svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

КОЈИ ЈЕ ПРАВИ УЗРОК САДАШЊЕ СВЕТСКЕ ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ

БИЛДЕРБЕРГ ГРУПА ИСИСАЛА ИЗ СИСТЕМА 21 БИЛИОН ДОЛАРА ЗА ТОТАЛНО УНИШТЕЊЕ ГЛОБАЛНЕ ЕКОНОМИЈЕ

James Henry, бивши главни економиста консултантске фирме McKinsey & Co. открива како ван домашаја порезника о скривеном новцу брину банке повезане с Билдербершком групом и америчким породицама Rockefeller и Rotschild, Goldman Sachs, JM Morgan Chase итд.

 

- Светску финансијску кризу намерно су креирали најмоћнији људи света, банкари, политичари и са њима повезани милијардери окупљени око познате Билдербершке групе и америчких породица Рокфелер и Ротшилд. Из међународног привредног система одједном су повукли огромне количине новца. Поједине државе, које су биле ослоњене на спољно финансирање, тако више нису могле набавити средства и једна по једна почеле су упадати у дужничку кризу. Она ће се завршити кад ти исти моћници остваре своје политичке и економске циљеве и одлуче да повучени новац врате назад у систем - провокативна је изјава коју је недавно изнео познати светски геополитичара William Engdal представљајући књигу 'Богови новца'.

Није требало дуго да његове речи добију и потврду у стварности.

James Henry, бивши главни економиста угледне консултантске фирме McKinsey & Co. управо је ових дана објавио студију у којој открива како је глобална супер-богата елита крајем 2010. године у тајним пореским оазама држала скривено најмање 21 билион долара. О коликом износу је реч сликовито говори податак да је та бројка једнака збиру вредности целокупне америчке и јапанске привреде!

Да ли је истражујући за Tax Justice Network, Henry случајно набасао на скривени новац повучен из светског привредног система, који спомиње Engdal?

Скривено чак и више

Порески стручњак и саветник британске владе John Whiting изјавио је да сумња да је скривени износ толико велики. James Henry је, пак, устврдио да је 21 билион конзервативна процена, те да би прави износ могао бити и 32 билиона долара. Билион је 1.000 милијарди.

Финансијска 'црна рупа'

- Наше истраживање фокусирано ке на огромну 'црну рупу' у светској економији која до сада још никада није била истражена. То су приватни 'offshore' рачуни на којима смо открили енормну количину новца, која никада није била опорезивана - истакао је James Henry у студији 'The Price of Offshore Revisited', у којој је био главни истраживач.

За своје је истраживање користио податке Међународног монетарног фонда, Светске банке и националних влада. Подаци које је прикупио односе се само на финансијска средства, која се чувају у банкама и улагачким рачунима.

Занимљива је и чињеница да за приватне власнике о билионима скривеним иза 'offshore' рачуна брину највеће светске банке, исте оне које су на врхунцу кризе добиле најиздашнију државну помоћ финансирану новцем пореских обвезника.

Међу десет највећих налазе се управо оне које су најуже повезане са америчких банкарским породицама Рокфелер и Ротшилд.

Државна помоћ за изабране

Банка Goldman Sachs, која је лажирајући стање грчке економије зарадила милионе, управља са укупно 840 милијарди долара скривених на 'offshore' рачунима својих клијената. На врхунцу кризе примила је 1,4 милијарде долара помоћи од америчке владе.

Амерички конгрес дао је 'зелено светло' и за финансијску помоћ банци JP Morgan Chase. Истовремено је откривено како она управља са чак 297 милијарди скривених на тајним 'offshore' рачунима широм света.

Ту је и Bank of America, банка које је поред швајцарског UBS-a финансијска институција са најјачим капиталом на свету, те још неколико немачких, швајцарских и канадских банкарских дивова.

Све оне брину о приватном новцу до којег пореске власти једноставно не могу допрети. Законска уређења појединих 'offshore' дестинација то им онемогућавају. Новац ће, чини се, остати на тајним рачунима све док га њихови власници не одлуче оданде повући и вратити у систем. Када ће то бити, нико засигурно не може знати.

- Када остваре своје политичке и економске циљеве - тврди Engdal не наводећи ни један од њих. Но, довољно је погледати на пример Европску унију или неке арапске земље данас и пре пет-шест година. Политичке и економске промене су више него очигледне.

Десет највећих банака иза којих милијардери крију новац на 'offshore' рачунима:

UBS

Credit Suise

Goldman Sachs

Bank of America

HSCB

Deutsche bank

Wells Fargo

Morgan Stanly

JP Morgan Chase

Pictet

Извор: The Price of Offshore Revisited

Са сајта „Дневно хр“ приредила редакција сајта „Светиње Браничева“

 

Колумна

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

rukumija-s.jpg
Број прегледа чланка : 6068766

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.