svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Заплена имовине трећем лицу због неплаћеног кредита

izvrsitelji thumb-586x330Ако пријавите дужника на вашој адреси прети вам заплена и продаја имовине

Београд – Иако немате дуг, због туђег јавни извршитељи могу да вам заплене и продају имовину и то онда ако члана породице или пријатеља у невољи, који не може да отплати дуг, пријавите да живи на вашој адреси. На то – иако многи не знају и не очекују – извриштељи по Закону имају право.

О томе шта се све дешава грађанима који због дугова банкама остају без имовине, добро знају у Удружењу „Ефектива“. Тако им се недавно обратила и породица из Војводине, која је, кажу, због стамбеног кредита у швајцарцима изгубила кров над главом.

Њихова некретнина продата је, истичу у Удружењу, за дупло мању вредност од тржишне, због чега брачни пар још није отплатио дуг банци.

У међувремену, врата свог стана отворио им је син, а онда су му закуцали извршитељи и пописали његову имовину, коју је, кажу, наследио од бабе и деде.

„Он ће морати да доказује да је имовина заправо његова, биће тешко доказати јер нико не чува рачуне тако дуго. Апсурд целе те приче је што су ови људи могли да се пријаве и код комшије, дакле ако су комшије хтеле да учине добро дело, али би онда направили себи проблем“, каже Дејан Гавриловић из Удружења „Ефектива“.

У Комори јавних извршитеља напомињу да им Закон даје право да плене имовину и тзв. трећег лица.

„Све ствари које се налазе на адреси извршног дужника основано се сматра да су то ствари извршног дужника“, каже Светлана Манић из Коморе јавних извршитеља.

На питање, зар није пре основано схватати да су то ствари оног чији је стан, него да су то ствари дужника који је ту пријављен, Манићева одговара да треће лице које сматра да над тим стварима и које можда заиста има право над тим стварима, има право да изјави приговор извршитељу“.

Ако није задовољан одлуком извршитеља, приговор може поднети суду, а на крају покренути парнични поступак, па у њему доказивати да је имовина његова, а не дужникова. И док траје поступак доказивања, извршење неометано тече.

„Извршитељ вам може одузети неку веома вредну ствар, док ви стигнете да било шта докажете, она може већ да заврши на аукцији, да буде продата и да ви на крају евентуално можете да остварите право одштете, која никада неће моћи да надокнади оно што сте ви заиста изгубили“, каже Јован Ристић, правник.

Да ли постоји потреба да се тај део Закона мења и да ли је он у складу најпре са Уставом, у Министарству правде одговарају: „Ове одредбе нису у колизији са највишим правним актом, јер су трећа лица одговарајућим механизмима Закона, правом да поднесу приговор и тужбу, заштићена од тога да се од њих наплати нешто на шта они имају право власништва. Закон је предвидео све потенцијалне ситуације које ће онемогућити извршног дужника да прикрије имовину подобну за извршење, јер он неретко прибегава измештању својих покретних ствари код неког трећег лица“.

p>У Комори извршитеља кажу да немају ни прецизан ни оквиран податак о томе колико је трећих лица успело да докаже да је имовина заиста њихова, а не дужникова, који је пријављен да живи на њиховој адреси. Ипак, тврде – таквих нема много.

Преузето са: http://www.vaseljenska.com/

 

 

rukumija-s.jpg
Број прегледа чланка : 3491448

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

Зидни календари
са иконама у златотиску за 2019. годину
већи - Б3 и мањи - Б4

10914

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.