svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Монахиња Атанасија: ПРЕЖИВЕТИ И ЖИВЕТИ У ПРИРОДИ

ВАТРА

Када имамо намеру да палимо ватру, треба да то радимо опрезно и да пре свега припремимо место на коме планирамо да је запалимо. Уколико се на једном месту нећемо задржати више дана, онда је довољно да од лишћа, траве и сл. очистимо површину од 1м2, тако да се добије „гола“ земљу. Може се около поређати и веће камење (још боље ако је плочасто) које ће спречити да ветар пренесе пламен или искрице на околину. Камен ће деловати и као „рефлектор топлоте“ - зрачиће топлоту и дуго после гашења ватре.

Уколико на датом месту остајемо мало дуже онда је најбоље да ископамо малу рупу у земљи (20-30цм дубине ће бити сасвим довољно). Рупа може бити округла или квадратна, свеједно.

Неколико ствари увек имајте на уму:

1. Никада се не треба удаљавати од ватре и остављати је да гори без надзора.

2. Никада ватру не смемо палити усред шуме, јер се врло лако запали стабло или крошња.

3. Ако одлазимо или ако нам ватра више није потребна обавезно је треба темељно угасити: тако што растуримо жар, гране, пањеве…, добро полијемо место водом, земљом или песком.

Потребно је бити апсолутно сигуран да жар није остао и да се ништа не дими!!!


 

ИМПРОВИЗОВАНИ НАЧИНИ ПАЉЕЊА ВАТРЕ

Ватру можемо најлакше запалити помоћу шибица и упаљача, али у случају да их ипак не можемо користити због влаге, и ако останемо без њих, можемо се снаћи и на алтернативне начине:

Паљење ватре помоћу кесе са водом

Алтернативни начини паљења ватре

Стаклено сочиво кроз које пропуштамо сунчеве зраке може упалити ватру. Можемо користити сочиво двогледа, фото апарата, батеријске лампе, наочара, лупе, дно неке провидне стаклене боце… Фокусирањем стварамо жижу (најмању тачку) која треба да падне на запаљиви материјал (труд, маховина, сува трава, лишће, слама…).

Паљење ватре стакленим сочивом

За добијање варнице можемо употребити кресиво. Као кресиво може да нам послужи комад челика (нож) и кремена (белутак или сличан камен). Једноставним ударањем, кресањем једног о други добијају се варнице које се усмере на запаљиви материјал. То мора бити нешто што се лако пали, а најбоље су опет суве печурке, осушена маховина или сува ситна трава. Чим се примети дим значи да је дошло до паљења па одмах треба уз помоћ сувог иверја, сламе, шушња и другог лако запаљивог материјала, ватру постепено појачавати.


Паљење ватре кресивом

Ватру можемо упалити и на „индијански“ начин, уз помоћ два парчета дрвета. Треба нам тврд штап (храст, орах, јасен, буква), мека база (дрвена плоча од бора, липе, кестена,врбе) и запаљиви материјал (суве гљиве , маховина…). Штап можемо окретати ручно, али је још боље ако направимо мали лук за окретање. Штап притиснемо на меку дрвену плочу, на месту додира поставимо маховину и окрећемо штап. Услед окретања штапа долази до трења, развија се топлота, дрво се зажари и упали постављени труд.

Паљење ватре на индијански начин


ПОТПАЛА И ЛОЖЕЊЕ ВАТРЕ

Паљење ватре помоћу сочива и сунчевих зрака

Када се сунчеви зраци пропусте кроз стаклено сочиво, концентришу се у једну тачку (жижу) где изазивају велику топлоту која је у стању да запали припалу (труд, маховину, суву траву и сл.). Када се појави дим, лагано дувати у припалу све док се не појави пламен (запали припала). Упаљена припала се користи за потпалу дрвета.

Као сочиво се може користити сочиво двогледа, оптичког нишана, батеријске лампе, наочара, лупе, сата, дно провидне стаклене боце, ледена коцка или кеса напуњена водом.

Паљење ватре помоћу леда

Паљење ватре помоћу леда

Паљење ватре помоћу кресива и кремена

За добијање варнице помоћу које се пали припала може се употребити кресиво (огњило) и кремен. Као кресиво може послужити комад челика (нпр. нож), а као кремен мањи комад камена (белутак или сличан камен).

Кресањем, ударањем кресива о кремен (под углом од 90 степени), добијају се варнице које се усмере на запаљив материјал. Чим се примети дим, дошло је до паљења припале, па треба појачати ватру постепеним додавањем потпале..

Паљење ватре помоћу акумулатора из возила

Уколико се располаже моторним возилом, за паљење ватре може се употребити акумуатор. Потребне су две изоловане жице које су на крајевима огољене. У недостатку жице користити каблове са клемама, метални алат и сл.

Треба знати да се при овом поступку акумулатор може испразнити или оштетити!

Паљење ватре луком и сврдлом

- „индијански начин’’

Ово је најтежи начин паљења ватре јер се заснива на трењу дрвета о дрво. Треба пуно времена и упорности да се упали припала, па се користи се као крајње средство.

За добијање ватре на овај начин потребно је:

- комад свежег дрвета, дужине око 1 м и дебљине око 2,5 цм (за израду лука)

- тврд, сув штап (храст, орах, јасен, буква) дужине 30 цм и дебљине 1 цм (за сврдло)

- дрвена плоча од меког дрвета (бор, липа, кестен, врба), дебљине 2,5 цм (основа ватре)

- уже за тетиву лука (канап за чишће ње оружја, канап из ветровке, пертла и сл,)

- спљоштени камен

На сличан начин се пламен може добити трљањем мегог о тврдо дрво.


ДОБИЈАЊЕ ВАТРЕ ПОМОЋУ ХЕМИЈСКИХ ЈЕДИЊЕЊА

1. Хлорат калијума и шећера у пропорцији 3:1

2. Перманганат калија (хиперманган) и шећер у пропорцији 9:1

3. Хлорат натријума и шећера у пропорцији 3:1

4. Перманганат калија (хиперманган) и антифриз

5. Перманганат калија (хиперманган) и глицерин

Хлорни калијум налази се у саставу неких таблета, које се примењују при лечењу болести грла. Перманганат калијума(хиперманган) и глицерин могу бити у вашој апотеци. Хлорни натријум – то је хербицид.

Размотримо варијанту- хиперманган и шећер у пропорцији 9:1

На сувој дашчици развучемо комадић обичне вате.

Наспемо хипермангана и потом шећера, трљањем начинимо урез (око 45 степени) тврдим штапићем

И тако вата ће запламтети. Полажемо је на раније припремљену простирку и разгорева се ватра.

Као варијанту, можемо узети хиперманган са шећером у пропорцији 4:1, смеша се и завије у хартију. Затим силно ударити и проузроковаће се запаљење. Овај поступак треба увежбавати, па не ће изгледати тешко као на почетку.

Поред ових начина могуће је запалити ватру и помоћу хипермангана и антифриза.

Чајну кашику хипермангана насути на лист папира или другог запаљивог материјала и капнути на то 2-3 капи антифриза.Затим савити лист, положити га на раствор и положити преко трута. После 1-3 мин , смеса ће се самозапалити и подпалити папир.

Ево шта још можемо користити за потпалу:


-суве гранчице јеле, бора (смоластих дрвећа које се лако пали). Довољно је понети пар штапића дужине десетак цм.

-пластично стакло тј. „плестик глас“, од кога се направе плочице дужине 10цм и ширине 3цм. Ове плочице се баш лако не пале, али зато дуго бездимно горе (око 5мин) и не може их угасити ветар или слаба киша.

-унутрашња гума (од бицикла или аутомобила). Такође се направе траке сличних димензија као поменуте плочице. Кад се упале горе дуго, а пламен је отпоран на ветар и кишу. Можете их бацити и у снег - и даље ће горети без икаквих проблема. Чак и ако се поквасе није проблем упалити их шибицом или упаљачем.

Упаљену гумену траку или пластичну плочицу баците на свежањ спремљених дрва, и упалићете логорску ватру и по ветру, и по киши, и по снегу…

За потпалу могу се користити лишајеви, суве влати траве, напуштена птичја гнезда, сува балега, брезову кора, смола, вунени конац… За ложење ватре користимо цепано дрво јер боље гори од целих облица са кором. Корење дрвета даје јаку топлоту. Не употребљавајте гране које су лежале испод опалог ли шћа јер су оне већ труле, влажне и лоше горе.


Суво дрво и суве гране, наравно, најбоље горе.

Дрва која лако горе су: јавор, бреза, храст, граб, црвена буква, зимзелен и бели глог. Да пламен не би био велики и да не бисте често ложили ватру, најбоље је у њу стављати дебеле балване или пањеве.

Уколико желимо да нам шибица буде употребљива и да не може да се овлажи, пре поласка у природу умочимо палидрвца сасвим кратко у растопљени парафин или восак.

КЊИГА МОНАХИЊЕ АТАНАСИЈЕ "ПРЕЖИВЕТИ И ЖИВЕТИ У ПРИРОДИ" МОЖЕ СЕ ПОРУЧИТИ НА ТЕЛЕФОН МАНАСТИРА РУКУМИЈА:

012/ 261-121

 

Колумна

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 6059315

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.