svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ФРЕЈЗЕР ПЛАЋАО ДОКТОРЕ У СРБИЈИ ДА БИ УВЕЋАО ПРОДАЈУ ЛЕКОВА

Ел. пошта Штампа ПДФ

ПРЕКО ЛЕКАРСКОГ МИТА ДО ФАРМАЦЕУТСКОГ ПРОФИТА

Као противуслугу за прописани лек из њене палете, фармацеутска кућа „Фајзер” делила поклоне и слала на путовања лекареПроцент од продаје лекова, поклони и путовања за лекаре, само су неки од начина подмићивања здравствених радника које је практиковао амерички фармацеутски гигант „Фајзер”, а оптужницу је избегао нагодивши се са властима САД да држави исплати поравнање од 60 милиона долара. У извештају Комисије за хартије од вредности и Министарства правде САД наводи се да су случајеви подмићивања забележени у осам земаља – Бугарској, Хрватској, Казахстану, Русији, Италији, Кини, Чешкој и Србији.

Тужиоци су пристали да одложе кривични поступак на две године, ако „Фајзер” буде наставио да сарађује и ако буде предузео кораке да се то исправи, наводи „Блумберг” и додаје да цео договор мора да потврди амерички федерални суд.

Локалним представницима компаније, чини се, није недостајало маште како да повећају продају својих лекова. Тако су запослени у кинеском огранку „Фајзера” осмислили цео систем у којем су лекари сакупљали поене по принципу – што више прописаних лекова из палете „Фајзерових” производа, то више бодова. Наравно, поени су се материјализовали кроз медицинске књиге, мобилне телефоне и друге „награде”. Било је и скупљих поклона, али је и очекивана повратна услуга морала да буде подједнако значајна.

Откривен је тако случај из 2006. када је менаџер кинеског „Фајзера” одобрио путне трошкове за одлазак двоје кинеских лекара на конференцију у Аустралију под условом да се обавежу да ће годишње прописати најмање 4.200 „Фајзерових” инјекција.

На листи мутних радњи фармацеутских посленика посебно место заузима и такозвани болнички програм у Русији где су лекари добијали проценат од пет одсто на поједине прописане лекове.

„Руска подружница ’Фајзера’ користила је ’болнички програм’ да докторима запосленим у државним здравственим институцијама нелегално у кешу уплати проценат на прописане лекове и да им тако да до знања да ће се пракса награђивања наставити ако буду и даље издавали такве рецепте”, наводи се у саопштењу америчког министарства правде.

Према расположивим информацијама, у Бугарској су лекари били најлакомији на путовања, док података о другим облицима подмићивања нема. На „студијска путовања” бугарских лекара у Грчку „Фајзер” је инвестирао око 28.000 долара плус додатних 17.000 за одласке на остале семинаре – све у замену за што више прописаних „Фајзерових” лекова.

У сличном контексту спомиње се и Хрватска у којој је утицајан лекар, подстакнут новцем и путовањима, помогао да поједини лекови добију дозволу за продају у земљи.

Истрага, међутим, показује да су све малверзације рађене без знања и одобрења званичника „Фајзера”, али и да су несређене пословне књиге и подаци фирми које су радиле за фармацеутског гиганта сређивани у финансијским извештајима самог „Фајзера”. Као компаније представници наводе се „Бристол-Мајерс” из Њујорка и „Глаксо” и „Астра Зенека” из Лондона. Све три компаније су саопштиле да сарађују са властима у САД у истрази.

----------------------------------------------

Министарство здравља нема податке о случају

Поводом вести која се појавила у медијима да је фармацеутска компанија „Фајзер” плаћала лекаре у Србији како би повећала продају својих лекова, Министарство здравља јуче је реаговало објаснивши да они немају сазнања о наведеном случају као и да им се било који орган с тим у вези није обраћао.

У овој институцији подсећају да су Правилником о оглашавању лека и медицинског средства из октобра 2010. године утврђени услови под којима се обавља оглашавање лека, односно медицинског средства.

„Правилником о условима, критеријумима, и мерилима за закључивање уговора са даваоцима здравствених услуга и за утврђивање накнаде за њихов рад за 2011. и 2012. годину регулисано је да давалац здравствених услуга нема право да у оквиру радног времена које је одређено за пружање уговорених здравствених услуга организује промоције лекова, препарата и терапијског режима из производног програма фармацеутских компанија, као и да организује друге видове промоција послова и услуга које се не обезбеђују из средстава обавезног здравственог осигурања”, кажу у Министарству здравља.

У делу пријаве америчке Комисије за хартије од вредности који се односи на Србију наведено је да је за пласман производа компаније у Србији и Црној Гори била задужена компанија „Фајзер ХЦП Србија”, чији је представник платио пут на конференцију у Чилеу једном лекару из државне службе. У замену је наводно затражио сагласност лекара да његово одељење повећа употребу и куповину производа компаније „Фајзер”. Како се наводи у пријави, коју су пренели светски медији, управа српског одељка „Фајзера” је убрзо открила недозвољени договор и отпустила свог представника за продају, али је и даље спроводила договор, јер је лекар запретио да ће разоткрити цео случај и објавити информације које би негативно утицале на репутацију ове компаније.

Д. Д. К.

Д. Вукотић

Извор: „Политика“

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 6375200

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.