svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Кустурица - "Батина Холивуда"

Kusturica-4t45ФИЛМОМ ВЛАДА "БАТИНА ХОЛИВУДА"

Прослављени режисер Емир Кустурица рекао је да свјетским филмом влада „батина Холивуда“, те да је садашњост преусмјерена на ријалитије и вулгарност живота, која је политичко оруђе и преусмјерава пажњу на нешто што не треба.

„Све се врти као у шибицарењу, у којем се једна куглица држи у руци и врти, а гдје је она, то нико не зна. Па кад онај који је врти погријеши, онда каже није била овдје, него ондје“, рекао је Кустурица.

Он истиче да се филмови више не праве из филозофских, књижевних, умјетничких углова, него у збрканој форми, како би завршили на фестивалима, а не у биоскопима, који више не представљају храмове умјетности. Кустурица је оцијенио да је парадокс да у свијету никада није било оволико добрих аутора, а никада мање простора у тој тржишној трци, која је постављена као нешто што је неравноправно.

„У Америци сада има пет аутора који су направили фантастичне филмове, али не могу да издрже притисак или ту стијешњеност у коју је упао свјетски филм, управо због батине Холивуда која влада“, рекао је Кустурица за „Вечерње новости“.

На питање зашто на филму више нема побуне, Кустурица је оцијенио да стварност људе гура у изолацију, те оцијенио да је Холивуд потврдио идеју да је човјек немоћан.

Он је навео да су амерички предсједник Роналд Реган и британски премијер Маргарет Тачер утицали на то да филмови не смију да говоре о ономе што брине човјека, да не смију да глорификују побуну, поготово послије Вијетнамског рата и таласа филмова, који су са критичком дистанцом говорили о том времену.

„Они су створили идеју да је човјек беспомоћан и то је и сам Холивуд потврдио. Једноставно, човјек више не подразумијева егзистенцијални статус као јунак филма, егзистенцијално становиште, историјску перспективу, политички однос према нечему што се дешава. Тај предмет пажње је данас, заправо, обична видео-игрица, а никако мислећи фактор“, рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да је томе највише допринијела информатичка револуција, која је била погубна за многе људе, као и најновија дигитализација, која говори о томе да ће они који се не буду дигитализовали сто одсто и на свјетској сцени не побиједе у вјештачкој интелигенцији, изгубити битку са савременим свијетом.

„Данас нема `новог таласа`, зато што су промијењени животни услови. Данас се телефоном може снимити филм“, рекао је Кустурица.

Наводећи да филмове данас не наручују редитељи, Кустурица каже да је језик филма пресушио и да се они заснивају на бизарним причама, или на заплетима, никако на форми.

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

 

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 2724371

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2018.

 korice-za-prav-posta-2018

КУВАРИ ПОСНЕ ХРАНЕ

kuvari 2016 m 

 

ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА НА ВРАЊЕВЦУ

Vranjevac Toma Nikolic m

  

ГАЈЕЊЕ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА

135

 

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.