвим исправан термин. Кућу су свакоме бесплатно нудили ко би пристао да је доведе у ред и плати порезе. Сада је све готово. Радницима ће бити потребно сат и по да ову кућа потпуно нестане. А град ће ова операција да кошта 5 хиљада долара.

„Ја сам Американац и срамота ме је. Ми смо то урадили. Америка је направила овај економски кошмар који уништава свет. Уништили смо финансијска тржишта исто као и овај стамбени рејон“ - каже бивши благајник Кливленда Џим Рокасис

У овом великом рушилачком походу банке рачунају на још једну добру зараду у будућности. Руши се стотине хиљада кућа, читави квартови али путна, подземна и сва друга инфраструктура остаје. Ако ваш отац није могао да отплаћује кредит за кућу, можда ће те кад порастете ви узети нови кредит и купити кућу, који ћете моћи да отплаћујете. Банке ће прво финансирати компаније које ће на сада рашчишћеним градски просторима куће градити, па ће онда вама понудити хипотекарни кредит да такву кућу купите… Све испочетка за неке нове генерације и велике и све веће профите банкарских лихвара.

Банкари увек рачунају да ће се неки нови точак градње и хипотека завртети, како би они били још богатији, моћнији и утицајнији. Ако им рачуница и предвиђања не буду тачни овакав банкарски систем који познајемо ће заувек нестати, а надамо се да га неки много бољи и хуманији замени. Могу ли грађани најзад победити банкарске але или ће трајно остати мали робови великог банкарског колоса – који контролише, усмерава и поиграва се њиховим животима.

Извор: "Српска политка"

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 6190541

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.