svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Професор са Оксфорда: ГЕНЕТСКО „ДИЗАЈНИРАЊЕ“ БЕБА ЈЕ НАША МОРАЛНА ОБАВЕЗА

Стварање такозваних дизајнерских беба може се сматрати “моралном обавезом” човечанства, јер им омогућава да израсту у “етички савршену децу”, оцењује професор Џулијан Савулеску, стручњак за практичну етику. Родитељима будућности би требало омогућити да помоћу генетике избришу карактерне грешке своје деце, јер се тиме смањују изгледи да ће у будућности наудити себи и другима, тврди Савулеску.

 

Коментари угледног професора Савулескуа, који је и главни и одговорни уредник часописа “Џорнал оф медикал етикс”, објављени су у чланку у последњем броју часописа “Ридерс дајџест”.

Наука у све већој мери открива да гени битно утичу на карактер, при чему одређени генетски маркери у ембриону указују на будуће особине детета. Елиминисањем, односно одабиром одређених гена у ембрионима можемо да утичемо на то какво ће дете касније постати, објашњава Савулеску.

"Родитељи који чине све да им деца имају најбоље или довољно добре предиспозиције за одличан живот, одговорни су родитељи", написао је Савулеску, који предаје практичну етику у Уехиро центру за практичну етику Универзитета Оксфорд.

Савулеску сматра да у случајевима када генетска селекција има за циљ да истакне црте карактера који недвосмислено користе појединцу и друштву, родитељима треба омогућити избор.

С друге стране, када је реч о елиминацији карактерних грешака, као што су потенцијални алкохолизам, психопатске склоности и склоност ка насиљу, човек има моралну обавезу да бира етички бољу децу.

“После свега, мањи су изгледи да ће таква деца наудити себи и другима. Ако већ имамо моћ да утичемо на особине наших потомака, уместо да их препустимо природи и случају, онда то треба да урадимо”, сматра Савулеску и додаје да ће “рационални дизајн”, на крају крајева, допринети стварању бољег, интелигентнијег и мање насилног друштва у будућности.

Извор: „Блиц“

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5432189

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.